Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou fantastického příběhu je Al Simmons, špičkový zabiják ve službách vládní agentury A-6, který se rozhodl odejít do výslužby, protože už měl dost zabíjení. Jeho šéf Jason Wynn, který se hodlá stát nejbohatším mužem světa pomocí smrtelně nebezpečného viru Heat-16, však má jiné plány. Při poslední akci ho zákeřně postřelí a upálí v troskách továrny na biologické zbraně, kterou měl Al vyhodit do vzduchu. Ocitne se v pekle, kde v zoufalství přistoupí na návrh pekelníka Malebolgii, že se postaví do čela jeho armády v boji proti nebeským silám. To mu umožní, aby se po pěti letech opět vrátil na Zemi i když ne jako člověk, nýbrž děsivé popálené monstrum. Na Zemi ho čeká zklamání, protože jeho žena mu nezůstala věrná, ale provdala se za jeho nejlepšího přítele Terryho, a také další pekelníkův přisluhovač - Violator, vystupující v podobě nechutného a tlustého klauna. Právě on má na starosti všechny pozemské operace Malebogliova plánu a je to také on, komu slouží Jason Wynn. Spawn se chce pomstít Wynnovi, ale postupně si uvědomuje, že zlo se ukrývá úplně někde jinde. Spojí se s tajemným Cogliostrem, který už pět set let bojuje proti pekelným silám. Ten naučí Spawna zacházet s jeho zázračným krunýřem a také ho varuje před podrazy Violatora a jeho pekelného pána. Společně se pokusí zbavit svět nebezpečí Heat 16 a nakonec se postavit samotnému peklu v boji o život lidské rasy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (293)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Hrůza všech hrůz. Zrůdná poetika devadesátých let v té nejvyšší koncentraci, jakou si dovedu představit. Dál od centra mého vkusu už se ani trefit nejde. Ještě jednou: hrůza. Spawn mě bude pár nocí strašit ve snech. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Komiksová hvězda, Spawn, určitě není, ale tenkrát si mé srdce potom co se na toho chudáka černocha vylila ta kyselina, bez problémů dostal a já si ho s chutí zamiloval. Sice to všecko není bůhví jaký zázrak oproti takovým komiksomaniakům typu Spidermana nebo Supermana nebo do třetice Batmana, ale zase je to hrdina, který se na kazetách v půjčovnách objevil a u nás především sklidil nevídaný úspěch. Byla legrace vidět něco takového. Je to sice průměrná banalitka, ale nezapomíná se na ní. Přitom v televizi je taky docela často a stále dokáže bavit. Na jednu stranu je to neskutečná blbost, ale jako malý jsem to s radostí žral a hlavnímu hrdinovi za svým cílem s nadšením fandil. Pomsta jako pomsta, i když jich je ve filmech stovky, každá je nějaká, tahle je ale extra drsná a těžko zapomenutelná. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $40miliónovTržby USA $54,870,175Tržby Celosvetovo $87,840,042║ Tento film potápa hlavne jednoduchý príbeh a miestami nevyrovnaná, poslabšia animačná stránka, kde špeciálne efekty vyznejú až nechcene smiešne, napríklad pri stvárnení pekelného diabla, ten vyzerá ako pes sklonovaný z gremlinom. Na druhú stranu sa podarilo zachytiť aspoň troška tej temnoty, za čo môže hlavne výtvarná stránka postavy Spawna, ten sám o sebe spravil z tohto takmer nezáživného filmu ako tak pozerateľný priemer. /55%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k rozpočtu, režisérovy, hercům a trikům, dopadl tento snímek docela dobře. Některé efekty jsou boží a to neodvolám, ale jiné jsou tak neskutečně okaté a levné, že bych je raději vystřihl. Nevyváženost snímku opravdu dost ubližuje, protože když vidíte Spawna na zdi jak se "stane" kusem zdi, jste u vytržení, ale když v následující scéně leze jako polystyrenový panák s držáky na rukou v super levném oděvu po zítce, smáli by jste se trapnosti, kterou těmto scénami film vyvolává. Před lety bych to nazval béčko, ale tento film je přesně na hraně a to díky své komiksovosti, která v divákovi vyvolá zájem o to "proč se tohle děje a kdo jsou všechny ty postavy". Osobně bych si hned přečetl nějaký ten svazek o Spawnovi. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Graeme Revell: 1. (Can't You) Trip Like I Do - Filter/The Crystal Method [4:28] ,2. Long Hard Road Out Of Hell - Marilyn Manson/Sneaker Pimps [4:21] ,3. Satan - Orbital/Kirk Hammett [3:45] ,4. Kick The P.A. - Korn/The Dust Brothers [3:21] ,5. Tiny Rubberband - Butthole Surfers/Moby [4:12] ,6. For Whom The Bell Tolls (The Irony Of It All) - Metallica/DJ Spooky [4:39] ,7. Torn Apart - Stabbing Westward/Wink [4:53] ,8. Skin Up Pin Up - Mansun/808 State [5:27] ,9. One Man Army - Prodigy/Tom Morello [4:14] ,10. Spawn - Silverchair/Vitro [4:28] ,11. T-4 Strain - Henry Rollins/Goldie [5:19] ,12. Familiar - Incubus/Greyboy [3:22] ,13. No Remorse (I Wanna Die) - Slayer/Atari Teenage Riot [4:16] ,14. A Plane Scraped Its Belly On A Sooty Yellow Moon - Soul Coughing/Roni Size [5:26], ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Postavy ploché, scénář dopředu čitelný, myšlenka žádná - to samo o sobě nemusí ještě komixový film potopit. Naopak, je spousta slavných, které se přes tyhle vady přenesou třebas máchnutím netopýřích křídel. Stačí, aby postavy byly přes svou plochost charismatické, výtvarná stylizace výrazná a originální, akce svěží, přesvědčivá, technicky dokonalá a zběsilá a atmosféra hustá jak neutronová hvězda. Prostě, správný komixový film musí mít to, co Spawnu tak zoufale chybí. A rozhodně v něm nemusí být flatulentní humor. Ten totiž na úrovni ovládá jen Terrence a Philip. ()

