Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vojáci nacvičili náročnou sestavu na Spartakiádu. Jejich zdatnosti pyšně přihlížejí major Melichar a major Rybár, nadšení z dlouhého potlesku diváků. Jen kapitán Chmelař, který mladíky na vystoupení připravil, zde chybí. Úkol to byl náročný. Major Melichar totiž trval na tom, že muži ani při nejtěžším tréninku nesmí zanedbávat své obvyklé vojenské povinnosti. (Filmbox)

(více)

Recenze (35)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tohle vypadá skoro jako nějakej prequel k seriálu Chlapci a chlapi. A nutno dodat, že je to snad ještě naivnější a hloupější, než celej seriál. A to už je teda, co říct. Občas jsem měl pocit, že některý ty hlášky snad ani nejsou myšlený vážně, ale že si fakt z toho dělali prdel. Třeba jeden z těch uvědomělých vojáků tam prohlásí něco v tom smyslu, že všechno musí jít kvůli nácviku na spartakidáu stranou. Že budou trénovat v době osobního volna, místo vycházek, atd... A největšim trestem pro takovýho neposlušnýho vojáka je to, že je vyřazenej ze spartakiádního družstva a musí odevzdat bílý trenýrky. A ten se tváří, jak kdyby dostal elektrický křeslo. Jediná trochu normální postava z celýho filmu je voják, kterýho hrál Daniel Rous. Ten tu vojnu narozdíl od ostatních moc nežral. Mimochodem si vzpomínám, že Daniel Rous v nějakym pořadu řikal, že když pak byl o pár let později opravdu na vojně, tak jim tam pořád promítali tenhle film v rámci nějaký politický výchovy. No nevim, jak tohle ohodnotit. Objektivně je to zralý na odpad, ale jako nechtěná komedie to docela pobaví. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Ve spartakiádách nikdy úplně nezanikl patos všesokolských, orlovských i dělnických sletů a olympiád. Původním určením branné organizace odvozené z německých a anglosaských inspirací spolutvořily výraznou část životního stylu předúnorové zejména české společnosti; SOKOL se stal i organizací slovanského nadnárodního intranacionalismu. A spartakiády, odvozované z obdobných slavností komunistické Federace dělnických tělocvičných jednot, žily i v tomto duchu. Krása a podmanivost těchto slavností pořádaných na Masarykově stadionu přerůstala i odpor vůči normalizačnímu režimu. Demonstrace ušlechtilého vlastenectví byla podrobena v roce 1990 sociologickému průzkumu mezi cvičenci: uskutečnění spartakiády si přálo 78%, proti nebo nevědělo bylo 22% cvičenců. "Demogracie" zvítězila: spartakiáda byla zrušena. Socialistická crazy-komedie v ne vždy dotažené nadsázce tuto atmosféru tlumočí i přes 40 let, která uplynula od jejího natočení. ()

Big Bear odpad!

všechny recenze uživatele

No dnes je to rekord. Dva odpady za sebou, to jsem tu snad ještě neměl... Na rozdíl od předchozího filmu jsem to ale tady čekal. Mně tyhle filmy z minulé éry celkem dost baví, sleduji je a bavím se nad jejich častou debilitou, naivitou a neumětelstvím. Je jedno jestli se jedná o snímky z padesátých let, či z doby socialismu a normalizace... Již sám název tohohle majstrštyku mi zavoněl jako masařce flákota na sluníčku... ale že to bude tak blbé, to jsem nečekal. Můj předpoklad byl, že se asi divák seznámí s partou záklaďáků, kteří byli vybráni cvičit na Strahově a mají ty své strasti s bojovou přípravou a secvičováním sestav... V tom jsem se až tak nezmýlil, ale scénář ten byl tak pitomý, že by jej nikdo normální nevymyslel. Do celé té rádobyvtipné šaškárny jsou promítány dobové záběry ze stadionu... Důstojníci jsou zde charakterizováni jako moudří hodní otcové, kteří mají pro své kluky pochopení... Kluci zase milují svého předcvičovatele a ten když je mu za trest předcvičování odebráno je zavalen jejich projevy smutku a podpory! Ale úplně nejhustčí trest je ve filmu určen těm nejhorším z pluku. Ti totiž musejí odevzdat cvičky a bílé trenky s tílkem a nesmí nastoupit na značky... No masakr. Tomuhle nejde dát nic jiného než odpad, sledování nácviku na spartakiádu v seriálu Chlapci a chlapy je proti tomuto silným duchovním zážitkem... - ODPAD! ()

