Reklama

Reklama

Most

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Nizozemsko, 1928, 11 min

Obsahy(1)

Za normálních okolností působí zvedací most v Rotterdamu jako velmi statický objekt, ale Jorisi Ivensovi se o něm podařilo natočit velmi dynamickou filmovou báseň. "Most je pro mě laboratoř pohybů, barevných odstínů, tvarů, kontrastů, rytmů a vzájemných vztahů všech těchto fenoménů.", řekl o filmu sám režisér, avantgardní nizozemský filmař. Již v době svého vzniku byl film označen za mistrovské dílo. (5150)

(více)

Recenze (10)

dwi 

všechny recenze uživatele

Kolosální konstrukce zdvihacího železničního mostu se v rukou Jorise Ivense proměnila ze statického objektu v oživlý mechanismus železných pilířů, ozubených koleček a mohutných nosníků. Impresionistické pojetí plné kontrastů, odstínů a vystupujících par dodává dynamičnost extrémním rakursům kamery a vytváří z technicky precizního mostu ódu na zdánlivě syrové industriální stavby. Děj se zhruba v 15 minutách smršťuje na průjezd parníku, díky němuž se celý jeden nosník musí nadzvednout (choreografie režiséra zde dosahuje vrcholu), aby následně ve stejně ladném tempu poklesnul. Prostřihy na obsluhu jen dotvrzují vyváženou symbiózu panující mezi člověkem a technikou. Pokud budete mít možnost, neváhejte a hned se piďte po filmech tohoto holandského dokumentaristy. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Mostu sa podarilo preniesť ma do krajiny detstva, kedy sme s kamarátmi trávili hodiny pod železničným mostom nadchýnajúc sa pohybom vlaku nad nami, trasúcimi sa oceľovými konštrukciami, mohutnými maticami, spriadajúc kadejaké fantastické dobrodružstvá, čím sme si príjemne vypĺňali čakanie na na rôznorodé predmety, poukladané na koľajnice a následne vylisované kolesami prechádzajúcich nákladných či osobných vlakov. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

"Harry Potter, to byl příběh, tímhle mě nedojmete," řekl by dr. House. Joris Ivens je malé dítě, které upřímně fascinuje svět okolo, navíc s obrovským obrazovým citem. Jeho filmy jsou spíše než "městskými symfoniemi" studiemi maličkého výřezu. Pak už jde jen o to, jestli onu fascinaci sdílíte s autorem nebo ne. Já osobně ano, byť režisérova studie deště (Regen) byla vizuálně zajímavější a nemořila tolik délkou. PS: A pusťte si k tomu nějaký pořádný soundtrack. ()

Morloth 

všechny recenze uživatele

Joris Ivens svými prvními snímky dokazuje, že poezie může existovat i ve filmu, a to beze slov. Modernistická fascinace pokrokem a technikou přetavená na filmový pás. Při představě s jakou technikou bylo toto nasnímáno jen smekám. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Hoci mi zo začiatku prišiel MOST trochu odfláknutý, nakoniec ma nádhera tejto konštrukcie a kompozície, na ktoré som sa tak tešil, nadchla presne podľa očakávania. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Krátká část života jednoho mostu. Záběry jsou fantastické a to nejen na most a jeho jednotlivé části, ale i loď či lokomotivu. Z filmu jde cítit, že je touto dokonalou technikou Joris Ivens fascinován a daří se mu to přenášet i na mě. Jenom bych přeci jen tento krátký film ještě o nějakou minutu zkrátil. 60% ()

Reklama

Reklama