Reklama

Reklama

Záhada sfingy

(TV film)
  • Velká Británie Riddles of the Sphinx (více)

Obsahy(1)

Historik Thomas a jeho mladá kolegyně Jessica odhalí klíč k otevření Síně vědění, která se nachází v legendární soše sfingy v Gíze. Podle prastarých legend musí být k otevření komory použit správný klíč, jinak bude do světa lidí vypuštěna nestvůra střežící tajemství Síně vědění a provinilci budou démonickým tvorem pronásledováni tak dlouho, dokud nezemřou. Thomas a Jessica klíč použijí, tajemná brána do nitra monumentu se otvírá a vzápětí je výprava napadena bájnou sfingou. Jessice i s klíčem obsahujícím šifru se s Thomasovou pomocí podaří uniknout, Thomas i ostatní členové výpravy umírají. Jediný, kdo může Jessice pomoci nestvůru zastavit, je Thomasův syn Robert... Robert vyučuje na střední škole historii, je uznávaným odborníkem na starověké jazyky a má bohaté vědomosti. Nikdy se mu však nepodařilo získat si respekt nebo sympatie studentů. Podle šestnáctileté dcery Karen je Robert přehnaně úzkostlivý a měl by se občas trochu odvázat. Robert se v posledních letech s otcem nestýkal, otec totiž vždy upřednostňoval vědu a historii před rodinou. Přesto je otcovou smrtí zaskočen a zároveň se velice zlobí, že Jessica vzala kamenný klíč do jeho domu a vystavila tím jeho i Karen nebezpečí. Robertovy obavy jsou oprávněné, sfinga na sebe nenechá dlouho čekat... Jessice, Robertovi a Karen se podaří utéct a ukryjí se na základně, kterou kdysi založil president Roosevelt. Zde chtěl ochránit umělecká díla, kterých se během války hodlal zmocnit Hitler. Mezi tehdejšími strážci kulturního dědictví byl i Robertův dědeček, po jehož smrti převzal funkci Thomas. Také Robert se měl stát vedoucím projektu, nakonec ale výzkum opustil a rozhodl se pro jiný život. Tajné vládní zařízení dodnes neoficiálně funguje a skrývá tajemství, o kterých nemá veřejnost tušení... (TV Prima)

(více)

Recenze (58)

darkrobyk odpad!

všechny recenze uživatele

,,Jsem v pohodě, ale už nikdy se nebudu dívat na mytologické báchorky o příšerách v televizi." Naprosto souhlasím, já taky ne. Otřesné triky a nepovedený plagiát Indiana Jonese. Za málo peněz dokázali i naši udělat koukatelné pohádky v cyklu Bylo-nebylo před 40 lety, G. Mendelug ovšem selhal na celé čáře. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Laciná televizní blbina s přitroublým scénářem, mísící Indiana Jonese a Laru Croft. Ona obávaná sfinga je na plátně cca jednu minutu, ve zbytku kvůli chatrnému rozpočtu, zaskakuje omšelý kulturista s protézou. Dina Meyerová je na tom evidentně špatně, když bere takové zakázky. 15% ()

Allien.9 odpad!

všechny recenze uživatele

Co jsem komu udělala?! Špatně udělaná sfinga žere špatné herce ve špatném filmu se špatnými hláškami. A ten obleček ala Indiana Jones? Au, au, au. ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Laciná televizní blbina s přitroublým scénářem, mísící Indiana Jonese a Laru Croft. Ona obávaná sfinga je na plátně cca jednu minutu, ve zbytku kvůli chatrnému rozpočtu, zaskakuje omšelý kulturista s dementní protézou. Dina Meyerová je na tom evidentně špatně, když bere takové zakázky. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Mankote, sfinga, co se převtěluje v chlapa a je nezranitelná, přesto po ní každý furt střílí nebo se ji dokonce snaží umlátit pánvičkou! Ty brďo. Strážce se objeví u nějaké ulity do pěti minut, ale držitelka ulity v klidu dojela z Egypta až do Ameriky, aniž by sfingu-strážce napadlo jí třeba sundat letadlo. (Nebo pustíte plyn a do minuty z toho vybuchne celý barák, taky prima nápad.) Jinak triky na co nejnižší úrovni (pokud vůbec jsou) a nejlépe jen pár sekund trvající. A také koncepce Lara Croft meets pydlookého a obtloustlého Indiana Jonese rodinného typu meets Librarian je tady tak nezvládnutá, že tohle snad by lépe natočilo dvanáctileté děcko na YouTube. Když jsme u toho, ta přemoudřelá holka, co všechno ví, mi už časem pěně lezla na nervy. Nu, a nesmíme zapomenout, že ať letí do Řecka, Iráku nebo Egypta (ať žijí Google Maps!), vždycky to vypadá jak kanadské hory nebo kanadský les (v Egyptě u majáku!), jen tam náhodně někdo rozhodil pár rekvizit, které se zrovna našly ve skladu. ()

Tommassi3 odpad!

všechny recenze uživatele

"Tvůj dědeček věřil, že technologie nás odcizují a odlidšťují.. Že počítače jsou pro mozek jako fastfood.." Ukázková SYFYlitická břečka velmi důsledně popírající většinu prve rozvíjených nezřídka dobrých motivů a myšlenek.. ()

rakovnik odpad!