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Prequel k seriálu Chlapci a chlapi? Odvážná parodie na ČSLA? Snaha zmírnit budoucí dopad spartakiádního maniaka? Rozhodně je to jeden z nejstupidnějších výplodů tehdejších filmů v "zeleném". Přít se o zelenkavou barvu má svůj smysl, ač se to nezdá, film je (patrně nevědomky) poměrně nahláškovaný a pochopitelně je uvědomělý. Mrkvička má u svých vojáků velký kredit, ti ho v těžkých chvílích nenechají padnout, zelené sukno působí i eroticky, nechybí scény, kdy se smyčkově opakují scény, kdy se Mrkvička probouzí vedle mladinké Jitky Smutné, která permanentně vrací nastavený budík na ranní buzení o nějakou tu hodinu zpět. Blbost, nadšenost i uvědomělost mlátí všemi přítomnými, ustál to jen Josef Langmiler, který jediný působí důstojným dojmem. Jen s vypětím všech sil se dá film vydržet až do konce. Vojíni jsou ve svém postoji jen těžko stravitelní, talent být tím nejodpornějším uvědomělým svinstvem spolu s věčně neutuchajícím optimismem jim rozhodně nechybí. Stanislav Strnad stvořil dílo, které se za své vymývání zelených mozků nestydí, ke všemu to má otřesné střihové pojetí, prokládané dokumentárními záběry ze spartakiádního vystoupení vojáků roku 1980. Strnad šel po tomhle ideologicky zhůvěřilém filmu tvůrčím způsobem dolů, jeho dalším filmům často chybělo výraznější pojetí, nic už tak úděsného ale jeho filmografii nehyzdí. Dva díly "prima bráchů" zůstanou navždy jeho televizními odrhovačkami. Čistý tvůrčí blábol a čistý odpad. 0/10 ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Vzpomínka na spartakiádu, na nejnáročnější prvky, které na ní byly nacvičovány a to od mladých mužů. Děj samotný není až tak důležitý, i když ve filmu vystupuje řada známých i méně známých herců. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Podobne filmy mam celkem rad, na tomto snimku jsou ale nejzabavnejsi dokumentarni zabery ze spartakiady 1980... Jinak strasna nuda, nulovy scenar a Mrkvicka ve sve typicke roli. Zabavne je celkem sledovat radu zacinajicich hercu. Debut Dany Batulkove. ()

Master19 odpad!

