Reklama

Reklama

Mongol - Čingischán

  • Česko Mongol (více)
Trailer 3

Malý Temudjin právě dospěl do věku devíti let. Podle mongolských zvyků je to čas, kdy si má vybrat ženu. Jeho otec Esugei, chán malého mongolského kmene, ho tedy bere na cestu ke kmeni Merkitů, kde si má vybrat novou ženu a ukončit tak rozpory mezi jeho kmenem a právě Merkity. Jenže cestou se malý Temudjin zakouká do dívky Börte u sousedního, stejně bezvýznamného, kmene, jako je ten Esugejův. Temudjin si na kmenovém shromáždění Börte vybere za svou ženu. Otec jeho přání dle mongolských zvyklostí respektuje, i když tuší, že to přinese další problémy. Cestou domů se Esugej se synem a doprovodem zastaví v malé oáze, aby si odpočinuli. Tady se potká s příslušníky nepřátelského kmene. Zvyklosti však zakazují válčit na místech odpočinku, a tak setkání zprvu vypadá jako poklidné. Obě výpravy si dokonce na znamení příměří vymění jídlo a pití. Jenže v nápoji pro Esugeje je jed a muž na další cestě umírá. Novým chánem kmene se stává Temudjin. Toho ale nehodlá respektovat jeden z nižších náčelníků, Targutaj. Ten se prohlásí za chána a Temudjina s jeho matkou a zbylými věrnými z kmene vyžene. Malý Temudjin tu zimu v horách prosí mongolského boha o pomoc, cestou zpět se propadne do jezera. Mokrého ho zachrání jezdci z vedlejšího kmene a syn jejich chána, Jamucha. S Jamuchou se spřátelí a oba se považují za bratry. Targutaj ale Temudjina unese a udělá z něho otroka. Hlídá ho tak, aby ho mohl zabít, až Temudjin dospěje. Mongolové nesmějí totiž zabíjet děti. Malý Temudjin ale Targutajovi uteče. O několik let později je Temudjin opět Targutajem chycen a znovu je mu nasazen otrocký okov. I tentokrát se mladíkovi podaří utéct. Vypraví se k sousednímu kmeni pro svou ženu Börte a s ní se vrátí ke své rodině. Záhy jsou napadeni Merkity, Temudjin je vážně postřelen šípem a Börte unesena. Temudjin se uzdraví a za pomoci Jamuchy a jeho bojovníků Merkity porazí a Börte osvobodí. To, že se část Jamuchových lidí ale přidá k Temudjinovi vyvolá mezi dosavadními přáteli zlou krev. Když se Jamuchův bratr pokusí ukrást stádo koní Temudjinovu kmeni, je Temudjinovými lidmi zabit. Jamucha se spojí s Targutajem a vytáhnou proti Temudjinovu kmeni... (TV Prima)

(více)

Recenze (241)

ivan bohatyr 

všechny recenze uživatele

Pro mě, jako pro obyčejného smrtelníka ze středu Evropy, zajímavý film po stránce neobvyklé kultury, zvyků, krajiny, zvláštního obyvatelstva, oblékání zkrátka jen to prostředí Střední Asie, pro mě tolik nezvyklé, posunulo hodnocení filmu výše, ale proto, že jsem stejně na vážkých mezi 3 a 4, nebudu hodnotit dojem z tak málo filmové země a nechám to na, myslím odpovídající, trojce. ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Velký chán Temudžin to měl ve svých začátcích skutečně těžké. velmi dobře natočený a po vizuelní stránce dokonalý filmek má snad jen tu vadu, že končí takřka v nejlepším. Ve filmu totiž Čingischán válčí "jen" s lokálními armádami mongolských konkurentů a na pozdější megabitvy, které měly následovat se nedostalo. Škoda ()

Ceres 

všechny recenze uživatele

Výborné drama o zrodu jednoho z velkých vojevůdců. Vizuální stránka a i vlastně hudební podtrhnutí filmu přispívá k mytickému pojetí filmu. Velmi mě překvapil tenhle film jak výborný je. Ano, dalo by se to udělat ještě lépe, jak si tu někteří stěžují na střih apod., ale i tak to u mě nemění celkový dojem, který je fantastický. Pokud tenhle film neberu jako historický, ale jako stvoření legendy, tak má u mě 90%. ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

