Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři muži přepadnou srub zlatokopa Samuela Sanda, kterého i s manželkou zabíjí. Míšenecký syn Max Sand jde po stopě vrahů; je odhodlán k pomstě rodičů za každou cenu. Po řadě dní zamorduje prvního pronásledovaného muže v souboji, druhého nedlouho poté nachází v táboře pro trestance. Posledního vraha svých rodičů Sand objeví až po mnoha měsících… Steve McQueen, který ztělesnil hlavní roli, v 60. a 70. letech patřil k nejoblíbenějším hvězdám americké kinematografie. Většinou vytvářel typy tvrdých, odvážných mužů v dobrodružných snímcích. (Česká televize)

(více)

Recenze (102)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Vendetou posedlého míšeneckého teenagera tu hraje vráskami pokrytý árijec McQueen, kterému tu táhne již dobře na čtyřicítku. Ne, není to vtip; tvůrci to myslí smrtelně vážně. Film je tak plný nechtěně bizarních momentů, kdy Steve je vizuálně stejně starý (ne-li starší) než kolegové na place, ale oni se k němu chovají jak k frackovi s mlíkem na bradě. Jako pětiminutový skeč od Monty Pythonů by to bylo výborné, ale v podobě zbytečně dlouhého standardního westernu o pomstě, který krom výše zmíněného není zajímavý vůbec ničím, to tedy rozhodně nefunguje. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nevada Smith není možná nijak extra převratný western, na svoji dobu je však dost syrový a nečekaně brutální. O brutální vraždě Maxových rodičů se sice jen mluví, ale i tak z toho mrazí. A to stačí. Maxova cesta za pomstou je rovněž přes mrtvoly a nezastaví se naprosto před ničím. A navíc vrahy vyřídí spíše chytrostí, než silou a bojovými schopnostmi. Steve McQueen ho zahrál skvěle. Navíc nechápu, kde vzal distributor, že se jedná o mladého chlapce, když ve filmu o jeho věku nepadne zmíňka. Jeden z nej westernů žánrového profesionála Henryho Hathawaye a rovnocenný nástupce revengewesternu Drzá čela. 85%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Zmiešanie cesty odvety, neveľmi vierohodných dejových kľučiek (tresty za odrazené prepadnutie pocestných v podobe jedla, nocľahu a výcviku poskytnutých neúspešnému lúpežníkovi), biblických poučiek so získaním jazykovej i sociálnej gramotnosti a zabŕdnutia do spôsobu života tých, ktorých pomstiteľ sám nenávidel vytvára vcelku pozerateľný western. Hviezdičku navyše dávam za ukázanie zaujímavého spôsobu zmiernenia agresivity trestancov makajúcich v bažinách v podobe celobarakového týždenného nevestinca organizovaného šéfom trestného tábora. Inšpiratívne pre zmiernenie hormónov a potlačovaného srdu i v celkovom väzenskom kontexte. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si zase nabila dr... ústa! Koukám Steve McQueen navíc jeden ze 100 nejlepších westernů, říkám si dám tomu šanci. Ale popravdě to žádný velký zážitek nebyl. Steve McQueen hrál retarda navíc nadabovaný Ondrou Vetchým, děj ani figury neuchvátily. Na tomhle místě se snažím pochválit aspoň dobrou muziku a krásnou krajinu, jenže ... tak nějak ... Dvě a půl bych to viděla. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

S.McQueen je môj obľúbený herec a toto mu naozaj sadlo.Starší ale veľmi dobrý western.Kto rád westerny a nevidel to nech neváha.80%. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Nevada Smith (Steve McQueen) je mladý miešanec, ktorý sa snaží zabiť trojicu mužov zodpovedných za smrť jeho rodičov a vďaka tomu sa dostáva do mesta, kde v bare stretáva prvého, kvôli druhému sa necháva zatknúť aby sa k nemu dostal vo väzení a kvôli tretiemu sa musí dostať do jeho bandy. Filmu sa nedá nič vytknúť. V pohode western. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Tentokráte ani tak nesledujeme pomstu jako spíše přípravu na pomstu a přeměnu člověka, kterému touha pomstít se slouží jako životní motor. Steve McQueen určitě zahrál v životě lepší postavy, ale na druhou stranu jeho herectví je tady zcela v pořádku. Problémem spíše je dlouhá délka, téměř absence akce, která se do podobného příběhu ani nehodí a větší množství vypjatých scén. 55% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Dobrý western, však trochu zdlouhavý, jak je u americké produkce již známo... Role mladíka již petatřicetiletému McQueenovi byla uvěřitelná a vhodně zvolená právě tomuto herci..! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nevadu Smithe jsem do přehrávače dával s trochou nedůvěry, protože zdejší hodnocení se mi na western s hereckým esem Stevem McQueenem zdálo poněkud průměrné. Byl jsem však mile překvapen, jak výbornou podívanou jsem si na večer vybral. Tento snímek nepostrádá téměř nic, co má western mít. Příběh pomsty, sympatického hrdiny, který však není žádný nepřemožitelný superman, nádherné scenérie,rozmanitost lokací, v nichž se děj odehrává, pohledné ženy a občas nějaký ten zvrat. Chyba: Než se Max dostane do kostela a než je zatčen šerifem, můžeme si ve scéně v baru všimnout při rozhovoru s barmanem, že má Steve McQueen přes rameno pás s koltem a náboji. Je to záběr na jeho záda. V následujícím pohledu en face pak vidíme, že už ho má zapnutý kolem pasu. To stejné se potvrdí, když se kamera vrací a zabírá záda hlavního hrdiny. ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

