Reklama

Reklama

Lidské smysly

(seriál)
  • Velká Británie Human Senses
Velká Británie, 2003, 3X49 min

Obsahy(1)

1. Čich a chuť Proč mají někteří lidé rádi chuť čili paprik, které pálí jako oheň? Nebo tak podivných potravin, jako je plesnivý sýr? Proč se člověku ze zápachu rozkládajícího se masa zvedá žaludek? Dnes si budeme vyprávět, jakým způsobem nás udržují naživu dva smysly, které spolu úzce souvisejí - čich a chuť. Ukážeme si, jak člověk rád riskuje, když se jedná o jídlo. Lidé jsou ochotni vzít do úst prakticky cokoli. Na druhou stranu nás chuť chrání před otravou jídlem. Budeme se snažit zjistit, proč nám něco úžasně voní... a něco zase považujeme za strašně odporné. Nakonec náš kaskadér na vlastní kůži vyzkouší zřejmě ten nejhorší zápach na světě.

2. Sluch a rovnováha Ve druhé epizodě seriálu o lidských smyslech nahlédneme do vnitřku našeho ucha. Nalezneme zde miniaturní systém tvořený kostěným labyrintem, ve kterém sídlí dva naše smysly – sluch a rovnováha. Ukážeme si, co se stane, jestliže je fungování rovnovážného ústrojí narušeno. Dozvíme se, proč akrobaté padají, když zhasne světlo. Uvidíme, jak se astronauti učí ovládat svoje tělo ve stavu beztíže. Ve floridských mokřadech budeme pátrat po původu našeho sluchu. Poznáme zvuky, které na nás mají největší účinek. Připravíme se na nejnepříjemnější zvuk na světě.

3. Hmat a zrak V posledním dílu cyklu se budeme zabývat dvěma nejvyvinutějšími lidskými smysly – hmatem a zrakem. Jak je na tom náš zrak ve srovnání s nejlepšíma očima v živočišné říši? Budeme zkoušet, co všechno s naším zrakem dokážeme. Jak je například možné, že si okamžitě všimneme atraktivního člověka v přeplněné místnosti. Oči nás provádějí světem s neuvěřitelnou přesností. Umožňují nám dokonce nahlédnout do budoucnosti. Co se týče hmatu, povíme si, proč na něco saháme tak rádi a k něčemu máme velký odpor. Dozvíme se, co má naše kůže společného se sloní a budeme zkoumat fascinující svět bolesti. (Česká televize)

(více)

Filmotéka

Uživatel Formát Jazyky Přidáno Pozn.
Pavel1000 VHS
03.02.2019
apokar DVD
11.06.2016
derewi Jiné
05.08.2015
majo25 Jiné
21.09.2012
pepasch DVD
01.09.2008
MZF Jiné
08.01.2006

Reklama

Reklama