Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Během hrdinské námořní akce bylo v květnu 1940 evakuováno přes tři sta tisíc obklíčených spojeneckých vojáků z Francie do Anglie. Dokumentární rekonstrukce BBC.

1. Ústup
V květnu 1940 byla Británie velice blízko porážce. Její expediční sbor byl ve Francii obklíčen a zatlačen k moři. Po měsících "podivné války" nebyli Spojenci připraveni na rychlost a mohutnost německého útoku. Blitzkrieg, blesková válka, přinutila britskou a francouzskou armádu k chaotickému ústupu. Jednotky se ocitly ve zmenšujícím se kotli, a snažily se dostat k pobřeží. Deset dní visela budoucnost Británie na vážkách. Třídílná dokumentární rekonstrukce BBC vypráví příběh oněch zoufalých dní. Všechny postavy jsou skutečné, všechny události byly natočeny podle vzpomínek očitých svědků.
2. Evakuace
Druhý díl dokumentární rekonstrukce BBC o záchraně spojeneckých vojáků z obklíčení v květnu 1940 ukazuje s velikou přesvědčivostí a historickou přesností průběh této obdivuhodné operace, kdy ze stále se zmenšujícího perimetru u přístavu Dunkerque byly za stálých německých útoků a nepřetržitého leteckého bombardování evakuovány tisíce vojáků přes kanál La Manche do Anglie. Připluly pro ně válečné lodě - ale byly tam také desítky malých rybářských člunů, které je pod nepřátelskou palbou převážely na transportní plavidla.
3. Vysvobození
Závěrečná část dokumentární rekonstrukce BBC popisuje poslední fázi Operace Dynamo, během které bylo zachráněno přes tři sta tisíc britských a francouzských vojáků z obklíčeného perimetru u přístavu Dunkerque. Začátkem června už jen pět tisíc britských vojáků tvořilo zadní voj, který držel bojovou linii, aby mužům na pláži poskytl čas k úniku. V posledních pěti dnech ztratilo Královské námořnictvo 28 lodí - ale remorkéry vlekly na pomoc z Anglie stovku malých plavidel, která pomáhala při evakuaci. Nadšení a odvaha námořníků nakonec slavila úspěch. Premiér Churchill tuto nevídanou akci zhodnotil slovy: "Zázrak vysvobození, dosažený díky houževnatosti a disciplíně, vynalézavosti, umu a neskonalé oddanosti. Je zřejmý nám všem."

Bola to výnimočná bitka. Boj, od ktorého záviselo viac, ako by sme si mohli myslieť. Trojdielny britský dokumentárny film je opisom udalostí odohrávajúcich sa počas Druhej svetovej vojny pri meste Dunkirk. Autentické výpovede tých, čo prežili, dopĺňa retrospektíva obrany územia spojeneckými vojskami pred hitlerovou armádou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

