Reklama

Reklama

Mongol - Čingischán

  • Česko Mongol (více)
Trailer 1

Malý Temudjin právě dospěl do věku devíti let. Podle mongolských zvyků je to čas, kdy si má vybrat ženu. Jeho otec Esugei, chán malého mongolského kmene, ho tedy bere na cestu ke kmeni Merkitů, kde si má vybrat novou ženu a ukončit tak rozpory mezi jeho kmenem a právě Merkity. Jenže cestou se malý Temudjin zakouká do dívky Börte u sousedního, stejně bezvýznamného, kmene, jako je ten Esugejův. Temudjin si na kmenovém shromáždění Börte vybere za svou ženu. Otec jeho přání dle mongolských zvyklostí respektuje, i když tuší, že to přinese další problémy. Cestou domů se Esugej se synem a doprovodem zastaví v malé oáze, aby si odpočinuli. Tady se potká s příslušníky nepřátelského kmene. Zvyklosti však zakazují válčit na místech odpočinku, a tak setkání zprvu vypadá jako poklidné. Obě výpravy si dokonce na znamení příměří vymění jídlo a pití. Jenže v nápoji pro Esugeje je jed a muž na další cestě umírá. Novým chánem kmene se stává Temudjin. Toho ale nehodlá respektovat jeden z nižších náčelníků, Targutaj. Ten se prohlásí za chána a Temudjina s jeho matkou a zbylými věrnými z kmene vyžene. Malý Temudjin tu zimu v horách prosí mongolského boha o pomoc, cestou zpět se propadne do jezera. Mokrého ho zachrání jezdci z vedlejšího kmene a syn jejich chána, Jamucha. S Jamuchou se spřátelí a oba se považují za bratry. Targutaj ale Temudjina unese a udělá z něho otroka. Hlídá ho tak, aby ho mohl zabít, až Temudjin dospěje. Mongolové nesmějí totiž zabíjet děti. Malý Temudjin ale Targutajovi uteče. O několik let později je Temudjin opět Targutajem chycen a znovu je mu nasazen otrocký okov. I tentokrát se mladíkovi podaří utéct. Vypraví se k sousednímu kmeni pro svou ženu Börte a s ní se vrátí ke své rodině. Záhy jsou napadeni Merkity, Temudjin je vážně postřelen šípem a Börte unesena. Temudjin se uzdraví a za pomoci Jamuchy a jeho bojovníků Merkity porazí a Börte osvobodí. To, že se část Jamuchových lidí ale přidá k Temudjinovi vyvolá mezi dosavadními přáteli zlou krev. Když se Jamuchův bratr pokusí ukrást stádo koní Temudjinovu kmeni, je Temudjinovými lidmi zabit. Jamucha se spojí s Targutajem a vytáhnou proti Temudjinovu kmeni... (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (241)

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Čekáte epický velkofilm o vládci jedné z největších říší? Budete zklamáni. První polovina svým rozsahem připomíná lokální ochotnické představení, kde mezi sebou bojují nanejvýš vesnické klany. Bitva za sjednocení Mongolska se odehraje těsně před koncem, resp. pouze začne, skončí tím, že přijde bouřka. (Ale ano, jízda těch maníků se dvěma šavlemi je übercool.) A Čingischánovo dobývání a tažení je zmíněno až v titulcích. Ale to by nebylo to nejhorší. Zásahy "vyšší moci" do děje vyvolávaly záchvaty smíchu. A nejen ty, třeba i putující mnich. Všichni se chovali divně a nekonzistentně, Džanucha ani nebyl zahrán uvěřitelně, spíš opět k smíchu. Mladý temüdžin naopak již v 9 letech vyvolával respekt, jak uvědomělý a schopný byl. Zkrátka, Mongol je retardovaný a nekonzistentní film. Celé to spíš vypadá jako putovací reklama na Mongolsko/Kazachstán/Čínu (asi jako Nový Zéland v Pánu prstenů). 50 % ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Předem konstatuji, že ta čtvrtá hvězda je za Asana, protože tenhle chlápek má hodně do sebe, jak jsem měla tu čest ho nedávno vidět. Nebyla lehká cesta ke sjednocení Mongolů, neb jsou to palice tvrdé, jezdci a bojovníci skvělí a pořád lpěli na starých tradicích. Jurty vás zrovna nezachrání, v širé stepi a poušti se opevnění budují fakt špatně. Zkrátka, malý Temudžin neměl od dětství na růžích ustláno a zažil si svoje. Šel za svým snem, snažil se být čestný, jen co si budeme namlouvat, jako beránek by neuspěl a nestal by se jedním z největších dobyvatelů v historii. Ale kdo já jsem, abych tu dobu soudila, že. A tak, nebylo to vůbec špatné, od Kazachstánců s Bodrovem ! ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Potenciál historického veľkofilmu zakopaný pod zem. A pritom Džingischán, jeden z najväčších dobyvateľov histórie, rozumej Hitler stredoveku, v sebe skrýva toľko možností. Tu sledujeme jeho cestu k vláde pomocou nudných dialógov a pár veľmi ľahkých bojových scén. Sympatie si hlavný hrdina nezískal. A ani by som sa nedivil, keby ho niektorí diváci nerozoznali od ostatných šikmookých kamarátov. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Keby bola do koprodukcie začlenená aj Čína film by vyzeral úplne inak. Od filmu som čakal niečo iné. Čakal som, že film sa bude zaoberať tou zaujímavejšou časťou života Džingischána. Nevravím, že zmapovanie jeho detstva a cesty k moci bol zlý nápad, no ocenil by som skôr vzostup a pád Mongolskej ríše pod jeho vedením. Tento film je ladený skôr do epického tónu čo umožňujú aj prekrásne výbery exteriérov. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

