Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Být šťastným – to je to pravé životní dobrodružství... Příběh podle světového bestselleru Johna Irvinga začíná v roce 1944, kdy se zdravotní sestra Jenny (G. Closeová), co se nechce upsat manželství, ani být nijak vázaná na muže, vyspí s umírajícím vojákem T. S. Garpem, aby počala dítě. Z tohoto aktu vzejde syn pojmenovaný po otci Garp (R. Williams), který své dětství prožívá s matkou na univerzitním kampusu a sní o tom, že se stane pilotem jako jeho otec. Poté co vyroste, se však rozhodne stát spisovatelem a odejít do New Yorku. To namotivuje i matku, a ta začne psát o vlastním životě. Její debut se svérázným pohledem na život a sexualitu se stane hitem a feministickým manifestem, co z Jenny učiní kult. Garp se také snaží, ale jeho knihy nejsou ani zdaleka tak úspěšné jako ty matčiny, z jejíhož stínu se není sto vymanit, to mu však nijak nebrání hledat životní optimismus a užívat si života, tak jak to jen jde, i přes nástrahy osudu… (Česká televize)

(více)

Recenze (235)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Krásná záležitost, jaká se podařila Lasse Hallströmovi udělat z Irvingovy knihy Pravidla moštárny, vůbec nevyšla jeho předchůdci. Herci, pravda, hrají jako o život, ale snaha vtěsnat dějově velmi pestrou a obsáhlou knihu do 136 minut na úkor zobrazení duševních a emocionáních pochodů a motivací hlavních postav, o kterých kniha především je, se minula účinkem. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $17miliónovTržby USA $29,712,172Tržby Celosvetovo $30,600,000║ suché /35%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Román Johna Irvinga Svět podle Garpa je tak obsáhlý a různorodý, že jeho adekvátní převedení na filmové plátno je takřka nemožné. Tahle filmová adaptace George Roye Hilla, který se o podobně nemožný čin pokusil již třeba i v případě adaptace Vonegutových Jatek č.5, je ale natolik strhující a dechberoucí, že si ji zapamatujete nadlouho. Nepatří možná k absolutním vrcholům dějin kinematografie, ale svým lidským, milým způsobem a poetikou ne nepodobnou o mnoho úspěšnějšímu Forrestu Gumpovi osloví každého vnímavého diváka. Je pravda úplně jiný než kniha, ale přece hluboce lidský a emotivní film... ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Svět podle Garpa je mou velkou knižní láskou, a proto jsem se adaptace bál. Obavy se mi potvrdily už v první scéně. Jenny byla příliš tvrdá, Garp už byl na světě, jeho početí pak jen vyprávěno na nevhodném místě. Měl jsem chuť onu povrchně vypadající zábavu bez pořádného psychologického vykreslení postav vypnout, ale teď jsem rád, že jsem to neudělal. Jakmile se totiž děj přemístí do Garpovy dospělosti, přijde na scénu Robin Williams a hlavně dokonalá Mary Beth Hurt, jejíž Helena je přesně tak roztomilá a zároveň zádumčivá, jako jsem si ji vždy představoval. Zachráncem se nakonec stal režisér Hill, který se ukázal být příliš velkým profesionálem, než aby tak krásný příběh i přes zkratkovitý scénář zničil. Dokáže vytvořit mnoho hřejivých momentů, pomrkává na čtenáře diváka (medvědi) a u komplikované postavy Roberty se dokáže vyvarovat jakékoli trapnosti, která by jen při sebemenší nerozvážnosti přišla. Navíc vloží i scénu, která o hlavní postavě řekne mnohem víc než jakékoli množství dialogů - scénu, kdy se titulní hrdina dívá skrz žaluzie a divák tak pocítí přesně takový příval myšlenek, jaké mu poskytl v předloze Irving. Kdybych nebyl fanoušek, uvažoval bych o nejvyšším hodnocení, takhle určitě ne, protože pod Garpem si představím obrovskou salvu myšlenkově podnětných povídek, úvah a skrytých názorů, kterou do filmu dát nelze. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jelikoz jsem knihu necet, tak tady nebudu fnukat jak vsichni ostatni, protoze me se to proste libilo. Je sice fakt, ze jsem cekal neco drobet jinyho, takovy to klasicky drama o trochu dementovy, co dokaze nejaky velky veci a misto toho sem dostal naprosto normalniho hrdinu zijiciho celkem normalni zivot, ozvlastnenej hlavne postavou jeho matky a par silnejma situacema. Film je takovyto klasicky komedio drama, takze je to celou dobu zabavny, ale valet se smichy nebudete a zaroven neni nouze o smutny a dojemny momenty. Navic je film paradne natocenej, tech necelejch 140 minut slusne odsejpa a sesla se tu paradni herecka sestava v cele s perfektni Close a lehce slabsim, ale taky perfektnim Williamsem. Lithgow taky hraje slusne, ale nak se nemuzu prenest pres to, ze hraje zenskou. Lepsi 4*. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Přímočarý komediální nástup mne nadchl, romantický střed zdvořile nudil a dramatický závěr donutil k spontánnímu vypouštění výrazů, jejichž skutečný význam se ve slušné společnosti pouze odhaduje. Irvingův román jsem kdysi rovněž s nadšením rozhltal, ale cesta k jeho konci byla pro mne stejně složitá, jako ta filmová. Takže příště se pobavím prvních přibližně 40 minut a ve chvíli, kdy se Garp začne stávat spisovatelem, tak spokojeně zmizím do hajan s vědomím, že podruhé si náladu pokazit nenechám. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Garp... Arp... Rp... P... Perfektní!... Výborný film. Skvělá Glenn Closeová, zvlášť v první části filmu jako matka malého T.Sexy... ;-) . . . Trošku zase jednou nechápu to množství slabých hodnocení zde na ČSFD, právě u tak dobrého filmu, přičemž kdosi tu pořád naříká nad nedostižností předlohy. A kvůli tomu je to snad špatný film? Řeči... Eči... Či... I... Indy pindy intoidů, co tvrdí, že pochopili předlohu, protože ji přece četli (někdo několikrát) a pak museli hledět na tak hrozný film... Ale možná to ani nejsou inťáci, možná jsou to jen takové ty trumbery, odchované různými těmi Rodinnými pouty či Koljinky... To jsou teprve ty pravé dávky emocí :-))) . . . Hahaha... Inu, komu není... Každopádně Hillův film je bezesporu nadprůměrnou adaptací náročné předlohy! I kdybych měl říct >na motivy< ... Čtyři a půl hvězdičky tedy za film dávám klidně bez emocí - a tu půlku navrch za ten Robertin nádherný perlově bílý Morgan Plus8. - - - P.S. Jó, tu knížku jsem nikdy nedočetl, prostě jsem jednou nějak přestal - a už to pak nešlo navázat ani začít znovu. Nevadí... Tak cinefilcci - odhoďte mindráky a podívejte se na ten film znovu! Samozřejmě v originále s titulky... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Možná jsem tohle dílo nepochopil, ale připadalo mi to docela jako blbost. Od začátku jsem se u toho nudil, ale myslel jsem si, že až hlavní postava konečně vyroste a tu dospělou verzi bude hrát Robin Williams, tak to třeba zachrání on. Ale nezachránil to. Jestli jsem ve filmu našel možná 3-4 vtipný momenty, tak je to moc. Vidět tenhle film je ztráta času a horko těžko jsem to vůbec dokoukal. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

