Reklama

Reklama

Mongol - Čingischán

  • Česko Mongol (více)
Trailer 3

Malý Temudjin právě dospěl do věku devíti let. Podle mongolských zvyků je to čas, kdy si má vybrat ženu. Jeho otec Esugei, chán malého mongolského kmene, ho tedy bere na cestu ke kmeni Merkitů, kde si má vybrat novou ženu a ukončit tak rozpory mezi jeho kmenem a právě Merkity. Jenže cestou se malý Temudjin zakouká do dívky Börte u sousedního, stejně bezvýznamného, kmene, jako je ten Esugejův. Temudjin si na kmenovém shromáždění Börte vybere za svou ženu. Otec jeho přání dle mongolských zvyklostí respektuje, i když tuší, že to přinese další problémy. Cestou domů se Esugej se synem a doprovodem zastaví v malé oáze, aby si odpočinuli. Tady se potká s příslušníky nepřátelského kmene. Zvyklosti však zakazují válčit na místech odpočinku, a tak setkání zprvu vypadá jako poklidné. Obě výpravy si dokonce na znamení příměří vymění jídlo a pití. Jenže v nápoji pro Esugeje je jed a muž na další cestě umírá. Novým chánem kmene se stává Temudjin. Toho ale nehodlá respektovat jeden z nižších náčelníků, Targutaj. Ten se prohlásí za chána a Temudjina s jeho matkou a zbylými věrnými z kmene vyžene. Malý Temudjin tu zimu v horách prosí mongolského boha o pomoc, cestou zpět se propadne do jezera. Mokrého ho zachrání jezdci z vedlejšího kmene a syn jejich chána, Jamucha. S Jamuchou se spřátelí a oba se považují za bratry. Targutaj ale Temudjina unese a udělá z něho otroka. Hlídá ho tak, aby ho mohl zabít, až Temudjin dospěje. Mongolové nesmějí totiž zabíjet děti. Malý Temudjin ale Targutajovi uteče. O několik let později je Temudjin opět Targutajem chycen a znovu je mu nasazen otrocký okov. I tentokrát se mladíkovi podaří utéct. Vypraví se k sousednímu kmeni pro svou ženu Börte a s ní se vrátí ke své rodině. Záhy jsou napadeni Merkity, Temudjin je vážně postřelen šípem a Börte unesena. Temudjin se uzdraví a za pomoci Jamuchy a jeho bojovníků Merkity porazí a Börte osvobodí. To, že se část Jamuchových lidí ale přidá k Temudjinovi vyvolá mezi dosavadními přáteli zlou krev. Když se Jamuchův bratr pokusí ukrást stádo koní Temudjinovu kmeni, je Temudjinovými lidmi zabit. Jamucha se spojí s Targutajem a vytáhnou proti Temudjinovu kmeni... (TV Prima)

(více)

Recenze (241)

D.awi.d 

všechny recenze uživatele

Bylo to přesně to, co jsem vidět nechtěl.Snad to nebude stylem "dvě hodiny nuda a pak nápis že Čingischán dobyl svět", říkal jsem si.A ono to bylo přesně tak.Navíc film dělá z Čingischána absolutního idiota,který asi nechápe že děti nenosí čáp a nechá se snadno napálit a obelhat.A jedno z mouder filmu zní "Dvě beraní hlavy se do jednoho hrnce nevejdou".Nekecám. ()

TSZ 

všechny recenze uživatele

Evropský historický epos Mongol pojednává o zrodu slavného Čingischána, který se na vrcholu své slávy stal nejmocnějším vládcem světa. Snímek se však věnuje první polovině jeho života , kdy je zavražděn Čingischánův otec, on uteče z otroctví,stane se vládcem menšího kmene,pak znovu upadne do otroctví,zase z něj uteče a stane se velkovladařem.Problémem filmu je zejména způsob jeho natočení - i když obsahuje pár bitevních scén tak jsou natočeny velmi nudně, neinvenčně a pomalu, stejně tak jsem neviděl na celé hlavní postavě nic, co by ji předurčovalo k tomu stát se slavným vojevůdcem (prakticky jsem vůbec nepochopil proč je zrovna On tak výjmečný, kromě toho že občas řekl něco v tom smyslu, že Mongolové by měli držet spolu). Dvě hvězdičky za perfektvní vizuální ztvárnění, okolní scenérie jsou úžasné a i co se týče kostýmů a celkového vyobrazení života Mongolů ve 12.století, který je natočen skutečně přibližně tak, jaký mohl být. ()

