Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hluboce lidský příběh nečekaného osudového setkání dvou starých lidí po pětadvaceti letech. Marie Kořánová a lékárník Tříska mají společné vzpomínky na dramatický konec války, která je oba dva velmi poznamenala. Kořánové vzala muže i dva syny, lékárníkovi syna a svědomí. Teď se osamocení a nemocní setkávají v domově důchodců. Ani jednomu z nich není dopřáno zapomenout. Oba jsou obklopeni vrstevníky - spolubydlícími, jejichž myšlení a jednání, ovlivněné životními podmínkami a zkušenostmi, je ukázkou toho, jak bolavé je vyrovnání se z vlastní minulostí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Bart 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že mě osobně se tato televizní inscenace velmi dotkla, především silou příběhu, sugestivností a hereckými výkony. Brněnská televize obsadila do titulní role přední brněnskou herečku Vlastu Fialovou a přizvala dva pražské herce - Svatopluka Beneše a Marii Rosůlkovou. V menších rolích se objevili další herci divadel jihomoravské metropole. Marie Rosůlková jako protivná a rýpavá důchodkyně Filomena Tuháčková byla kouzelná :-))) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Socialistická TV inscenace s Benešem a Fialovou v hlavní roli. Z domova důchodců se během vyprávění přenášíme zpět do časů války. Zde se odehrává příběh o lékárníkovi a ukrytých parašutistech... Barevný film se při vzpomínkách přepíná do černo-bílé, ale na mne příběh nijak nepůsobil. Jsem válečným historkám otevřen ale tohle bylo takové podivné zkrátka inscenace. Navíc Fialovou nemusím. U mne je to za dva ruské partyzány. * * ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Ťažká doba kladie ťažké skúšky. Obdobie Protektorátu bolo mimoriadne ťažkou skúškou pre charaktery jednotlivých ľudí. Jední ho prekonávali s noblesou a druhí radšej zradili, aby si zachránili holý život. Maria Kořánová si dožíva svoj ťažký život v domove dôchodcov, vojna jej zobrala manžela a deti a ona strávila 4 mesiace v koncentračnom tábore. Všetko za prechovávanie ruských partizánov a slabošskej povahy lekárnika Třísku, ktorý bol schopný udať aj vlastného syna. A teraz po 25 rokoch, do toho istého domova pre dôchodcov kde je aj Mária, nastupuje tento slaboch, lekárnik Tříska. Film je o spomienkach a svedomí ktoré poznačilo tieto osoby na celý život. ()

PatoP 

všechny recenze uživatele

Inscenácie a filmy z prostredia domova dôchodcov nemám veľmi rád, nepôsobia na mňa dobrým dojmom. Ľudia žijúci v takýchto zariadeniach sú väčšinou vykresľovaní ako osoby, ktoré už majú všetko za sebou, sú nepotrební a pre mladšie generácie nezaujímaví. Každopádne táto inscenácia človeka núti zamyslieť sa nad sebou samým, nad tým čo bude, ak raz zostarne. A je to jedno, či ide o našu generáciu, ktorá dostala všetko naservírované na tanieriku alebo o staršiu generáciu, ktorá si musela všetko ťažko vybojovať a vydupať pre ľahší život svojich detí a vnúčat. Práve pri takomto príbehu si citlivý a vnímavý divák uvedomí, že roky pribúdajú každému rovnako a že všetko je pominuteľné. ()

Přemek 

všechny recenze uživatele

Víceméně blábolivá televizní inscenace o vině a nevině jednoho slabošského lékárníka. Kladná hrdinka za války i jeho vinou přijde o manžela i syna a po válce pro jejich památku zbavuje vesnici kulaků a zakládá JZD... ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Kdyby nebylo blbé scény z kolektivizace, kdy chtějí sedláci vstoupit do družstva jen když odstoupí kovaní komunisté /za což by šlo v té době půl vesnice do uranových dolů / možná bych hodnotil i výše. Hlupácké bylo i tradiční dobové přesvědčování, že odboj proti náckům vedli jen komanči. Takto zbývá jen dobrý výkon Vlasty Fialové a hlavně Svatopluka Beneše. ()

McMerkurion 

všechny recenze uživatele

... život v domově důchodců probíhá v poklidu, dokud se neobjeví nový host a neotevře staré rány > potud ještě jakž takž, ale černobílé záběry, které mají ukázat, o co vlastně šlo jsou tak naivní a diletantsky natočeny, že tomu nemohl věřit ani kovanej komunista (na partyzány se chodí dívat jak k do biografu) ... ()

Reklama

Reklama