Svět Temüdžina.¬         Životopisný snímek o Temüdžinovi, známému později jako Čingischán, není zaměřený na to, aby ukázal určité historické období, ale na to, aby poodhalil svět člověka, pod jehož vedením se podařilo sjednoceným mongolským kmenům dobýti valnou část obydlené Asie. Neříkám záměrně duši člověka, aby nemohlo dojíti k pojmové záměně s moderně pojímanou psychologickou zkumnou; před tisícem let byl vztah mezi jednotlivcem a společností, mezi svobodou a závislostí cítěn jinak než dnes v našem řádu a byl právně daleko čistší a přirozenější.¬                 Pro toto zaměření není možno vytýkati, že snímek končí sjednocením Mongolů. A pro jiné chápání světa a duše není možné ani vytknouti, že Temüdžin není vykreslen coby krutý, nelítostný samovládce. Temüdžin je nám představen jako houževnatý, chytrý a bohabojný, a takovým pravděpodobně také byl. Jsme-li schopni dívati se na příběh jakoby očima staré doby, tedy mimo jiné přestaneme-li ji vnímati jako krutou a nelítostnou, vyloupne se nám pravdivé jádro této postavy, jíž snímek vykresluje jak to jen je možné věrně. Protože však je obtížné až téměř k nemožnosti odíti jinou kůži, bude naše dnešní vnímání zřejmě nepřekonatelnou překážkou pravému porozumění. Novozákonní, leč bezhraničně platné, "pochop, kdo můžeš" je jedním z můstků spojujících oba světy...¬                 Dějově je to snímek zajímavý, přes svět našeho hrdiny jsme svědky podívané do života Mongolů, na velké bitvy, na přátelství, zradu a lásku v pojetí oněch časů... O světě Temüdžinově dozvíme se právě tolik, kolik budeme mocni... A to je zároveň moje jediná výhrada (jakožto neznalého mongolských zvyků, oděvů, obydlí apod., takže nemohu poukazovati): tím, že snímek o tak divákovi vzdáleném světě je natočen jako živý příběh a ne jako dokument, nechává ho jaksi na holičkách — vtaženého do prostředí a doby, k níž musí se, nemá-li zvláštní vědomosti, zachovati jako pan Brouček k době husitské... ()

NoFiction 

všechny recenze uživatele

Hodne, hodne a jeste jednou hodne nedostatku v tomhle filmu. Sotva zacne nejaka akce, okamzite skonci. Cekal jsem vic souboju, propracovanosti nekterych scen a hlavne NASILNOST a SYROVOST doby. Jedine plus co hodnotim je sem tam kamera, ktera snima krajinu, z ktere citim volnost a krasu mist, kterou ve sve rodne zemi bohuzel uz nenajdu. Hlavne nerikej chlapum, ze jdem bojovat kvuli ZENY. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, kterému by standardně prospělo zeštíhlení o nějakých 20-30 minut. Natočené je to hezky, ale dramaturgie tomu pokulhává, jak třínohý punťa. Nehledě k tomu, že snaha udělat z Čingischána myslitele a lidumile bije urputně do očí a jeho slepá láska vyvolává telenovelistické dávení. Má to prý být trilogie, takže doufám že na konec nám filmaři z Temudžinova válečného umění a strategie nabídnou výživnějšího sousta, než je ztvárněno zde (v podstatě jen dvě nebo tři půtky, které vždy končí velmi záhy - na film o legendárním dobyvateli žalostně málo). 50% ()

Musak 

všechny recenze uživatele

Zajímavosti: Tento film je první z plánované trilogie Genghis Khan's life.[--] Kromě Japonského herce Tadanobu Asano (Temudžin) a Čínského herce Honglei Sun(Jamukha), byli všichni ostatní herci Mongolové.[--] Režisér Sergei Bodrov a Production Designer Dashi Namdakov navštívili hlavního mongolského šamana v hlavním městě Ulan Bator, aby se ho zeptali na povolení k natočení filmu. Šaman jim odpověděl, že ze všech tvůrců, co kdy natočili něco o Čingischánovi, jsou oni jediní, kteří se jeho zeptali na povolení.[--] Jeden z editorů, Zach Staenberg dříve pracoval na trilogii Matrix a Lord of War.[--] Filmování trvalo něco kolem 25 týdnů. Vše bylo natáčeno v Mongolsku.[--] Mongolské kmeny užívali zvláštní koňskou rasu, která měla silné tělo, s relativně krátkýma nohama a velkou hlavu. Koně použité ve filmu vypadají jako obyčejní westernoví koně. ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Tento film je filmem o svobodě a nespoutanosti a to i přes to, že je hlavní hrdina po většinu děje někde vězněn. Dobře zahraná, epická pastva pro oči v krásných exteriérech. Drsný svět pravidel hrdosti Mongolů se snoubí s mystikou. Film mapuje převážně tu část Čingischánova život, než se stal dobyvatelem půlky svět (kdo čeká historický válečný velkofilm, bude spíše zklamán, já jsem nebyl). Nedostatky vidím v někdy naivních počítačových animacích a neumělích scénách soubojů. Někdo může film vnímat i jako scénáristicky nedotažený (někdo zase nikoliv) – například překotnost děje na závěr (absolutní vynechání scén kdy stmeluje kmeny. Aby se postavil svému „bratrovi“ v závěrečné části filmu může působit tak, že Bodrov už neměl peníze, nebo dostatek prostoru v metráži filmu. ()