wosho 

všechny recenze uživatele

Solidní televizní záležitost, kterých je poslední dobou spousta. Před 20zi lety by to bylo NĚCO, ale dnes průměr bez závanu originality. Přesto nelze tvůrcům upřít snahu o nestranost a podání skutečnosti bez propagandyckého náboje, kterým, je celá operace pro Brity brána. Přeci, nebylo to vítězství, ale totální porážka její armády a zbabělý útěk a opuštění Francie. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Tento film ve mně ještě spolu s doznívajícím efektem Pokání vzbudil nevídanou depresi. Kam to vlastně spějeme? Does anybody know what we are living for? Tahle šou přece nemusela pokračovat, nemusela ani začínat a snad se nikdy, nikdy nebude opakovat. Peace out. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Po stránce nápadu bez chyby, po technické stránce nic valného. Přišlo mi to spíchnuté tak nějak narychlo. Pokud toužíte vidět opravdu kvalitní dokumentární rekonstrukci, doporučuji "Stínové vojáky" bohužel předčasně zesnulého a talentovaného Petra Hviždě. 55%. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Hejtmy: naprosto souhlasím. Téma je to na vísost zajímavé, snaha tvůrců je vidět, ale výsledek je nevalný - zmatek, chaotická kamera, ochotnické herectví. Nesporný potenciál zůstal nevyužitý, přesto jde o dílko, které si minimálně ty tři * zaslouží. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Anglická společnost BBC se pokusila o dokuemntární rekonstrukci událostí před, během a po operaci v Dunkirku za 2. světové války. Vznikly tak tři hodinové filmy - Ústup, Evakuace, Vysvobození -, jež lze označit za hrané dokumenty, přestože hodně využívají i dobových archivních filmových metriálů. Objevují se zde i výpovědi těch, kteří operaci pamatují a doposud žijí. Dějové vsuvky jsou pak hrané a okamžitě je poznáte podle rozklepané kamery, která se i u statických výpovědí typu "admiralita se sešla v paláci, aby projednala v klidu další postup" snaží o umělou akčnost a nervozitu. Což je škoda, protože oproti archivním materiálům to pak působí neústrojně a hodně to sráží celkový dojem z filmu. Obdobně herecké výkony některých zúčastněných jsou spíše na hranici vesnické divadelní scény, což jsou další body dolů. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem sérii viděla s českým dabingem a ten je příšerný. Ani série samotná mě ale nepřesvědčila. I když je výpravná a ukazuje evakuaci z různých míst a různých pohledů, tak na mě působila místy chaoticky. V závěrečném dílu jsem se nedozvěděla, jak dopadli jeho hlavní protagonisti. /4. 8. 17./ ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Vojny sa nevyhrávajú evakuáciami. Aj keď operácia Dynamo bola určitým spôsobom úspechom, stále išlo o porážku. Veď stav spojeneckých vojsk bol katastrofálny a Briti prišli o všetku ťažkú techniku a taktiež o 68 111 vojakov. Operácia Dynamo začala 28. mája evakuáciou prvých 17 804 vojakov a pokračovala až do 1.6.1940, ale z dôvodu aktívnych útokov Luftwaffe od toho dátumu sa evakuovalo už iba v noci. V menšom tempe pokračovala až do 4. júna kedy previezli 26 tisíc francúzskych vojakov a zvyšok francúzskych vojakov ponechali svojmu osudu, velitelia v Británii sa zhodli, že ich evakuácia je zbytočná a vyžiadala by si nadmerné úsilie a neprimerané straty. A tak táto armáda o sile 40 000 vojakov sa nakoniec vzdala Nemcom. Aj začiatok tejto veľkej námornej operácii sa niesol v obrovskom chaose. Množstvo opustených nákladných áut blokovalo prístupové cesty, situáciu sťažovali i utečenci presúvajúci sa všetkými možnými smermi. Prečo Nemci nepokračovali v aktivite a umožnili záchranu britských armádnych zborov dodnes nie je spoľahlivo vysvetlené. Film je rozdelený do troch dejových pásiem a myslím si, že to bolo dobre riešenie. S údivom musím povedať, že historický je úplne presný. Vo filme boli použité skutočné bojové krížniky a nie animácie CGI. V skutočnosti ide o remake s rovnakým názvom z roku 1958, 2004 s autentickými výpoveďami tých, ktorí prežili. Najkrajším aktom filmu je, že nepriateľ tu nie je zobrazený priamo, ale očividne je chápaný ako neviditeľné zlo z jeho bombardovania pláži, kde nieto kde sa skryť a z potápania lodí, ktoré potom Britom chýbali. Mne osobne sa ale viac páčil Víkend na Zuydcoote z roku 1964. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Dokumentární rekonstrukce z produkce BBC o největší evakuační operaci všech dob s názvem Dynamo. Na přelomu května a června 1940 se k francouzskému přístavnímu městu Dunkerque přibližovala německá armáda. A právě sem ustupovali všechny jednotky Britského expedičního sboru a francouzské armády. Dokument je rozdělen na 3 části...... 1.část (Ústup). Odehrává se v prvních dnech evakuace, převážně na posledních obraných liniích ve vnitrozemí...... 2. část (Evakuace). Zaměřuje se na samotnou evakuaci. Pomáhali i obyčejní lidé, kteří vlastnili lodě všeho druhu...... 3. část (Vysvobození). Němci se blíží čím dál blíže a z pobřeží odplouvají poslední lodě...... Hraný film doplněný archívními záběry působí realisticky, místami až syrově. Zaměřuje se na osudy několika lidí, kteří tím vším prošli a utvrzují tak celý přběh. Co bych ale vytkl, byla kamera. Místami až nehorázně nepřehledná, jinde se zaměřovala jen na obličeje a cukala. Nicméně mě se to jako válečnému nadšenci páčilo. 70%. ()

koba odpad!

všechny recenze uživatele

*SPOILER* Hoci sa to tak javí, toto nie je dokument o impozantnej evakuácii britského expedičného zboru zo severného Francúzska. Je to rozvláčny film o tom ako jeden politik, traja rybári, štyria námorníci a šiesti dôstojníci zachránili zopár vojakov. ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem jenom třetí díl (pro cumberbitch povinnost) a celkem mi to stačilo. Jak silné téma, jak se dech tají, když si představím, co všechna ta čísla a slova v reálu znamenala, co to bylo za akci - to je něco monumentálního a dechberoucího. Ale tento hraný dokument mě neuchvátil, natož aby mi vzal dech. Jsem už asi trochu zmlsaná a tohle bylo fakticky slabé - od kamery přes střih až po příšerný dabing. Musím brát v potaz, že je to z roku 2004...takže budu smířlivější a dám tři hvězdy. ()

