Reklama

Reklama

Hvězdné války podle Turka

(neoficiální název)
  • Turecko Dünyayı Kurtaran Adam (více)
Trailer

Obsahy(1)

Kdysi dávno, v jedné předaleké galaxii zuřila za hudby a záběrů vykradených z Hvězdných válek vojna mezi zlým diktátorem se zlatou papírovou helmou a dvěma pohlednými frajerskými stíhači ovládajícími bojové umění a la Douglas Fairbanks. Diktátor a jeho robot s majáčkem byli ale silní, velmi silní a tak museli oba hrdinové po nouzovém přistání na planetě zotročované diktátorovou armádou masopustních masek, chci říct příšer, nejdřív podstoupit tvrdý trénink zahrnující tlučení holýma rukama do skal a kopání do balvanů, ale především spoustu skákání na trampolíně a teprve potom se mohli vydat definitivně zúčtovat se zlem. Ať je provází síla!

Kultovní ultralevná odpověď na Star Wars, kterou má na svědomí doma uctívané enfant terrible tureckého filmu režisér Cetin Inanc. V hlavní roli populární turecký herec (a autor scénáře), bývalý cirkusák Cuneyt Arkin. (choze)

(více)

Recenze (291)

Lima odpad!

všechny recenze uživatele

HVĚZDNÉ VÁLKY NA TURECKÝ ZPŮSOB vidět a zemřít!!! Jasný tip pro ty, co si myslí, že je filmový svět už nemůže ničím překvapit. Předně bych chtěl podotknout, že Turci asi nikdy neslyšeli o pojmu "autorská práva". Do svého obskurního mixu Star Wars a Supermana totiž nastříhali (= ukradli) celé pasáže z Lucasovy ságy, akorát obraz srazili do šišata (jako když z obdélníkového širokoúhlého formátu udělate čtverec, se zachováním celého obrazu, bez stranového ořezu) a převedli ho do křiklavých barevných odstínů, takže Lucasovy vesmírné koráby občas vypadají, jako by je poblila celá letecká jednotka najednou. Kradlo se i v hudbě, celý film doprovází hudební motivy z Indiana Jonese, Star Wars a dalších klasik. Největší pecka je ovšem vlastní turecký příspěvek - 2 seladoni (=supermani) chodí mezi skalami (=cizí planeta) a bojují proti galaktickému imperátorovi (jehož jednotky se nedají k ničemu připodobnit) a červeným medvědům (komparz navlečený do rudých huňatých kožichů). Do toho "supermanský výcvik" s přivázanými polystyrenovými balvany na nohách, karate údery dopadajícími 10 cm od skály a spousta směšných namachrovaných póz. Zlatým hřebem je supermanské bojové umění - to jsem si sám pro sebe nazval "baby-karate", vypadá totiž úplně stejně, jako bojové "prezentace" malých pětiletých kluků z vedlejší ulice, když machrují na své kamarády. Na své si přijdou i dámy - při zamilovaných pohledech nezůstane jejich oko suché (smíchem) a vážně míněné dialogy typu: ..."Celou dobu tady chodíme a ještě jsme neviděli žádné mimozemšťanky" - "Asi se před námi stydí, zkus pískat, pískání žádná žena neodolá."... taky nejsou úplně k zahození. Těžko se to popisuje, to se musí vidět. Ale aby nedošlo k mýlce - tohle nebylo svého času žádné obskurní béčko, ale na turecké poměry vysokorozpočtový film s největší tureckou akční hvězdou Cuneyit Arkinem!!! Resumé - totální filmové dno, totální výtlem na několik dní dopředu a bráno pouze tímto zážitkem, napadá mě otázka: "Turci do Evropské unie? A co by tam ti exoti dělali?" :o) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

