Reklama

Reklama

Mongol - Čingischán

  • Česko Mongol (více)
Trailer 4

Malý Temudjin právě dospěl do věku devíti let. Podle mongolských zvyků je to čas, kdy si má vybrat ženu. Jeho otec Esugei, chán malého mongolského kmene, ho tedy bere na cestu ke kmeni Merkitů, kde si má vybrat novou ženu a ukončit tak rozpory mezi jeho kmenem a právě Merkity. Jenže cestou se malý Temudjin zakouká do dívky Börte u sousedního, stejně bezvýznamného, kmene, jako je ten Esugejův. Temudjin si na kmenovém shromáždění Börte vybere za svou ženu. Otec jeho přání dle mongolských zvyklostí respektuje, i když tuší, že to přinese další problémy. Cestou domů se Esugej se synem a doprovodem zastaví v malé oáze, aby si odpočinuli. Tady se potká s příslušníky nepřátelského kmene. Zvyklosti však zakazují válčit na místech odpočinku, a tak setkání zprvu vypadá jako poklidné. Obě výpravy si dokonce na znamení příměří vymění jídlo a pití. Jenže v nápoji pro Esugeje je jed a muž na další cestě umírá. Novým chánem kmene se stává Temudjin. Toho ale nehodlá respektovat jeden z nižších náčelníků, Targutaj. Ten se prohlásí za chána a Temudjina s jeho matkou a zbylými věrnými z kmene vyžene. Malý Temudjin tu zimu v horách prosí mongolského boha o pomoc, cestou zpět se propadne do jezera. Mokrého ho zachrání jezdci z vedlejšího kmene a syn jejich chána, Jamucha. S Jamuchou se spřátelí a oba se považují za bratry. Targutaj ale Temudjina unese a udělá z něho otroka. Hlídá ho tak, aby ho mohl zabít, až Temudjin dospěje. Mongolové nesmějí totiž zabíjet děti. Malý Temudjin ale Targutajovi uteče. O několik let později je Temudjin opět Targutajem chycen a znovu je mu nasazen otrocký okov. I tentokrát se mladíkovi podaří utéct. Vypraví se k sousednímu kmeni pro svou ženu Börte a s ní se vrátí ke své rodině. Záhy jsou napadeni Merkity, Temudjin je vážně postřelen šípem a Börte unesena. Temudjin se uzdraví a za pomoci Jamuchy a jeho bojovníků Merkity porazí a Börte osvobodí. To, že se část Jamuchových lidí ale přidá k Temudjinovi vyvolá mezi dosavadními přáteli zlou krev. Když se Jamuchův bratr pokusí ukrást stádo koní Temudjinovu kmeni, je Temudjinovými lidmi zabit. Jamucha se spojí s Targutajem a vytáhnou proti Temudjinovu kmeni... (TV Prima)

(více)

Filmotéka

Uživatel Formát Jazyky Přidáno Pozn.
freddie Jiné
05.12.2007
DJ Kritik DVD
24.11.2007

Související novinky

Jeff Bridges jako lovec démonů?

Jeff Bridges jako lovec démonů?

03.02.2011

Hrál ve dvou úspěšných filmech vánoční sezóny a za ten lepší je nominovaný na Oscara. Kdo by se divil, že se na něj nabídky jen sypou? Jednu z nich dostal od studia Warner Bros., které ve spolupráci… (více)

Muži, kteří nenávidí Afghánistán

Muži, kteří nenávidí Afghánistán

07.07.2010

Christian Bale a Niels Arden Oplev jsou novými jmény, spojenými s projektem Zacka Snydera a studia Warner Bros. The Last Photograph. Ten už má docela dlouhou historii. Snyder chtěl drama o… (více)

Další Evropané v Hollywoodu

Další Evropané v Hollywoodu

09.03.2009

Dva zajímaví evropští tvůrci upsali duši Ďáblu... ehm, Hollywoodu. Získat Oscara (nebo alespoň nominaci) v kategorii „nejlepší neanglicky mluvený film“ je obvykle začátek cesty k režírování nějakého… (více)

Šikmooký Hollywood?

Šikmooký Hollywood?

11.11.2008

Dnes pro vás máme rovnou čtyři chystané filmy. Všechny jsou americké produkce, ale něco je spojuje s Dálným Východem. Jako první je tady remake Karate Kida. Už dlouho šly fámy o tom, že Willův syn… (více)

Reklama

Reklama