Reklama

Reklama

Avatar: Legenda o Aangovi - Kniha třetí: Oheň

(série)
  • USA Book Three: Fire
Animovaný / Dobrodružný / Rodinný / Fantasy / Akční / Mysteriózní
USA, (2007–2008), 9 h 10 min (Minutáž: 23–30 min)

Epizody(21)

Recenze (7)

Azurovydrak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Závěrečná řada jaksepatří aneb perfektní zakončení po všech stránkách. Moc se mi líbí, jak série hned ze začátku navazuje na minulou řadu, nečeká a vrhá se do víru dění. Aang s vlasy je srandovní změna, Katara krásnější než kdy dřív, Toph ještě víc cool a Sokka vtipný jako vždy. Tenhle tým se zkrátka neomrzí, zejména když se k nim postupem času přidává i jistý mírně rozpačitý ohnivý princ, který tak dotváří čtyřživelnou sestavu a naplno dokončuje svou pouť vykoupení, čímž bez problému strká do kapsy třeba zahozený arc Jaimeho Lannistera (vím že je už trochu trapné se i po tak dlouhé době stále navážet do Hry o trůny, ale tady jsem si prostě musel rýpnout ;-). Je škoda, že se opět nevyhneme pár slabším fillerům, ale je jich viditelně méně než třeba v knize první, kde mě vyloženě iritovaly. Ozai jako záporák ve stínech sice zrovna dvakrát nenadchne, naštěstí ale jeho zlovolné popudy zcela kompenzuje podlá Azula, jenž konečně dostává zasloužený prostor a dává Gaangu slušné kapačky. Dostáváme méně z Iroha, což je škoda, ale zase o to víc pak dojme jeho shledání se svým synovcem. Celkově oceňuji povedený mix humoru a vážnosti. A při pohledu na monumentální (epickou je slabé slovo) finální bitvu, dokonce na dvou frontách, zbledne závistí naprostá většina nejen animovaných děl. 95% ()

ricmont 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Třetí a finální série dokázala opět parádně zpracovat jak postavy tak i příběh. Z každé epizody jde poznat, že hrdinům jde o hodně a každý bere boj s pánem Ohně svým způsobem osobně. Přitom ale tvůrci nezapomínají uzavírat i vedlejší dějové linky. Tohle je prostě finální série kterou by si každý seriál mohl přát. ()

Reklama

Jestrab 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Závěr této kultovní záležitosti má dvě misky vah. Na jedné straně naprosto perfektně zvládnuté zakončení příběhu. Na tom je vidět, jak to může fungovat, když máte jasný cíl a směr a nemusíte dělat zmatené obkliky a podivné příběhové zlomy. Účel svědčí prostředkům. A na druhé straně bezkonkurenčně nejslabší fillery celého seriálu. Je to bohužel seriál. Není to televizní film rozdělený na 6 epizod, ve kterém by se vše vysvětlilo bez slabých fillerů, ale když se tvůrce rozhodne pro formu, musí snést všechny aspekty. A to bohužel vyváženost dílů nebyla. Bohužel to je tak zásadní negativum série, že i přes naprosto úžasný (a to slovy chvály opravdu šetřím) dějový oblouk a jeho zakončení nemůžu s čistým svědomím dát 5*. Už jen v kontextu sérií, kde byly fillery řádově lépe zpracované. ()

BrooksW.Here 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Fire Lord Ozai, you and your forefathers have devastated the balance of this world, and now, you shall pay the ultimate price!" _____________ Ohromná emocionálna nálož, bombastická kombinácia akcie, napätia a výborného príbehu a zároveň dokonalé zakončenie v každom ohľade! Naozaj si nedokážem predstaviť, že by to mohlo skončiť lepšie, už poriadne dlho sa mi nestalo, že by som na konci nejakého seriálu plakal od šťastia (naposledy pri Mr. Robotovi), ale Avatarovi Aangovi sa to bezpochyby podarilo! Pohľad do života vo Fire Nation rozšíril daný svet ešte o kus viac, ako som si pôvodne predstavoval a podobne ako v prvých dvoch sériách, aj tu ma naozaj potešili epizódy, ktoré sa odklonili od hlavnej dejovej línie a popritom parádne obohatili Avatarov svet (najlepší príklad, ktorý mi momentálne napadá, je ôsma, hororová epizóda s bloodbendingom)... V podstate skoro každá časť ma bavila o kúsok viac ako tá predchádzajúca, pri čom v úplnom závere som bol k obrazovke už doslova prikovaný... Finálny štvordiel je potom tak neskutočne epický, veľkolepý a monumentálny, že je takmer nemožné, čo i len na sekundu odvrátiť zrak od toho, čo vám ide pred očami - záverečná bitka odohrávajúca sa na troch rôznych miestach je pre mňa jedným z vrcholov animovanej tvorby! Hlava mi naozaj neberie, prečo nevzniká viac takýchto skvostov... Poslednú kapitolu Aangovej cesty bez diskusie odporúča 10 vládcov vetra z 10! PS: Zistenie, že Joaquim Dos Santos (Spider-Man: ATSV) režíroval polovicu epizód tejto série, ma veľmi milo prekvapilo 😄 ()

Lendak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Keď sledujem tú monumentálnu finálnu bitku rozdelenú dokonca na tri fronty, v hlave sa mi ronia myšlienky. Prečo nevzniká viac takýchto diel? Na túto otázku asi nedostanem v živote odpoveď, ale s kľudným srdcom môžem konštatovať, že ATLA je aj navzdory silnej dávke nostalgie furt nezabudnuteľný zážitok, s jedným z tých najlepších seriálových zakončení. ()

Galerie (390)

Zajímavosti (16)

  • Závěrečný souboj mezi Aangem a Ozaiem se odehrává v lese Wulong. Celý konflikt mezi vzdušnými silami národa ohně a týmem avatar se proto někdy označuje jako „Battle at Wulong Forest“. (Azurovydrak)
  • Scéna s přeletem nad kaňonem je parodií tvůrců na epizodu Velký předěl (2005), která je fanoušky obecně považována za nejslabší díl seriálu. (Azurovydrak)
  • Na Zukově korunovaci nosí Aang na krku náhrdelník s medailonem, podobný tomu, který jsme mohli vidět na kostře mnicha Gyatsa v epizodě Jižní vzdušný chrám (2005). (Azurovydrak)

Reklama

Reklama