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Netradiční prostředí, ve kterém se děj odehrává, dává filmu svěží nádech kvality a ten příval okouzlující přírody byl přímo fascinující. Ano mongolové to vážně neměli jednoduché a přesně tohle nám film ukazuje. Tedy život mongolů, jak kočovali, jak mezi sebou sváděli bitvy. A ač vlastně dojde jen k jediné větší vřavě, která je ale solidně prostříhána, tímpádem toho z bitvy nakonec příliš není, tak i přesto jsem rád, že tento film vznikl a já měl čest ho vidět. Pokud chcete vidět něco vskutku originálního, doporučuju. 80% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Film ukazuje stredovek tak, ako vždy, krvavo a brutálne, len oči sú tu úzke a šikmé a tváre ploché. Čo je mongolský ideál krásy, podľa ktorého si desaťroční chlapci vyberajú nevesty. Z celého filmu sa nedá zistiť, prečo sa Temudžin stal slávnym hrdinom, lebo skoro celý život strávil v nejakom zajatí, so svojou ženou strávil vždy len pár chvíľ a po krátkom pikniku sa stratil na niekoľko rokov. Tri hviezdy hlavne za tú exotiku kazašských stepí, ktoré mi pripomínali indiánske prostredie známych westernov. –––– Všichni Mongolové se bojí bouřky, ale ty ne. – Neměl jsem se kam ukrýt. Tak jsem se přestal bát. ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Co mě na Mongolovi zaujalo úplně nejvíc, tak hoodně podivné střihy, ale to bylo asi takové jediné větší minus. Mongol mě potešil. Dostatek bojových scén, poměrně působivých ,příběh příjemně zpestřil. ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Tvůrci očividně nevěděli co chtějí točit, tak jim z toho vylezl špatný historický film a nudná fantasy v jednom. Ani hezká hudba slušná akce a dobrá kamera (hlavně skvělé exteriéry) nepřekryjí to, že scénárista měl na své dílo tak jedno odpoledne a ještě kocovinu a střihač u toho stříhal ještě tak 3 jiné filmy. Nudné, zmatené a závěrečná (rádoby velkolepá) bitva zklame nejvíc. Nechápu, za co si to zasloužilo nominaci na Oscara. ()

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Oči jsou nadšené až u vytržení, srdce zůstalo chladné, mozek si také odpočinul. Za málo peněz dost muziky jen bych zkrátil stopáž. ()

Misericordia 

všechny recenze uživatele

"Zákony člověka sice omezují, ale umožňují mu, aby byl v rámci jimi stanovených hranic svobodný ve větší míře, než kdyby žil ve stavu libovůle bez norem."(W. Weischedel: kniha Skeptická Etika, s. 106). 70% ()

Seti 

všechny recenze uživatele

Kdo by čekal epickou záležitost s tisícihlavými vojsky a spektakulárními bitvami, tak bude velice zklamán. Tento film je totiž zaměřen na Čingischánovo mládí a na počátky jeho oslnivé "kariéry". Předkládá nám, dle mého názoru dost zidealizovaný, portrét mongolského bojovníka s velkým snem a nezlomným duchem. Komorní atmosféra nás provází životem na mongolské stepi a celý film působí jako předstupeň k velkému válečnému tažení. Jenže v tom okamžiku se zřejmě projevila (ne)velikost rozpočtu a potenciálně nejzajímavější momenty jsou shrnuty v několika větách. Závěrečná (ne)bitva je pak hodně wtf a vůbec šeredná zkratkovitost celého finále (když máte pocit, že by to vlastně mělo teprv celé vypuknout) působí jako hodně studená sprcha. ()