50 % - Poměrně značné zklamání z díla, které mělo skrooscarovou patinu. Z hlediska vizuálu to vypadá jistě velmi uvěřitelně, takového toho ducha doby a regionu je z toho cítit + kladem je určitě jazyk (na rozdíl od otřesné, umělohmotné 10.000 BC). Příběh mě ale nebavil, nastavovaná kaše, kde se povětšinu času nic zajímavého nedělo, a když v první půli hlavního hrdinu asi po x-té zajali a chtěli zkrátit o hlavu, už mě to docela i iritovalo. Příběh je jednoznačně největší, a bohužel i nejbolestnější slabinou nejdražšího filmu v ruské historii. ()

Galerie (154)

Zajímavosti (15)

  • Jednotlivé lokace byly mezi sebou různě vzdáleny. Štáb mezi nimi vytvořil provizorní cesty, které pak zůstaly jako místní silnice. (Rodriguez)
  • Jeden z editorů, Zach Staenberg dříve pracoval na trilogii Matrix a Lord of War. (Musak)
  • Scénář věrně vychází ze starých legend, ale zároveň tvůrci nenápadně odstranili z příběhu některé důležité části, třeba:
    1) Že už jako třináctiletý zavraždil svého nevlastního bratra (záminkou byl spor o kořist z lovu, avšak ve skutečnosti šlo o postavení v rodinné hierarchii). Film mu však takovou lačnost po moci nepřipisuje.
    2) Že k titulu Čingischána (Vládce světa) se dostal přes mrtvoly svých někdejších spolubojovníků Džamuchy a Togrul-chána. Avšak film samozřejmě rozepři dává za vinu jim.
    3) Taktéž se nedozvíme, že Temüdžin nelítostně vyvraždil kmen Tatarů, prý to byla pomsta za zákeřné otrávení jeho otce. Ovšem pokud příběh o vraždě nevznikl až následně jako záminka či omluva za tatarskou genocidu.
    4) O Čingischánově povaze nejlépe vypovídá Barbar Conan. Jeho odpověď na otázku, co je v životě nejdůležitější: "Rozdrtit nepřátele, hnát je před sebou a slyšet nářky jejich žen!" je totiž doslovným citátem výroku vládce Mongolů. (Rodriguez)

Související novinky

Jeff Bridges jako lovec démonů?

Jeff Bridges jako lovec démonů?

03.02.2011

Hrál ve dvou úspěšných filmech vánoční sezóny a za ten lepší je nominovaný na Oscara. Kdo by se divil, že se na něj nabídky jen sypou? Jednu z nich dostal od studia Warner Bros., které ve spolupráci… (více)

Muži, kteří nenávidí Afghánistán

Muži, kteří nenávidí Afghánistán

07.07.2010

Christian Bale a Niels Arden Oplev jsou novými jmény, spojenými s projektem Zacka Snydera a studia Warner Bros. The Last Photograph. Ten už má docela dlouhou historii. Snyder chtěl drama o… (více)

Další Evropané v Hollywoodu

Další Evropané v Hollywoodu

09.03.2009

Dva zajímaví evropští tvůrci upsali duši Ďáblu... ehm, Hollywoodu. Získat Oscara (nebo alespoň nominaci) v kategorii „nejlepší neanglicky mluvený film“ je obvykle začátek cesty k režírování nějakého… (více)

Šikmooký Hollywood?

Šikmooký Hollywood?

11.11.2008

Dnes pro vás máme rovnou čtyři chystané filmy. Všechny jsou americké produkce, ale něco je spojuje s Dálným Východem. Jako první je tady remake Karate Kida. Už dlouho šly fámy o tom, že Willův syn… (více)

Reklama

Reklama