Šestatřicetiletý McQueen hraje mladého poloindiána, který touží po pomstě. Příjemný snímek a výpravný snímek. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keď prvý Maxov "učiteľ života" mu hovorí o tom, čo všetko obnáša pomsta, tak som si hovoril, že presne takým drsným štýlom straty ilúzií a aj vlastnej identity by sa napríklad vydal Peckinpah. Lenže Hayes s Hathawayom nám ponúkajú western značne zromantizovaný. Prečo nie, je to v konečnom dôsledku poriadna zábava. Príťažlivá lokácia strieda lokáciu, forma pomsty sa vždy nejako líši a Max si prejde aj nejakou tou premenou. Samozrejme som sa pár krát pousmial nad nechcenou vtipnosťou niektorých momentov, lenže akoby výprava, McQueen a Malden nahrádzali všetky nedostatky. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi, že je ve scénáři hodně nepravděpodobných prvků (mstitel by byl už dávno odstřelený nebo zavřený na doživotí -že by se nechal zavřít do pracovního tábora, že by od rodičů neslyšel o Kristu, že by se mu podařilo utéct z močálu, že by střílel z máčeného koltu ?aj.). Jinak bych tedy Hathawayovi těžko promíjel výběr McQuenna jako indiánského míšence, ten věk ještě ano... ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkný western. Bohužel tentokrát se musím ohradit vůči CZ dabingu, který připravila Tvůrčí skupina Aleny Poledňákové a Vladimíra Tišnovského pro Českou televizi v roce 1996. Vložit téměř chlapecký hlas do úst třiceti šestiletému drsnému muži je pro mě osobně nanejvýš nepřijatelné. I když tvůrci filmu také pochybili, když alespoň v okamžicích zavraždění rodičů nepoužili do role alespoň na pár okamžiků chlapeckého herce. Steve McQueenovi v jeho letech těžko uvěřit roli chlapce. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

No jestli někdo nesplňuje typ indiánského míšence, tak je to Steve McQueen, ale tak to je detail. Jinak se jedná o průměrný revenge western, který navíc může nabídnout právě jen McQueena, jinak se drží osvědčených postopů a žánrových klišé. Ale to ani nevadilo, protože právě to jsem od Nevada Smith očekával, takže jsem docela spokojen. 60% ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Prosťáčka Maxe Sanda(Steve McQueen), který se pevně odhodlal pomstít brutální smrt svých rodičů, přetvoří jeho cesta za odplatou v tvrdého a neúprosného, avšak spravedlivého pistolníka. Nevada Smith ukazuje unikátní herecký talent a hlavně charisma Steve McQueena. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Film o mladíkovi, ktorý sa vydá na nekonečnú cestu za pomstou behom ktorej sa z neho stane chlap. Hlavná postava mi vôbec nesadla jak tým ako je napísaná. Naivka, ktorý zo začiatku fakt nič nevie a učí sa dosť pomaly. No a jeho obsadenie sa tiež vôbec nevydarilo. McQueen bol v tej dobe na mladíka už príliš starý a pôsobí v tej úlohe smiešne. Nejaká poriadna akcia tu tiež nie je, takže celkovo sklamanie. 4/10. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Docela slušnej a do více vrstev rozloženej příběh o krevní mstě. Hodně to stojí na Steve McQueenovi, což ovšem nedává smysl, páč celkem vrásčitej se tady snaží bejt za mladičkýho synka ne úplně starých rodičů. Navíc furt všem vnucuje, že je napůl Indián. Modrookej blonďák, to hned poznáš Indiána. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Když to začalo, říkal jsem si, že to bude starý dobrý klasický western, s přibývajícím časem, když se Maxova cesta za odplatou stále více a více klikatila, jsem musel ještě přidat označení epický a nakonec i hodnocení výborný. Tohle si dám líbit. Co se týká toho věku hlavního hrdiny, z kontextu a z dialogů vyplývá, že by to měl být zhruba osmnáctiletý kluk. Aspoň mně to tak připadá. Obsazování starších herců do mladších rolí byl typický nešvar starých režisérů. Ale pokud má člověk dobrou vůli, dá se to tady přežít. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Tentokrát nie je primárnym cieľom hlavného hrdinu zlato či peniaze, ale POMSTA rodičov. V tomto duchu to v podstate začína a končí. Tento film sa snaží ísť sofistikovaným poňatím ako je PRAVDA, až po číru BRUTÁLNOSŤ. Navyše Steve McQueen bol hercom A-kategórie. Jeho charakter naoko dobrého chlapca sa pomaličky transformuje v medziach na hranici zákona a šikovne (a občas s chybami-dolapenie) si ide za svojim. A už samotný (podobný) útek z väzenia sme neskôr videli v Motýlikovi. Ale z výpovedného hľadiska sa dejové variácie potĺkajú s nanajvýš priemerným odkazom a jeho ambicióznosť nemá šancu výraznejšie prehovoriť. Ako ľahšia oddychová vec ale ideál. ()

Reklama

Reklama