vandalka 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale Bodrovovo zpracování legendy o Čingischánovi se mi líbilo moc. Svou roli v tom hraje i úleva, že to do ruky vzal on a ne nějaký maniak s hollywoodskými sklony, ale myslím, že by mě tenhle film zaujal tak či onak. Nejenom že mě zajímají Mongolové a mám ráda jejich hrdelní zpěv, ještě jsem dostala bonus v podobě mého oblíbeného japonského herce Tadanobua Asana, kterého jsem si sice zpočátku v roli Mongola nedokázala představit, ale zase jednou dokázal, že zahraje cokoliv. Příběh o zrodu Čingischána mi od začátku jistým způsobem připomínal inuitský snímek Rychlý běžec - asi to bylo tou přímočarostí, že si režisér na nic nehraje a prostě vypráví, jak se příběh traduje a nad ničím se nepozastavuje, nic nevysvětluje, nic neuhlazuje a zároveň z filmu čiší fakt, že je to skutečně jen legenda a do tehdejší reality má daleko. Jinak co se týče děje této legendy – většinu filmu jsem si říkala, že na to, že to je budoucí Čingischán, má Temudžin naprosto neuvěřitelnou smůlu. Nemůžu mu ale upřít ani vytrvalost, až jsem si nakonec říkala, jestli ho k tomu stmelování Mongolů nedohnala snaha dosáhnout stavu, kdy už jeho rodinu konečně všichni přestanou otravovat. Ani bych se mu nedivila :) Hodnotila bych tak na 85-90%, ale celkově dávám plný počet hvězdiček, protože to na dnešní dobu dopadlo nad očekávání skvěle. Díky, Sergeji! ()

xylofonka 

všechny recenze uživatele

Dobré efekty, ale přesvědčení tvůrců, že efektní bitvu lze natočit jen pomocí detailních záběrů cákanců nereálné krve, je zarážející... ()

Doomer 

všechny recenze uživatele

Jestli historicky tak hodne volna adaptace, vlastne pokud mam hodnotit jako zanr historicky tak musim 1* ztrhnout protoze toto je spise fantazy ()

aa12 

všechny recenze uživatele

Zajímavá reprodukce života toho vojevůdce. Nejvíce mě určitě zaujali záběry nádherné krajiny a bojové scény, které byly fantasticky udělané, ale proč jich tam sakra bylo tak málo v tomhle šel film rozhodně lépe postavit. Čekal jsem že to bude hlavně o výbojích až k východní evropě, ale film byl hlavně o životě Čingischána ještě před nájezdy, což bylo celkem zajímavé protože o tomto období se moc neví. No vadila mi nepřítomnost ani jediné pořádné bitvy a víceméně bojů vůbec, což z filmu činí chvílemi pěkně nudnou podívanou. ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

I keď je film rozsiahli, je v ňom veľa miest, ktoré by si zaslúžili viac priestoru. Viac času dostane mních putujúci púšťou, ako dospievanie mladého Temüdžina. Ale film pôsobí príjemným dojmom a príjemne poteší. ()

snakepit 

všechny recenze uživatele

Je veľké umenie pokaziť film s takým perfektným námetom o jednom z najväčších dobyvateľov všetkých čias ako je tento. V tomto prípade sa to však podarilo na jednotku, za čo môže najmä neskutočne blbý scenár, ktorý nebol dotiahnutý vo viacerých smeroch. Celý film som čakal na to, kedy už bude Džingischán konečne brázdiť ázijské stepi so svojou obrovskou armádou a dobíjať polku sveta a stále nič. A absolútne som nepochopil záverečnú bitku, ktorá ani poriadne nezačala a už sa všetci klaňali novému chánovi (to už nehovorím o tom, že scénu predtým Temujin nemal žiadne vojsko a po jednom prestrihu za ním stála veľká armáda, ktorá sa zjavila nikto nevie odkiaľ). Dve hviezdičky dávam za úžasnú scenériu Mongolských plání, inak čistá jedna... A tak som sa na tento film tešil :( ()

Pepeto 

všechny recenze uživatele

Hrozne ťažko hodnotiť tento film...sklamanie...asi som sa naň priveľmi tešil. Je tu ako vždy cítiť ruský podpis...ich lyriku, akési ruské psycho, to ich zvláštne duchovno...Dosť ťažko sa to absorbuje. Film je pekne podfarbený zvláštnou, ale vystihujúcou hudbou, príroda je prekrásna, atmosféra mystická, dej ale príliš nevyrovnaný. 1/4 filmu Temudžina naháňajú ako chlapca, potom ako mladíka, potom po ďalšom zajatí ho znovu ušetria a je v otroctve, zrazu sa objaví v čele armády a hurááá zjednocovať Mongolsko. Samotné bojové scény patria k elite, hlavne posledná bitka s "apokalyptickou" jazdou. Je tu ale veľa akýchsi prázdnych a nelogických miest. Škoda, na najvačšieho dobyvateľa všetkých čias málo...čakal som viac... ()

Zlaticko1 

všechny recenze uživatele

Famozní zpracování tak skvělého tématu jsem ještě neviděl :) Impozantní příběh malého chlapce, až po vůdce všech mongolů. Jeho život se měníl jak otáčející se zrcadlo... Nehynoucí láska v pozadí, a Temudžinova klidná vyrovnanost.. Dokázal ze zvířat vytvořit skoro "civilního" člověka.. Fascinující kostými, výborna kamera, a hlavně impozantní exterie.. ()

kolik27 

všechny recenze uživatele

Záběry zajímavé a na oko je to jak balzám, ale děj za moc nestojí. Klasické a ohrané válečné drama. Místama sem se nudilů a to tak, že jsem podřimoval. Zkrátit film a dát mu větší dynamiku by neuškodilo ... ()

jafuska 

všechny recenze uživatele

bohužel jen průměrný film o této rase a historii moc nevím, a tak jsem se v tom docela ztrácela, ale nebyl to špatný film, ale podle mého zbytečně dlouhý film. ()