OMG! OMG! OMFG! Za svůj život jsem již viděl hodně věcí. Viděl jsem jogurt rozprsklý na dlažbě, viděl jsem krysu zapečenou v bochníku chleba, viděl jsem kýbl cizích zvratků, viděl jsem holý zadek Jacka Nicholsona, ale nic z toho mě nemohlo připravit na zážitek ze sledování tohoto mistrovského díla turecké provenience, za jehož zrežírování by se musel stydět i Ed Wood. Podle mé teorie přišel Çetin Inanç (režisér) někdy kolem roku 1976 za Cüneytem Arkinem (scénárista) a řekl mu, že by nebylo marné natočit něco jako „vesmírné války“. Když je o rok později předběhl jistý George Lucas, protestně jeho scifko zneuctili, přesněji tvrdě znásilnili. Film se „trochu“ inspiroval Star Wars, „vypůjčil“ si z nich několik záběrů, „vypůjčil“ si z nich rovněž Williamsův hudební motiv. Příběh vypráví o dvou udatných hrdinech, kteří se postaví zákeřnému padouchovi, celé se to odehrává kdesi v poušti, ve starých zříceninách čehosi naprosto nevědeckofantastického. Oba reci ovládají unikátní techniku boje, tzv. „máchání“ – tak dlouho mávají rukama kolem protivníka až odpadne, nikdy se nesníží k fyzickému kontaktu. K fyzickému kontaktu nedojde ani mezi jedním z hrdinů a nemluvnou hlavní hrdinkou, dle škály výrazů na její tváří nejspíš tureckou pornoherečkou. Nepřátele, kteří borcům brání v záchraně Země (ono si vlastně stačí přečíst anglický název a víte vše podstatné) mají buď podobu velikého chlupatého medvěda (sorry, medvědi) nebo mumie (sorry, mumie). Jejich končetiny jsou přitom snadno oddělitelné od zbytku těla a díky ostrým drápům do těla následně snadno zabodnutelné. Šatstvo těchto zrůdiček vůbec budí dojem, jakoby tvůrci vykradli kostymérnu divadla, kde zrovna inscenovali Čaroděje ze země Oz. Film je plný roztomile imbecilních scén typu hlavní hrdina „tuží své bijecké schopnosti úporným mlácením do velkého šutru“, anebo si k nohám přiváže dva nepochybně těžké kameny a rozhopsá se po tureckých vrchovinách. Mnohé z těchto scén uznal režisér za natolik pozoruhodné, že je do filmu zařadil hned několikrát. Vrcholu geniality dosahuje v mnoha bodech také scénář strkající svou duchaprázdností s přehledem do kapsy i Lucasův majstrštyk („Tyto vysoké bronzové hory nás chrání před radiací“) a úplně nejlepší hláška je i tou nejupřímnější: „Now he has the power to destroy the Earth. Save the world. Save the world! Save the world!“. Zachránit svět, zachránit svět před filmem nazvaným Dünyayi kurtaran adam – to je jedna z možsnotí. Tou druhou je odhodit veškeré zábrany a královsky se bavit, něco tak strašného na půdě nenajdete (i když kdoví, co tam máte). Jestli v Turecko vznikají samé takovéto filmy, je mi naprosto jasné, proč nemůže být členem EU. Náhlou invazi něčeho natolik vtipného ve větším počtu by ti méně trénovaní Evropané nemuseli rozdýchat. Svých pět hvězdiček dávám se stejnou vážností, s jakou byl natočen tento film, tzn. se smrtelnou. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Poušť, Hvězda smrti, kostýmy čínského karnevalu, červení medvědi… brak! Zapomeňte na Eda Wooda, tohleto jde za veškeré hranice divácké představivosti. Star Wars: Episode X – Turkey Strikes back aneb vrcholná pozice pro váš TOP bizarních kousků osobní filmotéky! :) ()

Adrian odpad!

všechny recenze uživatele

Úplná šialenosť! Turci natočili vlastnú verziu Star Wars, pričom neváhali do svojho filmu bez zaváhania vložiť sekvencie z Lucasovej verzie (pozdravujeme Ed Wooda a Godfrey Ho :-) ) ako aj hudobné motívy z viacerých ďalších komerčných filmov (napr. Indiana Jones, Flash Gordon). Na jeden krát je to takmer nepozerateľné, pretože je to samozrejme neuveriteľne zlý film - ďalší klenot do vašej zbierky "odpadov", ktoré budete milovať a viaceré sekvencie si púšťať znova a znova (u mňa na celej čiare vyhráva "superman-tréning "). ()

