Reklama

Reklama

Střevíček

(festivalový název)
všechny plakáty
Německo / Lotyšsko / Francie, 1998, 83 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Tragikomedie nás zavádí do 50. let, kdy byly lotyšské pláže součástí sovětských hranic. Každou noc uhlazují traktory písek a každé ráno strážníci kontrolují, zda na sovětské území nevnikl z moře vetřelec. Jednou se na písku objeví střevíček a stopy vedoucí do nedaleké vsi. Každá žena si musí střevíček vyzkoušet. Tu, které padne, ale rozhodně nečeká vysněný princ. (MFF Cinema Mundi)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Hloupá absurdní karikatura hysterie a vojenské nadutosti. Vše co je k vidění jsou tři vojáci a pes, který chodí městem a zkouší ženám botu. Jde o verzi naší pohádky Popelka. Zbytečně se zápletka s jedním vtipem nafoukla na 80 minut. S pár pěknými scénami je to temně zábavný film. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

V 50. letech je na pláži u lotyšského města Liepāja nalezena dámská bota, a protože se jedná o strategicky důležitý sovětský vojenský přístav (Liepāja byla pro veřejnost uzavřené město), hrozí, že došlo k narušení vojenského prostoru. Tím začíná komická celodenní odyssea tří nezkušených vojáků se psem, kteří mají ve městě najít ženu, které bota padne a tím dokázat, že je původcem narušení. Vojáci zkoušejí své štěstí na ulici, ve škole, na jatkách, v domě i frontě na kvas, a když se zdá, že konečně chytili stopu, dojde jim benzín v džípu a musí ho městem tlačit. Film je jakousi mozaikou z každodenního života v okupovaném Lotyšsku a hezky zachycuje neochotu lotyšského obyvatelstva spolupracovat s představiteli sovětského režimu. Film vypadá velice autenticky a že nebyl skutečně natočen v 50. letech lze poznat snad jen podle moderního filmového stylu a pochopitelně celkově ironického vyznění. Naprosto skvělá je originální (černobílá) kamera zřejmě ovlivněná režisérčinými zkušenostmi s dokumentárním filmováním. ()

Reklama

Reklama