všechny recenze uživatele

Televizní rádoby Lara Croft v kombinaci s Mumií a kdo ví, odkud si ještě "vypůjčili" tvůrci tohoto braku inspiraci. Protože tým neměl dost peněz, točilo se ve studiu nebo v jednom lese, kam nosili rekvizity. Sfinga byla příšerná (ale ne, že by vydávala hrůzu) a protože asi i animace byly na tvůrce moc drahé, často nosila podobu člověka. Ani jsem se nesmál při akci, kdy "hrdinům" došly náboje v pistoli a tak na neprůstřelnou sfingu alespoň házeli talíře - ani tím ji nezabili. Čistokrevný odpad...naprosto zbytečně natočený film, naprosto zbytečně strávený čas díváním se na něj. ()

Lachtaan odpad!

všechny recenze uživatele

Zápletka: Doposud velmi nepochopená. Monstra: Těžko se dalo identifikovat, je nicméně potřeba chválit zapojení mytologie namísto mrvení vzezření nějakého skutečného živočicha. Herci: Ten starý vocas byl prvotřídní debil, toť ke všem vzpomínkám. ()

Endyis odpad!

všechny recenze uživatele

Troufám si hodnotit z cca půl hodiny, co jsem to viděl. Musím konstatovat, že v dnešní době by Ed Wood zdaleka nemohl být považovaný za nejhoršího tvůrce. On byl v podstatě genius. To musíte fakt musíte vidět, aby jste si opravdu vážili kvalitních a dobrých filmů!! ()

lennyd odpad!

všechny recenze uživatele

Své dlouholeté pátrání po komnatě vědění nechtěně zakončí postarší profesor vypuštěním netvora, sfingy. Než její rukou zahyne, požádá svoji kolegyni, aby všechny materiály předala jeho synu Robertovi, vysokoškolskému profesoru, který jediný může pátrání po komnatě dokončit, a tím i zastavit sfingu. Robert se svými přáteli musí zjistit, co mají společného prastaré divy světa, aby se mohl vrátit zpět na začátek, a sfingu zastavit. Bude ale čelit nejtěžšímu rozhodnutí svého života.. Ach jo, podobný název filmu mne vždycky naláká, a pak se z toho vyklube takováto hovadina (čest ale výjimkám). George Mendeluk se ale v podobných filmech (alespoň dle filmografie) vyžívá, a ani Záhada sfingy nijak nevybočuje z průměrné kvality jeho filmů. Slátanina Larry Croft, Indiana Jonese a kdovíjakých dalších filmů, bez ladu a skladu, s vizuálními efekty minulého (nebo možná i předminulého) století a s hereckými výkony hodnými mateřské školy (fakt by mně zajímalo, co nabídli Dině Meyer že se do této akce pustila). Ze všeho nejvíc mne ale iritovala přechytralá studentka, která vždycky (za pomoci internetu, samozřejmě) našla nějaké to chytré řešení (třeba z fleku vypočetla tlak vody v uzavřeném akváriu na centimetr čtvereční). Ach jo. A ještě jednou Ach jo... ()

Natabar odpad!

všechny recenze uživatele

Na víc než 20 min jsem fakt neměl. Už nekonečně dlouhé úvodní titulky mě mohly spolehlivě varovat, ať rychle přepnu. Neposlechl jsem a brzy lapal po dechu. Jedním slovem - šílené. Trapně televizně bezkrvé, snažící se vdechnout život resp. se svézt na vlně stokrát převařeného mustru Indiany Jonese, avšak zatím v nejprimitivnější podobě, jaké se kdy kdo pokusil. O tlustém vypatlaném skinheadovi se zkaženým chrupem (to je jakože vtělená sfinga) radši úplně pomlčím. ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Jó to byla blbost... debilní akce, smrti, artefakty, geniální dcera, vztah z minulosti, super gravitační puška, záporák po boku... Do toho nulový nápad a lacinos na každém kroku... 1z5 ze soucitu ()

Ripley odpad!

všechny recenze uživatele

Kdyby si Dina Meyer nechala zvětšit prsa,dokáži si ji představit jako Laru Croft.Ovšem,pokud by se našel schopný scénárista a režisér. ()

Fary odpad!

všechny recenze uživatele

To snad ne - drsňačka/zabiják se dvěma puškama, která při střelbě z nich zavírá oči a škube rukama jako epileptik. Příšera jako ze špatný studiový pohádky a příběh a kamera jako Doktor z hor. Víc to šlo pos*at asi už jenom výběrem hudby. Ten jediný ničím nevybočuje z blbého filmu o ničem. ()

TERRORDROME odpad!

všechny recenze uživatele

FUJ-FUJ-FUJ! Atrapy Indiana Jonesa a Lary Croft spolu v tejto superlacnej a extrémne debilnej dobrodružnej sračke hľadajú nejaké artefakty, riešia staroveké hádanky a statočne prehlbujú dno filmového odpadu. K tomu nejaké digitálne potvory, jeden bezkrký egyptský búchač a superinteligentná školáčka bez ktorej by naši hrdinovia skapali pri prvej prekážke. Na toto sa teda už fakt nedá pozerať aj keď Dina Meyer tu vyzerá dosť dobre. ()

Reklama

Reklama