Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 2020 a svět čelí smrtelné hrozbě. Není to ani nukleární válka ani teroristický útok, ale erupce gigantického supervulkánu bublajícího pod povrchem Yellowstonského národního parku. Poslední erupce podobné síly uvrhla celý svět do temnoty trvající šest let, spustila poslední dobu ledovou a snížila počet obyvatel na Zemi na pouhé dva tisíce. Vědci vědí, že roztavená láva tlačící se na zemský povrch z Yellowstonu jednou exploduje. Tento silný thriller založený na reálných faktech zkoumá, jaké ekologické, politické, ekonomické a společenské důsledky by taková katastrofická událost měla. Po naprosto zničujícím vyvrcholení se divákům naskýtá pohled na svět po apokalypse. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (38)

jondzavid 

všechny recenze uživatele

Ide o hraný fiktívny dokument o výbuchu sopečnej masy ukrývajúcej sa pod Yellowstonským parkom. BBC opäť excelujú, ale tentokrát je problémom stopáž - je to proste pridlhé (bolo by to treba prestrihať na dve hodky od prílišných vysvetlovačiek a bol by tu jeden z najlepších sopčných bijákov). Triky sú opäť na vysokej úrovni (až na tú odfláknutú tsunami vlnu sa dajú porovnať aj s niektorými kúskami z kina napr. Dante´s Peak alebo Volcano), príbeh tak realisticky podaný ako to BBC dokáže a aj úmrtnosť postáv docela prijateľná - takže pre tých čo nevideli aspoň 5 hraných dokov od BBC jednu * pridať a tie moje 3 sú len s prihliadnutím na to, že ide o dokument. žáner - filmy ako DP alebo Volcano tento snímok hravo strčí do kapsy. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Zajímavý polodokumetární katastrofický snímek, jehož hlavním kladem je NESCHEMATIČNOST a kupodivu i vývoj postav. Alespoň některých. Proti tomu Augiášovu chlévu představovanému skvosty jako Dny Totální Zkázy nebo 10,5 Stupně jde o naprostý majstrštyk. BBC prostě zase zabodoval/a/o a já dám 70%. Rozhodně mi to bylo sympatičtější než celý Day After Tomorrow. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

No jo, tak je to tady... Ale sakryš, co je na téhle >fiction< dokumentárního? Jaký hraný dokument? Tahle katastroficko-akční superhloupost není nic jiného, než typická televizní produkce s rutinní režií a místy alespoň leccos napravujícími (dnes již ovšem standardními digitálními) zvláštními efekty. Jinak děj a herecké kreace jsou plny otravných a stokrát vyvřelých klišé a rádoby akční kamera nervně těká ve snaze dodat ději aspoň dojem akce... Ve výsledku je ovšem celá tahle inscenace tak prostoduchá, jak se jen sluší na >poameričtělý< program, vysílatelný kdykoli na kterékoli tv stanici s ratingem >mládeži příhledno< ... Škoda. - - - P.S. Co však při uvedení na té naší >veřejnoprávní< vskutku nasere, je krom (opět typicky plytkého) televizáckého dabingu obligátní ořez obrazu na 4:3 - a když páni od techniky usoudí, že by na obrazovce něco zásadního chybělo, obraz prostě stranově zkomprimují. To je prostě supersračka... Ale co chcete od instituce, jejímuž programu šéfuje bývalý milicionář, bojovník to "neohrožené pěsti dělnické třídy". Jojo, s kultůrou je zkrátka třeba bojovat, k obrazu prostoduchého českého diváka... :-( ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ale ano, slušně jsem se bavil. Otázkou nicméně je, jestli by si neměl dokument klást za cíl především přinášet informace...Tahle záležitost je klasickému pojetí dokumentu už opravdu hodně vzdálená a temín "dokument" by mě v sovislosti se "Supersopkou" vůbec nenapadlo použít. Ve filmu vystupují výhradně fiktivní postavy a příběh se odehrává v blízké budoucnosti, jedná se tedy spíž o science fiction ve stylu "co by se stalo, kdyby..." , ztvárněná jako katastrofický hraný film. Na televizní projekt slušný rozpočet, kvalitní triky a obstojná atmosféra. Na druhé straně dlouhá stopáž a jen průměrné herecké výkony. Celkový dojem 70%. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách silně televizní (mizerná výprava, ještě horší triky a nevýrazní herci) katastrofický snímek o sopce, která má v plánu vybuchnout a zabít co nejvíce lidí. Hodně podobné "Rozpoutanému peklu", ale o dost slabší. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem další céčkový katastrofický kousek, k mému překvapení se mi dostalo vcelku zajímavého polo dokumentu – polo filmu s množstvím zajímavých spekulací, informací - fiktivní budoucnost, dobré herecké výkony, celkový vizuál taky nebyl špatný. Strašně rád bych se do Yellowstonského národního parku někdy podíval. Akorát ta délka byla brutální, místy to totiž postrádalo „šťávu“ a trochu se to vleklo. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Takové filmy mam rad i když od nich prostě nesmíte čekat moc některé jsou sice katastrofální ale některé jsi tu 3 zaslouží a zas je určo rád skouknu snad časem se to o něco zlepši, ale na dokumentární film povedené. ()

