Reklama

Reklama

Kytice díků

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1953, 19 min

Obsahy(1)

Krátký dokumentární film k oslavě 75. narozenin presidenta Československé akademie věd a náměstka předsedy vlády, akademika Zdeňka Nejedlého. Snímek jej zachycuje všude tam, kde Zdeněk Nejedlý má své pracovny. Nejen na ministerstvu, ale také mezi dělníky, spisovali, hudebníky, sportovci, ve Svazu československo-sovětského přátelství, uprostřed naší mládeže i v jeho soukromé pracovně a v rodinném koutku, u klavíru. A všude je vidět na lidech, kteří Zdeňka Nejedlého obklopují, jak si ho celý náš národ váží, jak jej ctí a upřímně miluje. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (2)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Náš Zdeněk Nejedlý.“ Geniální úvodní sekvence v podání mladých mičurinů dostane snad všechny diváky na lopatky. „Prosím, my máme doma jeho knihu o Leninovi!“. Takovou křeč u dětských protagonistů jsem asi v žádném jiném filmu ještě neviděl. A pokud to snad někomu nestačí, slizké úsměvy od klavíru už musí dorazit každého. „Kdy končí pracovní den Zdeňka Nejedlého? To vám nikdo nepoví!“ Ostatně: „Nejedlý byl celý život pionýr!“. Zasmál jsem se dost, škoda, že u tak odporné agitky, které s čistým svědomím nemůžu dát více než 1*. ()

ripo

všechny recenze uživatele

75. narozeniny presidenta Československé akademie věd a náměstka předsedy vlády, akademika Zdeňka Nejedlého byly jistě jednou z nevýznamnějších soudobých událostí našeho veřejného života. Zdeněk Nejedlý nepovolanější historik našeho husitského hnutí, zanícený životopisec a vykladač díla Aloise Jiráska, Bedřicha Smetany a Boženy Němcové, historik Velké říjnové revoluce a autor velkého díla o Leninovi, stál přes padesát let v předních řadách bojovníků za naši národní i politickou samostatnost, za opravdovou demokracii, za socialismus a za věrné, neochvějné přátelství k Sovětskému svazu. Je téměř neuvěřitelné, že jeho životní dílo je dílem jednoho člověka. To mohlo dokázat jen pro všechno krásné a dobré zanícené a stále hořící srdce. Člověk, který vroucně miloval svou zemi i její lid. Zdeněk Nejedlý je příkladem přímého, poctivého, čestného bojovníka a vzorem skromnosti a opravdové lidovosti. Proto den jeho vzácného životního jubilea se stal národním svátkem, proto toho dne celý národ vzdal hold úcty a lásky velikému člověku, učiteli, politiku, vědci a komunistovi. Neboť dílo Zdeňka Nejedlého zasluhuje úcty a lásky všech lidí. A náš lid si Zdeňka Nejedlého také upřímně váží. Proto se 10. února slétaly do Prahy na jeho pracovní stůl pozdravy z celé naší vlasti i ze zahraničí. A byť různými slovy, všechny vyjadřovaly to, co napsaly Zdeňku Nejedlému děti oné školy, z níž tento snímek přináší některé radostné záběry. Filmový přehled 8/1953 ()

Reklama

Reklama