Wencek 

všechny recenze uživatele

1.díl: 3/5, 2.díl: 4/5 a 3.díl: 4/5. Celkový verdikt: 4/5. Zpracování dobré. Jediný co bylo opravdu byl úděsné byl dabing, nad tim zůstává rozum stát. Ale i přez to se mi to líbilo a přišlo mi to jako reálné zpracování, jelikož jsem o tom něco četl a viděl i nějaké dokumenty, takže to považuji za docela dobré zpracování. A nechápu proč tu někdo dává za vzor Pokání, u které nebylo hlavním záměrem natočit válečnou rekonstrukci, kdežto u tohoto dokumentu ano a myslim si že byl i rozdíl ve financování obou projektů. To nic nemění na mém finálním rozhodnutí, které je 4*. ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Snaha tvůrců velká, ale nějak to ve výsledku nehraje a není přesvědčivé. Čím to? Důvodů vidím několik. Předně ve zvolené formě - něco mezi dokumentem a hraným filmem. Pak to není ani dobrý dokument, ani obstojný hraný film. Herecké výkony jsou slabé, špatná je taky jakoby dokumentární kamera. To co bychom odpustili dokumentární kameře, nedá se vzít v hraném filmu. Tam se až příliš projevuje špatná kompozice, především u hraných scén, kde je více osob. O tomto současném trendu, kdy hraný film pociťuje jepičí život i filmů ověnčených Oskarem (za měsíc je v multiplexech nenajdete) a často sahá po dokumentárním žánru, jsem se zmínil v samostatné eseji Příběhy a fakta http://ries.blog.respekt.cz/c/25783/Pribehy-a-fakta.html . Přestože autoři používají místy autentické dokumentární záběry, montáž opět nějak nehraje! Zřejmě pro příliš umělé nebo neumělé(?) hrané scény. Přidáme-li k tomu všemu ještě nepříliš dobře provedený dabing, ze kterého je evidentně slyšet umělý studiový zvuk, jsme v šedém průměru, který neurazí, ale také příliš nezaujme. ()

Dr.dogous 

všechny recenze uživatele

Zajímavý hraný dokument. 10 dní v květnu 1940, zlomová část historie Evropy, kdy osud Britanie a celé Evropy doslova visel na vlásku. Winston Churchill byl pouhých 14 dní ministerský předsedou a musel přesvědčit parlament, aby nebyla podepsána ponižující kapitulace. Zpočátku považoval za úspěch zachránit 50 tis vojáků expedičního sboru. Nakonec se povedlo zachránit 338 tis dobře vycvičených vojáků. Celkem otevřeně řečeno, záchrana se povedla, nejen díky odvaze námořních sil, ale i obyčejných rybářů a majitelů malých lodiček. Záchrana expediční armády se ale hlavně povedla díky osudové chybě Hitlera, který nevysvětlitelně zastavil útok na Dunkirk. Tak umožnil Britům zformovat kruhovou obranu a postupně se vyvlíknout ze smrtící smyčky. Ve filmu jsou dobře popisovány těžkosti s naloďováním v krupobití střel a za neustálého bombardování. Příběh vojáka, který při plížení do obranných pozic zranil kamaráda samovolným výstřelem z pušky. Zraněný voják byl ponechán svému osudu na místě. Po obsazení obraných linií byl doražen střelou z pistole důstojníka SS, nebo srdcervoucí masakr odzbrojených britských vojáků esesáky, kteří byli zahnáni do stodoly a pobiti granáty. To možná utvrdilo Brity i Francouze, že kapitulace znamená jistou smrt, k zuřivému odporu. Do diskuse by spíše patřilo, proč Hitler zastavil drtivý tlak na Dunkirk. Zřejmě si chtěl šetřit tanky pro útoku na Paříž. Kdyby však tušil, že jádro britské armády je na kolenou a stačí je dorazit jediným soustředěným útokem. Britanie by pak zůstala prakticky bez ochrany armády. Takto se britskému expedičnímu vojsku podařilo vyvlíknout ze smrtící smyčky, doslova za minutu dvanáct. I tak byla porážka zdrcující. Britové na pláži zanechali prakticky veškerou těžkou výzbroj. V této souvislosti člověka musí napadnout, jaký by byl osud Evropy, kdyby byla Britská armáda smetena do moře a ostrov by padl do rukou Hitlera. Měly by ozbrojené síly USA sílu otevřít druhou frontu? Dokázala by hrdinná sovětská armáda vzdorovat, kdyby neměl Hitler svázané ruce na Západě? ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Impozantní hraný dokument o jednom z nejdramatičtějších momentů klíčové události 2. světové války popisuje významné události, které se během ní odehrávaly u francouzského města Dunkirk. Autentické výpovědi těch, co přežili, doplńují filmové i reálné záběry z obranných manévrů spojeneckého vojska před Hitlerovou armádou. Věrohodně zpracované dílo, které působí místy hodně syrově, avšak reálně. 85% ()

Reklama

Reklama