Reklama

Reklama

Recenze (8)

petrsv

všechny recenze uživatele

Asi už nikdy se nebude opakovat příběh tak zářivé hvězdy, jakou se stal James Dean. Za život natočil jen tři celovečerní filmy a ani premiéry toho posledního se nedožil. Uspěch i smrt ve čtyřiadvaceti letech. Za první film - "Na východ od ráje" obdržel posmrtně Oscara, především se ale stal ikonou poválečné generace. Problémový a citlivý chlapec - opravdový "rebel bez příčiny". Představitel nového typu herectví, které přinesli právě James Dean, Montgomery Clift a Marlon Brando do Hollywoodu. Bozi ho milovali - zemřel mladý a pak už ho miloval celý svět. Už za jeho života se naznačoval jeho vztah k Marlonu Brandovi z doby, kdy spolu studovali, ale stejně jako u R.Hudsona nebo M.Clifta se sexuální preference nezveřejňovaly. Film Joshua Tree je natočený v r. 2012, a tak otevřeně mapuje Deanův život před odchodem do Hollywoodu. I přes nízký rozpočet je podivuhodně dobře vykreslená atmosféra té doby. (gaytitulky.info) ()

Babous 

všechny recenze uživatele

Na filmu je nejkrásnější kamera, střih a vůbec vizuální stránka, která skutečně věrně napodobuje filmy 50. let - jak kontrastní černobílé noiry, tak instagramově barevné amatérské. Oproti tomu příběh je artově zmatečný a místy dost zdlouhavý. Fanouškům Jamese Deana nepřinese nic nového a neznalým zase nebude moc dávat smysl. ()

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se řádně připravil, osvěžil si Deanův životopis, pročetl celou řadu recenzí na různých serverech. Mě se snímek velmi líbil (taky díky překladatelce kalerme), protože už jsem předem věděl, co mohu očekávat a nejsem rozladěn, jako někteří z toho, že se vlastně ani tak nejedná o životopisný film. Já nepotřebuji vědět u Deanova života každý detail, a že v pátek třináctého byl na obědě už v 11,00 h a ve 14,07 h se šel vykakat. Přeci je to jasné už z názvu filmu a i z celkového pohledu tvůrce M. Mishoryho. Jedná se o jeho, opravdu doslova snový pohled na určitou část Deanova života, upjatý pohled, což ale tentokrát není vůbec na závadu, děj je schválně trošku přeházený a upozaděný, není hlavní nosnou linkou filmu, tou je naprosté okouzlení tehdejší dobou začátku padesátých let, pár let po válce. Měl jsem na mysli dobu ve svobodném světě, ne v zemích osvobozených sovětskou armádou, kde se postupně usazovaly stalinistické režimy a diktatury. Naprosto dokonalé zpracování (zde opravdu vítězí forma nad příběhem), kamera v některých místech snad až přeumělkovaná, kouzelná a lahodná hudba a když si odmyslíme, že cílem nebylo kopírování Deana do úplného puntíku, tak i velmi dobré herecké výkony. Já s nadhledem píšu, že jsem s tímto uměleckým dílem spokojen a budu se k němu vracet … a to nejen kvůli Deanovi … 78109 ()

candy_daze 

všechny recenze uživatele

Stylizovaná artová věcička (jak jinak než) bez zásadnějšího obsahu. Vizuální stránka je opravdu poměrně pěkná, zajímavá a odvážím se říct povedená. Za to Mishorymu palec nahoru. Dál už to ale půjde z kopce. Uživatel LxLuthor napsal, že takové zpracování přinese fanouškovi JD radost. Jakožto jeden z nich si dovolím nesouhlasit :) Tenhle film má být o Jamesi Deanovi, přitom z něj v sobě nemá zhola nic. Nedozvíte se žádná nová a podložená fakta. Spíš se mi zdá, že Mishory postavil základy svého scénáře na několika fámách o Deanově bi/homosexualitě, nafoukl je do obřích rozměrů a pak rozvedl do několika explicitních scén, které jsou asi to nejzapamtovatelnější z celého filmu. I když byl JD s velikou pravděpodobností bisexuál, věřte mi, chlapci a děvčata, nejedná se v tomto filmu o fakta, ale pravděpodobně o Mishoryho erotické sny převedené na plátno. Co mi ale vadí víc je emoční vakuum, bezduchost a bezobsažnost filmu. Kdyby bylo v názvu "A Portrait of John Doe", vyšlo by to na stejno. Hlavním průserem filmu je ale herec v hlavní roli, James Preston, který není Deanovi podobný vzhledově a herecky už vůbec ne. Jeho vyobrazení Deana na mě působilo bezduše. Když si vzpomenu, jak mi na Jamesi Francovi vadila v roli Deana křečovitost, musím se smát, protože z Prestona naproti tomu skoro teče sliz. Shrnuto a podtrženo, vizuálně povedené, fanoušek Jamese Deana bude zklamán. Věřím tomu, že nefandové budou asi shovívavější. ()

Adiemus 

všechny recenze uživatele

Skvělá vizuální stránka nepřebije prkenný projev prakticky všech herců (?) a s prominutím rádobyintelektuální kecy. Že James Dean využíval všeho a všech, aby se prosadil, si každý může přečíst na wikipedii a neztrácet půldruhé hodiny času sledováním filmu, v jehož průběhu i pěkné záběry začínají nudit. ()

Frameline 

všechny recenze uživatele

Výtvarně vydařený snímek, který je spíš fikcí, než pravdivým příběhem Jamese Deana. Rebel bez příčiny tu sbírá zkušenosti a odvahu před hollywoodskou slávou a odkrývá kromě oblečení i poměrně komplikovanou povahu. Film doprovází skvělý soundtrack jazzové a klasické hudby, vytříbené interiéry a esteticky lahodně aranžované scény. Příběh jako takový není nejnosnější, snímek je zajímavý především formou, nikoli obsahem. Ale stojí za vidění, některé principy fungování showbusinessu jsou platné dodnes. Za pozornost stojí i hodiny herectví, kde se mladý James učil metodu prožívání, díky které měl úspěch později na Broadwayi a v Actor's Studiu. ()

Reklama

Reklama