Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Světová literatura zná celou řadu robinzonád, příběhů, v nichž trosečníci dokáží v cizích a nepřátelských podmínkách opuštěných ostrovů nejenom přežít, ale často i najít nový smysl, novou kvalitu života. Hrdinové příběhu Vlastimil Mates a jeho rodina – čeští Robinsoni – se od podobných příběhů liší tím, že nepotřebují ke ztroskotání pustý ostrov. Stačí jim selská usedlost kdesi v Čechách... Mates (M. Donutil) emigroval koncem šedesátých let z Československa. Projezdil kus světa, aby nakonec zakotvil v usedlém Švýcarsku, kde se i oženil. Jeho tchán (O. Brousek) je úspěšný stavitel. Mates i jeho žena (V. Cibulková) mají o životě jiné představy než on. Už dvakrát se pokusili odjet někam, kde by mohli žít svým vlastním životem. Podaří se jim to až napotřetí. Rodiče manželky, původem také Češi, ale dnes již dávno naturalizovaní Švýcaři, jsou proti tomuto dobrodružství, Mates si ale prosadí svou. Vrací se do Čech po dvaadvaceti letech, jeho žena a děti sem přijíždějí poprvé. V Čechách zakoupil dům, který se chystá renovovat. Od této chvíle naráží na překážky jak ze strany domorodců, tak ze strany svých blízkých. (Česká televize)

(více)

Recenze (21)

kingik 

všechny recenze uživatele

Nápad natočit seriál o emigrantovi, který se po letech vrací do své rodné vlasti, není rozhodně špatný. Jde o to, v jaké rovině se pojme. Když se v titulní roli objeví Miroslav Donutil, je hned zřejmé, že seriozní rovina to nebude, a i kdyby se nakrásně chtělo, stejně se to bude tlačit do typu seriálu pro celou rodinu. A to znamená přemíru balancování s tím, jak se jednotlivým členům rodiny u televize zavděčit. Pro mámu i tátu je tady Donutil a táta už řve smíchy na celé kolo, jenom se tenhle herec objeví v prvním záběru, máma se taky culí blahem nad možným potenciálem seriálu, následně pubertální syn tam vidí Novákovou koupat se v lomu a její vlastní brácha Adam jí svádí, tak zavolá o něco starší ségru, ale ta je vytížená u compu a chce jen hlásit, co se po odvysílání první epizody odehrálo. A i když není moc co hlásit, tak se stejně celá rodina podívá i na zbývající dvě epizody, ale to hlavně kvůli tomu, že tolik mají rádi české seriály. Jenže je otázkou, co je na nich tolik baví, když jsou velmi mrzce zrežírované s kamerou vypůjčenou od štábu televizních novin a se scénářem, do kterého si znuděný osvětlovač zabalil svačinu na odpoledne, protože u některých "náročných" scén se zkysne hodně dlouho do pozdních hodin. Tenhle dramaturgicky nezvládnutý Robinson měl zůstat raději na pustém ostrově. 20% ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Český Robinson moc nezaujal a ani se tomu nelze divit. A to i přes kvalitní herecké obsazení a eso v hlavní roli. Těžko se totiž nepřiklonit na stranu otce Vilmy Cibulkové, když postupně slyšíte, že ať přijel Mates kam přijel, všude jeho počínání končilo krachem. Ono je také těžké říct, co tím vším vlastně sledoval. Postupně neuspěl v USA, Nepálu atd. Přijede do Čech a opět krachuje ve všech směrech. Záhy se dozvídáme proč. Zpočátku to vypadá, že mu nepřeje osud ani Češi, kteří pro navrátilce nemají pochopení a hlavně si myslí, že ho oškubou. Jenže pak už vyplouvá na povrch, že místo, aby si Mates a rodina koupili barák hotový, i když třeba menší, hodlají se pustit do ruiny bez reálného odhadu finančních možností, takže za chvíli se sen pomalu rozplývá. Tím spíš lze s postavou a jeho trampotami soucítit, když nesnese tchánovu kritiku, ale přitom to byl on, kdo ho vždy tahal z průšvihu a to hlavně finančně. Přitom si ale hrdě vypíná hlavu, že to chce dokázat sám. Těžko chápatelné a uvěřitelné. Tím spíš, když přesně nevíme, proč neuspěl v jiných zemích, přitom zrovna Švýcarsko je světový vzor v mnoha ohledech a USA měla ještě jinou demokracii než dnes. Je to dost nedotažený příběh, který nám předkládá mnoho věcí, ale z minulosti jsou některé události jen naznačeny a pro pochopení souvislostí dost zásadně chybí jejich osvětlení. ()

Reklama

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Hrdinou minisérie D. Kleina je emigrant M. Donutil, který se po dvaceti letech vrací ze švýcarska. Jeho žena V. Cibulková a děti přijíždějí do čech poprvé. Koupí si dům a potíže začínají... Vcelu povedené milostné drama, které neurazí ani nenadchne. Ve filmu oceńuji především kameru, kde dominují hezké záběry přírody ()

meave 

všechny recenze uživatele

Nezrelost a naivita hlavnych hrdinov velmi neprispela k prijemnej atmosfere tohoto filmu. To, co malo u divaka vyvolat spolupatricnost v boji s masineriou rozvijajuceho kapitalizmu a s cynizmom kapitalizmu rozviteho, u mna osobne vyvolalo nevolu a nervozitu. Pre tento pocit nemozem dat filmu viac ako tri hviezdicky napriek tomu, ze je to inak dobre zahraty pribeh. Aj ked - od Cibulkovej by som cakala viac. ()

quixote 

všechny recenze uživatele

Když emigranti, tak nepraktičtí a naivní ňoumové. Když domorodci, tak xenofobní vesničané a vyčůraní hochštapleři, kteří věčně vysedávají v hospodě a hledají způsob, kde snadno přijít k penězům. Schematičnost z toho teče proudem... Donutil v hlavní roli je typická úlitba divákům, jinak je casting slušný. Ale co ta výtahová hudba? ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Natáčelo se v Curichu a obci Tehovec. (M.B)
  • Ve filmu hrají sourozenci Adan Novák, filmový syn Kornové, a Sandra Nováková, dcera postavy Miroslava Donutila. (M.B)
  • Ve filmu hraje Otakar Brousek st. se svým vnukem, Otakarem Brouskem nejml. (M.B)

Reklama

Reklama