všechny recenze uživatele

Rádoby optimistická fraška z absolutně neatraktivního prostředí vojáci - svazáci - cvičenci. Hlavní postavu hraje Ladislav Mrkvička, což tu není zmíněno. Ve výsledku jsou asi nejzajímavější záběry ze spartakiády, ale to ani zdaleka nemůže zachránit žalostnost zbytku... ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Já zírám. Nečekal jsem, že z temných hlubin osmdesátých let se může vynořit taková brilantní, dokonalá parodie na naši socialistickou armádu. Skláním se před panem režisérem, že k něčemu takovému našel odvahu, a divím se komunistům, že něco takového mohli pustit do kin. Sklepáckým Mlýnům se vynořil zdatný konkurent. Tvrdý, nesmlouvavý, ale spravedlivý Mrkvička je poprávu zbožňován celou svojí rotou, vojíni dokonce neváhají zneužít gaz (alebo uaz), jen aby mu mohli přijet osobně vyjádřit svoji podporu. Uvědomělý voják dá před setkáním s děvčetem přednost sledování nácviku spartakiády. Povinně zlý element kouří v tanku a zahodí zapálenou cigaretu pod sebe (což by neudělal žádný jedinec byť jen s minimálně kladným iq), takže kromě týdnu vězení pak dostane i trest ze všech nejvyšší - musí odevzdat cvičební úbor. Všechno je korunováno vrcholem vrcholovatým, spartakiádou v Praze. Zaujala mě obětavost toho herce, co hrál kuchaře a spálil se kvůli tomu, aby mohl přesvědčivě ztvárnit spáleného. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Nepodařenější celovečerní variace seriálu Chlapci a chlapi. Láďa Mrkvička strašlivě přehrával. 39%. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Bizarnost o vojacich, kteri netouzi po nicem jinem, nez byt perfektne pripraveni na spartakiadu. Husty...jen pro fajnsmekry. :) P.S.: jaka byla Jitka S. hezka holka, panecku... 4- ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Mal som tú česť slúžiť dva roky v Rebešoviciach. No ale ten elán a zaujatosť to sa fakt málo kde vidí... Ten boj za udržanie si svojho veliteľa.... Jednoducho oslava armády, ale ako sa hovorí " skutek - utek" Film je slabučký 30%. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Sakra práce!!!Nic než Spartakiáda.Armádní velitelé by se zbláznili aby jejich pluk byl na Spartakiádu pořádně našlapaný a tak tlačí na tělovýchovného náčelníka aby vše chodilo jak na drátkách.Ovšem Mrkvička jako pořádnej zapálenec nenechává nic náhodě a svoje mužstvo si vycepuje k dokonalosti.Trošku bláznivá komedie nejen z vojenského prostředí,řeší se zde taky mezilidské vztahy ale dívat se na to dá.pro nás co tuhle dobu nezažili je to taková zvědavost a neznalost. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Ale vždyť je to prča. Křečovitý optimizmus, hloupoučká naivita, spartakiáda, Mrkvička v trenýrkách, socialistická armáda, chlapci a chlapy. Takhle to prostě bylo a nějak se s tím už musíme poprat. Já osobně radím cestu recesistického nadhledu a pak se vám náhle mávnutím kouzelného proutku před očima přemění filmařský odpad v srandičku zelenou. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

No to byla zase jednou prvoplánová agitační telenovela, počínaje gumákama, kteří jsou odpovědní, spravedliví a vlastně pro ty své brance a cvičence v jedné osobě jako tátové, přes společné úsilí vybudovat efektivní bojovou obrněnou jednotku a zároveň nezklamat závazek společného díla spartakiádního, po těžkosti osobního života vojáka naší lidově-demagogické armády. Opravdu za to stojí jen některé vyloženě trapné hlášky jako Vidíš, tady to klape, Mohla bych si udělat nějaký fotky, tady přes ty krásný tanky nebo Sám? Mám na starosti vojáky... no a pak záběry z hromadného cvičení na spartakiádě. Tak tak, že to není odpad... ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,Co to vidím, co je? Opaluju se!“ Když se ve filmu spojí crazy komedie se socialistickou vojnou a ještě spartakiádou, vznikne z toho zajímavý, ale trochu křečovitý mišmaš. Největší komediální perly tu vznikají z potrhlosti hlavní postavy a šikanování obézního kuchaře, což není nic moc. Ale větší legraci tu obstarává to nadšení vojáků do spartakiády takovým způsobem, že chtějí nacvičovat místo basketbalu, nebo si rovnou ruší vycházky. Tohle sledovat je prostě k popukání. Na druhou stranu jsem si užíval drobnosti tehdejšího každodenního života, výbava bytu, telefony, atd. Ve filmu je také množství záznamů skutečných spartakiád, což je dechberoucí sledovat ať je averze vůči minulému režimu jakákoliv. ()

Vikinec 

všechny recenze uživatele

Jak je krásné sloužit v socialistické armádě. Kdo by tam nechtěl. Kluci jako malovaní, bez morální či jiné chybičky, lákají další a další nešťastníky bránit naši socialistickou vlast. Kvalitativně jasný odpad, ale Jitka Smutná - Sharon Stoneová našeho filmu přidala 2 hvězdy navíc... ()

Reklama

Reklama