Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Český barevný dokumentární film o XV. letních olympijských hrách v Helsinkách 1952 přibližuje divákovi tuto vrcholnou sportovní událost; v dramatických záběrech zachycuje trojnásobné vítězství největšího běžce všech dob Emila Zátopka, oživují vzpomínku na první vystoupení sovětských sportovců v dějinách olympijských her, nezvratně dokazující světové veřejnosti mohutný rozmach všech sportovních odvětví v Sovětském svazu; vedle dalších sportovních úspěchů našich atletů, vodáků, těžkých atletů, gymnastek zaznamenává též úspěšné vystoupení pěveckého a tanečního souboru závodu Auto-Praga na jeho zájezdu do Finska v době olympijských her, velkou mírovou manifestaci finského lidu v Alpile a konečně triumfální návrat našich sportovců do vlasti. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (2)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Kvalita sportovních dokumentů se obvykle odvíjí od toho, kterak se na akci dařilo našim sportovcům, ale tenhle je výjimkou. Je samozřejmě úžasné sledovat, kterak se manželům Zatopkovým třpytí na krku jedno zlato za druhým, ale jinak je to přehnaně propagandistická záležitost. Všude se míhají pokrokoví sportovci míru, čas se věnuje sovětskému trenérovi soudružsky vysvětlujícímu rumunskému tyčkaři techniku skoku, ale úspěchy kapitalistických protivníků jsou zmíněny jen okrajově. Mně tedy rozhodně nevadí trefné popichování buržoazie, ale chtělo by to trochu s nadhledem a sportovně přitom odložit tu nenávist studené války. V té době to asi nešlo, ale tahle oslava sportu by si zkrátka zasloužila větší objektivnost a vyváženější zpravodajství. ()

ripo

všechny recenze uživatele

V červenci 1952 se soustředil zájem světové veřejnosti na průběh XV. letních olympijských her, které se konaly ve finském hlavním městě Helsinkách. Po druhé od skončení druhé světové války se sjeli sportovci celého světa, aby v čestném zápolení bojovali o prvenství v nejrůznějších sportovních odvětvích a disciplinách a aby tím přispěli k vzájemnému poznání a sblížení národů všech pěti světadílů. Význam olympijských her 1952 podtrhla ještě skutečnost, že se jich po prvé v dějinách těchto her účastnili sovětští sportovci. Průběh olympijských her potvrdil, že cesta tělovýchovy a sportu, již se dali sportovci Sovětského svazu a lidových demokracií, je správná a přináší úspěšné výsledky nejen v masovém rozšíření tělovýchovy, ale i ve vrcholných sportovních výkonech. — Český dokumentární film o průběhu olympijských her je průkopnickým činem svého druhu; režisér Čeněk Duba a kameramani Jiráček a Čepelák dokázali v cizině za velmi obtížných technických podmínek vytvořit celovečerní film, který věrně obráží prostředí her, zachycuje nejvýznačnější sportovní výkony především sportovců našich, sovětských a maďarských, všímá si rozdílného pojetí sportu v Sovětském svazu, lidově demokratických zemích a v kapitalistických státech a konečné zdůrazňuje mírové ovzduší olympijských her, touhu většiny přítomných sportovců i diváků po tom, aby jediným mezinárodním kolbištěm provždy zůstaly sportovní haly a stadiony. Filmový přehled 8/1953 ()

Reklama

Reklama