3,5. Nemohu dát víc, jelikož z tak geniální knihy, jakou Irvingův Svět podle Garpa je, nikdy nebude tak geniální film. Spousta věcí ve filmu není, ale pravda je, že se jí drží dost věrně. Každopádně knihu nic nepřekoná - kdo ste ji nečetli, okamžitě to napravte...!!! ;-) ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Ukamenujte mě, ale knížku jsem nikdy nedočetla. Skončila jsem kdesi v první třetině, když jsem zjistila, že ani přeskakování všech Garpových povídek - které mi od počátku lezly významně na nervy - mě nedonutí prokousat se příběhem až do konce. Film jsem si pustila s jediným záměrem: konečně se dozvědět, jak tato Irvingova kniha nakonec skončí. Teď to vím a spokojeně se můžu přesunout zas o dům (film / knihu) dál. Jsem asi zaujatá, ale ani knižní, ani filmová verze se do mé síně slávy nedostane. Kniha prostě jen proto, že mi přišla nudná, film pro to, že mi přišel nezajímavý (asi už to automaticky vyplývá z mého subjektivního náhledu na knihu). Jednu poznámku na závěr si ale neodpustím. Pokud se nějaký fanoušek pana Irvinga bude v budoucnu pokoušet zfilmovat jeho nejslavnější dílo, bylo by možná lepší udělat z toho seriál, aby se nestalo, že celý život Jenny před narozením Garpa bude shrnut v úvodních pěti větách (včetně velmi zvláštní scény s otěhotněním). A taky by možná nebylo od věci obsadit do role matky a syna herce, které dělí víc jak pět let. Skutečně by to působilo líp. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Průměrná a zbytečná adaptace, která se výbornou, ale hodně tlustou knihu snaží co nejvěrněji přehrkat, čímž látku hodně zplošťuje a zahlcuje dějem, aníž ji cokkoli přidává. Kouzlo knihy se úplně vytratilo. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Opravdu bizarní a vlastně dost smutný příběh. Mít takovouhle mámu, tak je svět hned o něco racionálnější. Škoda, že bylo celkem poznat, že byli s Williamsem jenom pár let od sebe. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Kdo by nemiloval Garpa? Zatímco 90. léta měla Forresta Gumpa, o dekádu dříve to byl Garp. Film, u kterého je těžké na první pohled identifikovat jeho stáří, což je naprosto skvělá devíza. Nadto je tu báječná postava transky Roberty, která mi zlomila srdce. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Podobné filmy ve stylu vyprávění celého života mne neomrzí. Robie Wiliams v těle Garpa a jeho neobyčejný život. ( Hodnocení: 7/10 ) ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Narodíte-li se milující, excentrické matce a otce znáte jen z vyprávění coby ne zcela dobrovolného dárce spermatu, můžete očekávat zajímavý život s mnoha dramatickými zvraty, život plný smíchu i pláče. Mám tenhle typ filmů ráda, ale na tomhle mi něco nesedělo - tempo mi přišlo nevyvážené (občas se to táhlo jak sraní hladového), dramatické okamžiky nevyvolávaly tak silné emoce, jak měly... Nemůžu mluvit přímo o zklamání, "Svět podle Garpa" byl dobře obsazenou příjemnou podívanou, ze které se určitě dalo vyždímat víc. Jedno tomuhle snímku ovšem upřít nemůžu: vyvolal ve mně náramnou chuť přečíst si Irvingovu předlohu a za to uznale smekám tupé - vždyť v tom není jediná kosmická loď, žádný emzák, ani krvelačná monstra zpod postelí, vraždící psychopat či alespoň udatní rytíři beze cti a svědomí! 68% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Není dobré přečíst výbornou knihu ( a to Svět podle Garpa od J.Irwinga je), a pak se s přehnaným očekáváním vrhnout na film. Na rovinu uznávám, že kniha, zejména v Americe, je z větší části nefilmovatelná. Přemíra opravdu drsné brutality a velmi otevřeného sexu by takový film odsoudila k razantní cenzorské úpravě a odsunutí na periferii obskurních kin, případně rozvíjejícího se videotrhu. Ovšem režisér nedokázal vyhmátnout podstatu a kouzlo knihy. A nepomáhají ani výborní herci, jelikož mnozí se na svou roli prostě nehodí. Do očí bijící je, pro mne velmi sympatický herec, R.Williams. Může se snažit jak chce, ale s literárním Garpem nemá společného nic....oba jsou naprosto odlišnými typy. Za sebe mohu jasně říci - velké filmové zklamání. Některé knihy by se prostě točit neměly... ()

Reklama

Reklama