WolfIssen 

všechny recenze uživatele

Umělecky natočený příběh, který není ani tak historickým bitevním filmem, jako spíše životopisným dramatem, doplněný krásnýmy exteriéry, dokonalýmy kostýmy a celkovou autentičností. Škoda jen, že některé pasáže Temudžinova života jsou přeskočeny. Nevidíme tak například, jak přiměje Mongoly, aby přijali jeho zákony. ()

GoustDog 

všechny recenze uživatele

Viz POMO. Do puntíku. Bídný scénář, kde se například uvěznění / osvobození Čingischána opakuje hned třikrát po sobě, nemilosrdně táhne film do béčkových vod. ()

Lucky;) 

všechny recenze uživatele

Vezmeme nedotčenou přírodu, přidáme zajímavou legendu, okořeníme to špetkou akce a celý to proložíme rozvláčností a nudou. A vznikne z toho Mongol. Všichni začínající režiséři a scénáristé by se na to měli povinně podívat, aby věděli, jak se velkofilm dělat nemá! ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

To je mi zas dilema. Na jedenej strane som rád, že vôbec vznikol ďalší veľkolepejšie poňatý historický snímok. Najsilnejšou devízou je určite krásna kamera a celkové obrazové kompozície šírych stepí. Celkom zvládnuté sú aj bojové scény, hoci ich bolo menej než som očakával, a taktiež celková výpravnosť a vizuálne poňatie, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani v Hollywoode. Ale zvyšné aspekty nefungujú až tak dobre. V prvom rade ide o podstatne preriedený príbeh, v ktorom sa prakticky len skáče z jedenej scény na druhú bez väčšej plynulosti a množstvo dôležitých udalostí je úplne vynechaných. Film sa tak stáva nekompaktný, a tým pádom aj nelogický. A kameňom úrazu je samotné poňatie postavy Temudžina. Urobiť z vodcu jedného z najkrvilačnejších národov, aké sa kedy preháňali po svete mierumilovného a citlivého človeka, ktorý nikdy neurobil nič zlé a všetkým chcel pomôcť, je to isté, ako keby vyhlásili Hitlera za svätca. Takže opäť sme dostali len polovičatý historický veľkofilm, kde príbeh absolútne nefunguje, ale niektoré momenty a aspekty sa vám predsa len vryjú do pamäte. 60%. ()

TonyStark 

všechny recenze uživatele

Tady je to jasné - Bodrov si zkrátka ukousnul přiliš velké sousto. Buď měl příběh rozvrhnout do dvou filmů,anebo si měl pro natočení "životopisu" vybrat někoho méně hyperaktivního,než byl Čingischán. Kvůli velmi nešetrným střihům a skokovým zvratům ztratí divák několikrát během filmu nit a nejspíš dojde i na šeptandu ve stylu "tývole tak tohle sem ňák nepobral" doprovázenou kroucením hlavou. Nebudu tu rozvádět, jak moc je to smyšlené a mytologicky přikrášlené - životopis opravdu není ten správný výraz. Ovšem práce kamery a záběry krajiny z ptačí perspektivy jsou jiné kafe - kvůli nim stojí za to nepřepínat na AZ kvíz. ()

johnsnow 

všechny recenze uživatele

Príliš dlhé a príliš pomalý dej. Viac ako 2* nedám, pretože za celú dobu sa o Temudžinovi dozvieme málo. Jediné čo stálo zato boli bitky. ()

Související novinky

Jeff Bridges jako lovec démonů?

Jeff Bridges jako lovec démonů?

03.02.2011

Hrál ve dvou úspěšných filmech vánoční sezóny a za ten lepší je nominovaný na Oscara. Kdo by se divil, že se na něj nabídky jen sypou? Jednu z nich dostal od studia Warner Bros., které ve spolupráci… (více)

Muži, kteří nenávidí Afghánistán

Muži, kteří nenávidí Afghánistán

07.07.2010

Christian Bale a Niels Arden Oplev jsou novými jmény, spojenými s projektem Zacka Snydera a studia Warner Bros. The Last Photograph. Ten už má docela dlouhou historii. Snyder chtěl drama o… (více)

Další Evropané v Hollywoodu

Další Evropané v Hollywoodu

09.03.2009

Dva zajímaví evropští tvůrci upsali duši Ďáblu... ehm, Hollywoodu. Získat Oscara (nebo alespoň nominaci) v kategorii „nejlepší neanglicky mluvený film“ je obvykle začátek cesty k režírování nějakého… (více)

Šikmooký Hollywood?

Šikmooký Hollywood?

11.11.2008

Dnes pro vás máme rovnou čtyři chystané filmy. Všechny jsou americké produkce, ale něco je spojuje s Dálným Východem. Jako první je tady remake Karate Kida. Už dlouho šly fámy o tom, že Willův syn… (více)

Reklama

Reklama