Radek99 odpad!

všechny recenze uživatele

Ke zhlédnutí vhodné pouze v početnější rozvolněné skupině osob (rozuměj partě přátel s vysokým stupněm intoxikace), individuálně (a za střízliva) nezkonzumovatelné... Dünyayi kurtaran adam je totiž naprosto šílený béčkový slepenec. Inu, Turecko... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to turecky (nejspíš) a bez titulků a pobavil jsem se opravdu královsky. Něco takového se poštěstí vidět jednou za život. Drzost režiséra nezná mezí, takže se tu hojně používají scény z Lucasových Star Wars a ještě z nějakého historického velkofilmu, který bohužel neznám. S hudbou je to ještě lepší, zazní tady témata ze Star Wars a převážně hlavní hudba z Indiana Jonese. Dokonce si tvůrci vzali na paškál i Flashe Gordona, takže nejenže vizáž hlavního padoucha vypadá jak z Flashe, ale dokonce je hlavní padouch vybaven zlověstným smíchem Maxe von Sydow. Celý tenhle film je neuvěřitelně k smíchu (popsat se to prostě nedá) bojový styl hlavního hrdiny je fakt k popukání, hlavně jak vždy dává pozor, aby po svých smrtonosných kopech neztratil rovnováhu a nespadl. Nevím kdo dělal masky a rekvizity, ale typoval bych to na děti ve školce. Úvodní vesmírná scéna je spíše nudná, ale jakmile hrdinové ztroskotají na pouštní planetě vše začne mít ty správné grády. Po úvodním útoku zlých vojáků na koních mi začalo docházet, že to bude nezapomenutelné, jenže to jsem neviděl útok hladových mumií atd. atd. Poté přijde na řadu už dost profláknutý trénink jehož hlavní částí je rozbíjení šutráků. A pak zase další skvělé bitky. Hlavní hrdina je nepřemožitelný mazák celou dobu, ale co teprve až získá bájný papundeklový meč! Ten mu bohužel dlouho nevydrží, jelikož ho vymění za zlaté gumové rukavice co se používají na mytí hajzlů. Závěrečné zůčtování s celou armádou tyrana je geniální. Hodně mě pobavily prvky za které by se v o hodně lepším provedení nestyděl ani nejlepší splatter. Dost často se tu totiž ukopávají hlavy, rozsekává vejpůl holýma rukama a moje oblíbená scéna je, když hlavní hrdina utrhne červené drápaté bestii obě ruce a následně jí je drápama napřed zabodne do hlavy. Jestli máte možnost se k tomuhle snímku dostat neváhejte, je to NEZAPOMENUTELNÉ. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

