Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Být šťastným – to je to pravé životní dobrodružství... Příběh podle světového bestselleru Johna Irvinga začíná v roce 1944, kdy se zdravotní sestra Jenny (G. Closeová), co se nechce upsat manželství, ani být nijak vázaná na muže, vyspí s umírajícím vojákem T. S. Garpem, aby počala dítě. Z tohoto aktu vzejde syn pojmenovaný po otci Garp (R. Williams), který své dětství prožívá s matkou na univerzitním kampusu a sní o tom, že se stane pilotem jako jeho otec. Poté co vyroste, se však rozhodne stát spisovatelem a odejít do New Yorku. To namotivuje i matku, a ta začne psát o vlastním životě. Její debut se svérázným pohledem na život a sexualitu se stane hitem a feministickým manifestem, co z Jenny učiní kult. Garp se také snaží, ale jeho knihy nejsou ani zdaleka tak úspěšné jako ty matčiny, z jejíhož stínu se není sto vymanit, to mu však nijak nebrání hledat životní optimismus a užívat si života, tak jak to jen jde, i přes nástrahy osudu… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (235)

topi 

všechny recenze uživatele

Nezaujalo, nenadchlo, nebavilo. Moc mě nesedí ani herectví Robina Williamse, které mě připadá furt na jedno brdo. Film jsem shlédnul v dabingu a ten mě taky nenadchl, jeden hlas daboval třeba tři postavy a to ve více případech, že to bylo velmi špatné. Ani už nemám chuť si film pustit v originálním znění a to je taky špatně. Sorry. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Kniha Johna Irvinga líčí život a názory fiktivního spisovatele T.S.Garpa, který se proslavil románem Svět podle Bensenhavera. Irving se zaobírá aktuálními tématy současné doby. Nenechá čtenáře chladnými a donutí je pemýšlet. Tato adapatace lehce zadrhává, je až příliš průměrná. Herci v čele s Robinem Williamsem byli výborní, ale Pravidla moštárny byly mnohem lepší. ()

Reklama

Nach 

všechny recenze uživatele

Další opravdu pěkný snímek z pera Johna Irvinga. Ovšem v tomto případě snímek k němuž mám jisté výhrady. Film je poutavý, má silný příběh, skvělé herecké výkony, ovšem nedokáže podávat emoce. Svět podle Garpa je plný humoru vyplývajícího z ironie života. Kolikrát jde o velice černý humor. Ovšem vtipné scény kolikrát nejsou tak vtipné, jak by vtipné být měly a co je horší... smutné scény nejsou tak smutné, jak by být mohly. Přijde mi, že režisér úmyslně nechtěl vyvolávat příliš negativní emoce a tak kupříkladu po autonehodě Garpa jsem až o značnou dobu později postřehl, že jedno dítě jí nepřežilo. Vůbec o něm nebylo nikde zmínky, postavy mi nepřišly, že by pro něj truchlily. Emočně nejsilnější je samozřejmě závěr, ale i ten nepůsobí ani z poloviny tak dobře jako konec Zelené míle či Titaniku. Robin Williams hraje výtečně a nebýt jeho, tak bych tomuto snímku dal o hvězdu méně. 75% ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Ten príbeh okolo počatia Garpa som vo filme počul viackrát a vždy to bolo úsmevné a zmyselné. Príbeh bol parádne rozvinutý a pútavý. Matka Garpa bola silná žena, plná silných argumentov, len neviem či chránila svojho syna alebo svoje ego. Do doby pokým sa film do značnej časti sústredil na matku, film ma veľmi bavil, ale ako sa Garp osamostatnil, už to stratilo srandovnosť i dôvtip, a začala jazda dramatickou džungľou a to už hraničilo zo silnou klišéovitosťou. Na pozadí vidíme tragédiu, ktorej predchádzalo žiarlivostné vypätie a ľudská malichernosť. Aj tak prvá polovica bola vyspelejšia, lepšie sa na ňu pozeralo. Život nám vie nadeliť šťastie, ale nám ho vie aj vziať no, ale vo viacerých prípadoch si za to môžeme mi sami. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl a ani jsem netušil že existuje, o filmu jsem věděl jen že je slavný a vůbec o čem je. Takže jsem poměrně spokojený. Svět podle Garpa je takový milý příjemný filmík, někde mezi komedií a dramatem se skvělým Robinem Williamsem, kterému role padne přímo na tělo a v takových věcech ho mám nejradši. Skvělý je i Lightgow v netradiční roli a Closeová. Osobně se mi více líbil začátek a první půlka z dospívání, historka o stvoření Garpa je nezapomenutelná, stejně jako balení pozdější ženy, potyčky se psem. Později to začne být takový moc vážný a ve finále se odehrává jedna tragédie za druhou, přišlo mi to až trochu moc a docela se mi to do takovýho filmu nehodilo. EDIT 2024: Poetická filmařina s výborními herci (Lightgow hrající ženu, debutující Closeová od mládí po starší paní, ale i Hurtová a samozřejmě Williams). Na víceméně rodinnou komediálně-dramatickou ságu neskutečně tragické. A hlavně bizarní - kde jinde uvidíte ukousnutý penis či psí ucho, piano padající na člověka či letadlo zaparkované v nově koupeném domě. Zkrátka "jiný" ale výborný film. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (8)

  • Matka Johna Irvinga nebyla v době jeho početí vdaná a sám Irving nikdy nepotkal svého otce. Kdykoliv na matku naléhal, aby mu o něm něco vyprávěla, odešel s prázdnou. Začal jí tedy vyhrožovat, že si bude muset okolnosti svého početí vymyslet. Matka ho k tomu vybídla. Výsledkem je kniha „Svět podle Garpa“. (HellFire)

Reklama

Reklama