Benedygtus 

všechny recenze uživatele

dostal me titulek na obalu > zrozen k viteztvi < pritom zvitezil pouze jendou priznavam ze to byla osudova bitva a ze potom asi jeste aprkrat neco vyhral(nejakou bitvu)ale stejne...valna cast filmu je dost jednotvarna stale je zajaty a pak se zazracne osvobodi a zase na novo moc jsem nepochopil kde vzal asi u prostred filmu tolik vojaku a proste nektere veci a casti filmu do sebe moc nezapadaly...skoda ale jinak je tento film docela povedeny tech 60%+- je presne ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Rusům a všem dalším se nedá na Mongolovi upřít poctivý přístup a vizuálně přitažlivá forma, ale bohužel osud velkého válečníka je odvypráveň naprosto nudným způsobem a bez nějaké větší soudržnosti...Sledujeme jen pořád dokola se opakující cyklus zajetí, útěků a krás stepi...O nějakém souvislém historickém exkurzu nemůže být ani řeč... ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Historický výpravný film...ale opravdu velice výpravný...protože furt vypráví o tom jak se měl hlavní hrdina fajn, jak mu všechno vzali, pak se zase vzchopil, pak ho zajali, pak ho zase osvobodili, následně nadlouho uvěznili, osvobodili a pak konečně ukážou krátkou bitevní scénu...střih bouřka...střih konec bitvy. Od filmu o Čingischánovi sem čekal opravdu víc....nuuuudaaaa. Docela slabota... ()

Orthank 

všechny recenze uživatele

Snaha o výpravný epos možno vyšla no pokus o dobrý scénar zostal niekde v kolíske a tak príbeh sa nutne vlečie na osude Timudžina a divák môže len zaplakať nad strnulosťou hereckých výkonov.Nehovoriac o prvkoch nadprirodzena,slúžiace len ako barličky pre nevydarenú gradáciu deja,a nápadne pro západne ladeného vizuálu,ktorý síce ponúkne zopár kvalitných a efektných pochúťok avšak komplexne nesmerujú k žiadnému vyššiemu cieľu,pretože sa k nemu smerovať nedá vzhľadom na to,že snímka sleduje len Džingischánové detstvo a jeho strastiplnú cestu ku sláve.Celkovo vzaté sa Mongol tvári ako kvalitný epos s prvkami nadprirodzena a poctivou biografiou,nad ktorej faktami by možno zalamoval nejeden historik.... ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Trošku prazvláštní děj. Kdyby to byl příběh obyčejného mongolského válečníka, neřeknu ani popel. Ale příběh o Čingischánovi si zasloužil lepší scénář. Nějak nechápu kdy a kde se v něm vzaly pohnutky, aby šel dobývat svět. Aspoň tomu se tvůrci mohli věnovat více. Úžasná hudba film pozvedává na 65%. ()

Související novinky

Jeff Bridges jako lovec démonů?

Jeff Bridges jako lovec démonů?

03.02.2011

Hrál ve dvou úspěšných filmech vánoční sezóny a za ten lepší je nominovaný na Oscara. Kdo by se divil, že se na něj nabídky jen sypou? Jednu z nich dostal od studia Warner Bros., které ve spolupráci… (více)

Muži, kteří nenávidí Afghánistán

Muži, kteří nenávidí Afghánistán

07.07.2010

Christian Bale a Niels Arden Oplev jsou novými jmény, spojenými s projektem Zacka Snydera a studia Warner Bros. The Last Photograph. Ten už má docela dlouhou historii. Snyder chtěl drama o… (více)

Další Evropané v Hollywoodu

Další Evropané v Hollywoodu

09.03.2009

Dva zajímaví evropští tvůrci upsali duši Ďáblu... ehm, Hollywoodu. Získat Oscara (nebo alespoň nominaci) v kategorii „nejlepší neanglicky mluvený film“ je obvykle začátek cesty k režírování nějakého… (více)

Šikmooký Hollywood?

Šikmooký Hollywood?

11.11.2008

Dnes pro vás máme rovnou čtyři chystané filmy. Všechny jsou americké produkce, ale něco je spojuje s Dálným Východem. Jako první je tady remake Karate Kida. Už dlouho šly fámy o tom, že Willův syn… (více)

Reklama

Reklama