A na sklonku šestého dne stvořil Bůh turecké Hvězdné války. Nejzábavnější věcí na tomhle filmu je, že ti, co ho hodnotí za 5, a ti, co dávají odpad, tak dělají z úplně stejných důvodů (jen ti druzí nebyli tak prozíraví, aby ho sledovali při skupinové konzumaci drog). Úplně „nejzvoranější“ tu imho nejsou dialogy a postavy, jež se pohybují někde mezi Mirkem Dušínem a Jendou Zemanovic a jsou hrané pouze obličejem (někdy) a zásadně ne tělem, ale střih a kamera. Záběry jsou zcela statické, naprosto nenavazují, kamera se NIJAK nepohybuje a dění je spojováno zásadně hrubým střihem, nikdy ne pohybem z jednoho bodu na druhý. Nasrat na kamerovou jízdu a kolejničky, vždyť máme zoom. A co by byl pořádný film bez trampolíny? Je tu i spousta dalších věcí – při házení nevýbušných materiálů následuje s železnou pravidelností výbuch jako po zapálení nádrže s benzínem, není jasné, jestli je Země planeta Javin, Slunce, nebo Hvězda smrti, klasická montáž trénujících hrdinů (tentokrát s polystyrenovými šutry), výbuch Hvězdy smrti (vrchol prvních SW) je tu používán donekonečna při výbuchu jakékoli stíhačky, expozice převysvětlující SW, islám, opakování záběrů a vkládání původních scén ze SW – ale toho, že mě turecké Hvězdné války naučily o kameře a střihu víc než jakákoli učebnice filmu, si cením stejně nejvíc. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Říkám pořád, že červený Haribo medvídci jsou nejlepší aneb jak můžou děti Turkům trampolínu závidět :o) [4. PFF Čakovická Be(´)čka] ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Co k tomuhle napsat ... Tohle prostě NENÍ film!! Dost bych pochyboval i o tom, že jeho tvorba byla někdy míněna vážně. Podle mě to vypadá jako účelová taškařice ... Těžko říct. Každopádně filmově, technicky, scénář, herecké výkony a všechno, co dělá film filmem je neskutečný odpad a demence nejukrutnějšího zrna!! Bohužel neuvěřitelné na tom je to, že je to prostě v určitém vztahu a situaci neuvěřitelně zábavné. Koukal jsem na to s kámošem u piva a smáli jsme se víc, než u jakékoliv komedie za posledních 5 let... Tohle je prostě film "MUST SEE"!!!! Tohle rozšiřuje opravdu hranice a obzory diváků světelnými roky a obličeje zaplavuje slzami smíchu, dojetím (nad ubohostí, která se bere tolik vážně), nepochopením, absurditou, bizardností a ujetostí. Opravdu nevím, co si o tomhle mám myslet, navíc vzhledem k tomu, že ve filmu nefunguje absolutně vůbec nic, fungují akční - bojové "karate scény", které nejsou výrazně sestříhané a hlavní hrdina si soupeře podává naprosto nonšalantně po větší část druhé poloviny filmu. Dávám tři hvězdičky jako u povedeným "(z)prasáren", protože je to neskutečný odpad, ale já se šíleně bavil ... Každopádně, přistupte na to, co se tam děje a nechte se unášet, jen pozor na to, abyste se vrátili a nemuseli vás vracet v psychiatrické léčebně ... ()

movie 

všechny recenze uživatele

Film, který neustále osciluje kdesi mezi odpadem a maximem, ale nakonec mu nelze ono maximum upřít. Výtvor zcela čisté fantazie a krásné duše aneb když na něco nemám budget, tak si to vypůjčím z kapitalistického braku a zároveň nakrmím diváky lačné buď po akci (zhruba 70% filmu se zápasí, ovšem s jakou vervou a vždy velice originálně) nebo krásných statných mužích (zhruba 20% filmu spočívá ve statických záběrech na udatné tváře dvou hlavních proragonostů). No a když se film zhruba v půlce zastaví a zcela mimo děj proběhne kázaní z koránu - ano, přátele. Dílo génia. Bránice dostala zabrat. Takhle má vypadat zábava. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Kdo to neviděl, ten neuvěří, že podobná šílenost mohla spatřit světlo světa. Kdo to viděl, ten do konce života nezapomene na pomatenou story tureckých zachránců světa v podobě, jakou by Lucas nevymyslel. Turci to zkrátka pojali po svém a já jsem se bavil dost na to, abych se zasmál a málo na to, abych to veřejně přiznal. ()

xxmartinxx odpad!

všechny recenze uživatele

Já jsem to prostě nepochopil. Bylo to o zlatém mozku Ježíše Krista, který ovládá vesmír a staví pod zemí nejmodernější města? ()

Morien odpad!

všechny recenze uživatele

Kde je takovej ten komentář, kolik cen to dostalo a kolik peněz to vydělalo a kdo se podepsal pod soundtrackem a scénářem? Krutopřísežnost hustodrsná. Zvlášť to naskakování na koně a shazování zlounů... ()

Reklama

Reklama