novoten odpad!

všechny recenze uživatele

Výsměch všem dobrým komiksům, v jehož světle je Elektra solidní podívanou a takový Ghost Rider památným veledílem. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Na tomto som bol svojho času ako puberťák v kine. Komiks som nepoznal a film ma výrazne sklamal. Ústredná postava OK. Poteší, že nejde o klasického hrdinu, ale v podstate o Satanovho pomocníka (!!!). Takisto maniakálny klaun John Leguizamo je výrazným plusom snímky, hoci občas je až moc nechutný. Poteší tiež Martin Sheen. Akcia je však dosť biedna a po vizuálnej stránke nejde o nič extra presvedčivé. Celkovo ma Spawn prestal zaujímať už po úvodnej scéne s atentátom. Kino Považan NMnV 1998 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Muj oblibenej komiksovej film, ale je fakt, ze v dnesni konkurenci by fakt neobstal. Jednak cely to pusobi dosti beckove, akce tu taky zrovna moc neni, triky jsou desne digitalni a hlavni zaporak Malebolgia by neobstal ani ve videohre. Pak obcas je videt, jak tvurci nevi, jak prejit na dalsi scenu a musi si pomahat ruznejma efektama ohne a podobne namisto normalniho strihu. Nicmene aspon herci se povedli, Leguizama jsem fakt nepoznal, ale jeho klaun je jedna z nejlepsich veci na filmu a zaporak Martina Sheena je taky nadprumernej. To, cim tenhle film ale vynika, je docela slusna koncentrace hlasek, paradni temna atmosfera (dyt hlavni hrdina je vlastne zombik) a celkove docela slusnej svih a vysoka zabavnost. Objektivne to na 5* neni, ale jak uz jsem psal na zacatku, mam tenhle film rad. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Efektně hollywoodská komixov(an)á pohádka, která nepochybně potěší pubertální gameskáře a milovníky téhle figurky. Nic ve zlým... Prostě jen další odškrtnutá postava ze světa fantasy se dostala na film. Film bohužel velmi laciný - a nemyslím tím jen sumu utracenou za natočení a zvláštní efekty. - - - P.S. A co hůře, tohle dílko v televizním formátu 4:3 a s plytkým uhýkaným českým dabingem činí ze sledování vskutku tristní zážitek... ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Áchjo.. Tak od tohodle filmu sem zase jednou čekal něco úplně jinýho. Místo temného akčního hororu se mi dostalo naprosto odfláknuté slátaniny, bez špetky napětí, s nemožnými hereckými výkony, nulovým příběhem a totálně nesmyslným dějem. John Leguiazmo, jako šáša je vyloženě nesnesitelný (byť dabing taky udělal svoje), mentorující stařík jakbysmet (navíc nám neustále říká, co se stalo / stane/ děje) a největší kekel sou triky. Jak s tímhle proboha někdo může jít do kin. 5 let po Terminátorovi 2 a 4 po Jurským parku. Bože... Dovedete si představit, kdyby to neska natočil třeba Alex Proyas? Kdyby opravdu vytáhl do bitvy armádu Pekel a Nebes. Kdyby Spawn zůstal hlavní a zároveň zápornou postavou? Kdyby mu do té války šel po boku ten malý psík? Kdyby Satan byl namaskovanej, a digitálně upravenej člověj s velkejma rohama? (třeba Jim Carrey)?? A kdyby tam nebyl ten podělanej ŠAŠEK!!! ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch komiksových adaptací, která mě neuráží, ale zároveň v žádném ohledu nenadchne. Celkový dojem: 40 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Strýček Satan tě chce! Nechci si hrát na nějakého velkého znalce comicsů, ale co všechno to vlastně SPAWN spojuje? Mstícího se zmrtvýchvstalého hrdinu (Vrána) s připáleným xichtem (Deadpool), který se postaví samotnému peklu (Hellblazer) a proti němuž stojí mj. excentrický klaun (Batman)? Věřím, že comics může být hodně dobrý, soudě podle řady nápadů a hlášek, ale film se zoufale nepovedl a to jak scenáristicky, tak po trikové a akční stránce (čestnou výjimkou budiž bezchybná úvodní akční expozice na letišti). Digitální Satan je příšerný, záporák v podání vyšeptalého Martina Sheena nevýrazný, aspoň že klaun je tak vtipný ("Nesnáším sváteční satanisty!") a Spawnovo multifunkční brnění je tak cool. Dvanáctiletí kluci z toho budou u vytržení, všichni ostatní se tomuhle béčku budou smát nebo se u něj nudit. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Mal som desať rokov a bol to môj prvý horror v kine, takže nostalgia ako sviňa. A napriek brutálnej béčkovosti si doteraz pamätám väčšinu scén a ani po desiatich rokoch mi to nepríde menej zaujímavé ako to bolo pre mňa predtým. Jeden z mojich mála guilty pleasure. 75%. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Jedna z tých prvých známejších novodobých komiksoviek kedy sa ich veľká éra ešte len začínala a ja som sa na ne dokázal pozerať, predsa len to bolo niečo trochu nové a hlavne neboli natočené všetky podľa jednej infantilnej šablóny. Hlavne prvá polovica mi až prekvapivo dobre vyhovovala, dej je síce len štandard, ale aspoň mi to prišlo nadmieru svižné, za čo mohli až prekvapivo dobre zvládnuté postavy, čo je pri komiksovkách prakticky zázrak. Samotný Spawn je po všetkých stránkach dostatočne zaujímavý, nejedná sa o nejaké dieťa, boha, mimozemšťana a podobné nezmysly, ale je to prvotriedny vládny zabijak v štýle špeciálnych jednotiek, ktorý má tú najlepšiu možnú motiváciu, pomstu, temné pozadie a navyše aj atraktívny kostým. Záporák je tiež normálny človek bez nejakých nadprirodzených vlastností, ktorý chce ovládnuť svet relatívne normálnym spôsobom. No a k tomu najväčší klad filmu, klaun, ktorý má neskutočné hlášky, celú prvú polovicu filmu, kedy je ešte relatívne kladnou postavou a partnerom hlavného hrdinu som sa na tých jeho rečiach musel neustále smiať, hlavne scéna s pizzou bola nezabudnuteľná. A navyše všetky tieto postavy sú aj výborne obsadené, či už Michael Jai White v hlavnej úlohe, škoda, že sa mu po tomto filme nepodarilo viac preraziť, predsa len je to schopný akčný hrdina, Martin Sheen je dostatočne charizmatický a John Leguizamo sa tu zase úplne odtrhol z reťaze, tohto klauna si vychutnal. Len škoda, že v druhej polovici sa už dej začne uberať horším, viac typicky komiksovým štýlom, kedy sa už nájde aj pár trápnych scén, ale predsa len som to kvôli spomínaným postavám dokázal bez väčších problémov dopozerať. A určite sklamaním je aj akcia, nevadí mi, že na pomery žánru je až prekvapivo komorná, tu sa nič veľkolepejšie nenájde, ale príde mi taká nevýrazná. Potenciál mala síce len v prvej polovici, kedy sa držala pri zemi a protivníkmi boli ľudia, lenže všetky scény skončili skôr, než stihli začať. No a v druhej polovici už išla akcia úplne mimo mňa, takéto súboje monštier ma teda absolútne nezaujímajú. A sklamaním je určite aj vizuálna stránka, v tých civilnejších scénach je všetko v poriadku, ale efekty a monštrá sú otrasné. Takže žiadny zázrak sa určite nekoná, ale aj tak ma Spawn hlavne v tej prvej polovici dokázal zabaviť a vážim si ho viac, než ten súčasný infantilný Marvel. 62% ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Spawn (pre mňa doposiaľ neznáma komixová figurka) je ničím z radu nevyčnievajúca adaptácia, ktorá trpí predovšetkým totálne strateným záverom, kedy "z ovce ostala iba vlna a vlk ostal hladný". Kriticky krátkej stopáže je na tak zaujímavého hrdinu naozaj veľká škoda. Ináč špičkové efekty (peklo, záporák) si vyslúžili nomináciu na oscara a pesničkový soundtrack sa stal (minimálne pre mňa) legendou. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