Ouwen 

všechny recenze uživatele

Moc zdlouhavé, ale oceňuji, že už od začátku se něco děje a vydrží to až do konce, má to kouzlo a zajímavost, podle filmu to však po supererupci nebude tak strašný, když si tam na konci lítali vrtulníkem. Snad se nedožiji této události. 6/10 ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Sympaticky film o erupcii vulkanu v Yeloowstonskom Narodnom Parku v USA. Chvalim dobry namet a scenar, krasnu prirodu. Ale zabery na lavu boli az prilis digitalne, aj samotne erupcie. Dante´s Peak s Brosnanom mam ovela radsej, ale nebranim sa ani tomuto filmu. 52 % ()

bogomira 

všechny recenze uživatele

Na co BBC sáhne ve zlato se promění. Miluju tu televizi jako celek a tohle je opravdu strhující drama s dokumentárním nádechem a efekty, za který by se Hollywood určitě nestyděl. Otázka zní, jestli je to film mystifikační nebo prorockej... ()

agathon 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodne jako priklad v soucasnosti oblibeneho cross zanru dokumentu a realistickeho dramatu. Z hlediska historie dokumentarnich fikci vlastne nic objevneho, ale facinuje na tom mira formalni dokonalosti a narativity blizke postupum hraneho filmu. Je to dokument vystveny de facto jako hrany film, ktery je ale zaroven vtipne strukturovan jako reporazni rekonstrukce s rozovory s odborniky, prezivsimi, zabery TV kamer z mis katastrofy atd. Proste z hlediska filmove stylistiky moc zajimavy pocin, ktery ukazuje na velky posun soucasne televizni poetiky i mimo hajemstvi puvodnich dramatickych serialu.... ()

Machrovic 

všechny recenze uživatele

Perfektní dokument (nikde jsem se toho o erupcích takovou přístupnou a nenucenou formou tolik nedozvěděl jako v první části tohoto film), ale jinak herecké "výkony" nic moc. Chcete-li vidět jak vypadá supererupce - dobrá volba, chcete-li však vidět kvlalitní katastrofický film, budete se muset ohlédnout po jiném dílku. Hodnocení podle částí: 1. část: 4 hvězdy, 2. část: 2 hvězdy. ()

T-pack 

všechny recenze uživatele

Podívat se na dokument mě nepřímo navedl můj přednášející obecné geologie. Možná bych si přál více dokumentární složky, příběhově mě to trošku nudilo a mohlo zabrousit i dál, než jen do Yellowstonu a Denveru. ()

navorski 

všechny recenze uživatele

Je to vlastně taková hraná vizualizace postavená na informacích z dokumentu BBC Supersopka - pravda o Yellowstonském národním parku. A je to skvělé. Především tím, že to celé působí realisticky. Žádné logické díry ani odklon od faktů v zájmu lepšího scénáře. Poté, co jsem viděl asi 7 dokumentů o sopkách, si myslím, že pokud by došlo k supererupci, probíhalo by to asi nějak takhle. Kéž by takhle fungovaly i ostatní katastrofické filmy. Co se týče filmové stránky, to samozřejmě není žádný blockbuster, ale televizní film. Takže žádnou extrémní kreativitu nečekejte. Na škodu by asi nebylo ani více záběrů na samotné erupce. Ale to málo, co tam je, vypadá dost věrohodně. Navíc je to podpořeno krákými autentickými záběry z opravdových výbuchů. Takže cekový dojem je naprosto dostačující. ()

berry.77 

všechny recenze uživatele

Tohle sem nečekal,že to je dokumentární film sem to chtěl vypnout,ale nakonec sem to neudělal a udělal sem dobře. Film,který je podložený fakty a možná na tom něco je teď otáska už je to tady???? nebo má zpoždění??? Je mi dost známo spousta filmů se už vyplnilo může se vyplnit i tohle? kdo vý:D ()

Darkslayer 

všechny recenze uživatele

Hraný dokument. Veľa diel z danej špecifikácie som síce nevidel, ale môžem s určitosťou povedať, že pri tomto filme tie dve veci určite npôjdu dokopy. Technická s tránka filmu je nadpriemerná. Pekné digitálne efekty, hlavne čo sa týka výbuchov sopky. Len škoda toho stereo zvuku na DVD. Dokumentárna stránka bola tiež na pomerne vysokej úrovni s prihliadnutín na to že ide o fiktívnu udalosť. Neviem do akej miery su podávané fakty blízke skutočnosti, no byť len s polovice pravdivé je to dosti desivá skutočnosť.... A teraz to horšie. Herecké výkony su podpriemerné na úrovni telenoviel. Dej je dosti chabý a celkovo aj konečné rozuzlenie mi neprišlo ako šťastná voľba. Filmje rozťahaný a hoci som pociťoval primerané napeťie stále som sa nevedel zbaviť tej divnej pachuti a "lacnosti", čo sa týka filmovej stránky... Ak by BBC nasmerovalo tento snímok viac dokumentárnou cestou dopadlo by to určite oveľa lepšie. Takto s objektívnym prihliadnutím na všetky okolnosti nie viac ako 3* , hoci potencial na viac určite bol. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Nejde o děj, nejde o provedení, nejde o herecké výkony. Vždyť - je to film nebo ne? Pro mě ne. Ale má to zajímavou výpovědní hodnotu. Supervulkán! Pod Yellowstone National Park? To mě ani ve snu nenapadlo. Až do teď. Katastrofický filmy fakt můžu. A tohle je sakra realistický. Jen doufám, že hodně, hodně přeháněj - jinak: AMEN! ()

Reklama

Reklama