První pořádně drsný komiksový film. Škoda, že ten Blade ho o rok později ve všem zastínil, ale bez Spawna by nikdy nevznikl. Michael Jai White je v roli naprosto prvotřídní po vzoru Snipese, jenom škoda, že má po většinu filmu znetvořený obličej. Ve filmu je opravdu hodně CGI a tím pádem je i Spawn filmem své doby a je to na něm dost znát, moc koukatelné to tedy už dnes není. Pobavil mě ale klaun ve formě Johna Leguizama a víc než co jiného na filmu oceňuji progress, který dopřál komiksovým filmů a těším se na jeho novou verzi.. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Ty tři hvězdičky si hned ospravedlním... Celý tenhle filmový komix je zajímavě rozpolcený. Střídají se v něm špatné a velice dobré scény, na svou dobu slabší i výborné triky a hlavně dobré a velice špatné, řekl bych až Cčkové herecké výkony, které jsou taky dost přiživeny občas pokulhávajícím scénářem. Dnešní divák už se na Spawna dívá jako na starožitnost, v době, kdy digitální technologie vytváří celé filmy téměř nerozpoznatelné od skutečnosti, je Spawnův rudý, velice očividně digitální plášť k smíchu (o digitální pekelné krávě, alias satanovi nemluvě). Taktéž choreografie soubojů je těžce zastaralá. Troufám si říct, že hlavní zbraň a síla filmu je však v něčem jiném - temné atmosféře a rozervanosti hlavního hrdiny. Tam Spawn sbírá body oproti jeho novějším digitálním kolegům. Samozřejmě, na Vránu nemá, ale i tak je podle mě Spawn filmek, který stále stojí za shlédnutí, minimálně kvůli snad nejlepšímu (=nejzábavnějšímu) komixovému záporákovi (sorry Jacku), Klaunu Violátorovi. 50% ()

Tyler odpad!

všechny recenze uživatele

Přítomnost Todda McFarlanea při tvorbě tohoto snímku aspoň u mě zaručovala, že se tvůrci ujmou jeho hodně kvalitního comicsu se ctí, a že vznikne jestli ne kultovní, tak minimálně super dílko...A je mi hrozně líto, že se tak nestalo...Snad mírnou pochvalu si zaslouží soundtrack, ale i to je moc málo. Scénář se snaží o příběh a on tam i je, ale nemůžu si pomoct, mělo se to natočit úplně jinak a mnohem líp. Triky ve své době super, teď už nic moc. Ale nejhorší je, že "Spawn" má mít ATMOSFÉRU a u filmu jsem si jí naprosto nevšimnul, humor se taky nekoná ( Klauna snad ani nemohli myslet vážně ! ), dialogy srší pseudohloubkou a jestli ve mně chtěl režisér nebo kdo vyvolávat emoce, tak se mu to naprosto nepovedlo...Vlastně povedlo - rozčarování nad promarněným námětem a hněv při pomyšlení na naprosto ztracených 100 minut života. ()

Související novinky

Nový Spawn v roce 2025

Nový Spawn v roce 2025

02.10.2023

Jedna z nejskloňovanějších komiksových postav vůbec, Spawn Todda McFarlanea, se dodnes kupodivu dočkala pouze jedné hrané adaptace s Michaelem Jai Whitem z roku 1997 a jednoho animovaného seriálu z… (více)

Jamie Foxx si zahraje Spawna

Jamie Foxx si zahraje Spawna

30.05.2018

Comicsový tvůrce Todd McFarlane opravdu natočí reboot Spawna. Jeho brutální antihrdina se podíval do kin už v roce 1997, teď ho ale čeká velký comeback, v němž si zahraje Jamie Foxx. Jak možná víte,… (více)

Souboj akčních velikánů

Souboj akčních velikánů

11.01.2008

Tak tohle je stoprocentní kachna, a i kdyby náhodou ne, sotva se někdy podobný projekt dočká realizace. Zní to však natolik zábavně, že se s vámi o tu představu musíme podělit. Co napsat na úvod?… (více)

Reklama

Reklama