Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Temný plášt mlhy zakrývající celé království se průdce rozevírá a do světa lidí vniká přes husté mračno šupinatý tvor. Zděšení lidé, kteří zahlédnou letící monstrum ze strachu utíkají do svých příbytků a toužebně čekají, že se najde někdo odvážný, kdo je ze strachu a bezmoci osvobodí. Samotný král země je zděšen v momentu, kdy se dozví, že se jedná o prastarého draka, chrlící oheň jenž má zálusk na dívky z celého království. Král ze strachu a starých proroctví splňuje drakovi nároky na nevinné a půvabné dívky, které žijí v chudobě a mají hlad. Jenže to nebudou ony krásky, které budou stát na konci potravinového řetězce, nybrž samotný věčně nenajezený starý tvor z temnot. Tohle vše se dozví v pravý čas moudrý kouzelník a rozhodne se svým kouzelnickým učněm zakročit.

Takhle by se dal stručně popsat fantasy film Matthewa Robbinse, který nás zavádí do časů krásných princezen a nebojácných bojovníků, kteří mají chuť se porvat s každým zlem. (Kinolístek)

(více)

Recenze (63)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Neprávom zabudnutý film, vizuálom temné fantasy, prepracovanosťou jednoduchého fikčného sveta klasická rozprávka o drakovi. Ale aj tu sa dočkáme zopár inovácií, pokiaľ čakáte priamočiarosť schémy "hrdina ide zachrániť krásnu princeznú a zoberie si ju aj s polovicou kráľovstva", tak dvojica scenáristov našla odvahu spracovať veci po svojom. Vizuál sa skutočne vydaril, od trikov sa viac asi ešte čakať nedalo, čiže drak sa hýbe nemotorne a je to proste klasická osemdesiatková záležitosť. Pokiaľ na nich fičíte, tak si pokojne pridajte ďalšie percentá. A kto by to povedal, že aj Peter MacNicol môže byť rozprávkový hrdina na koni... Zaujímalo by ma, koľkokrát tento film videl Peter Jackson a či tú najhoršiu scénu z Dvoch veží, príchod bieleho koňa na scénu, okopíroval z Drakobijca. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Oceňuji, když je drak z plastelíny a ne dítě softwaru. Oceňuji, když se Fantaghiro a Valerian změní v pěknou holku. Oceňuji, když je Tyrian od pohledu drsnější než ocelový kartáč. Oceňuji, když dračí mládě ohlodává princezninu nožku. Neoceňuji, když tu skoro nikdo neumí pořádně hrát. Neoceňuji, když je hlavní hrdina kudrnaté střevo. Neoceňuji, když ve filmu nezní hudba, ale jakési pazvuky (a pod nimi je ještě podepsán hudební skladatel). Neoceňuji to černobílé a naivní vykreslení křesťanů, působících jako zkouření hippies. A už vůbec neodpustím, že film postrádá napětí a gradaci. Spíš působí jako milé ochotnické divadlo. A to byl potenciál dost velký....... ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

,,MÁM VEĽA DÔVODOV ŤA ZABIŤ, ALE S TÝMTO NEMAJÚ NIČ SPOLOČNÉ." __ Videl som to raz, keď som bol ešte veľmi malý a bohvieako sa mi to nepáčilo, snáď preto že veková prístupnosť by mala byť zrejme od 12 rokov. Po rokoch som bol na film patrične naladený, čakal som opačnú odozvu, no znovu neprišla. Drakobíjca je nešťastne odvedený ako po réžijnej , tak aj scenáristickej stránke. Ako tak tomu mohol pomôcť aspoň pekný vizuál, no aj ten je chabý a okrem scén z dračej nory smrdí lacným televíznym odvarom. Každopádne efekty boli na Oscara nominované zaslúžene a spracovanie draka obstojí aj v dobe dnešných digitálnych trikov. Alex North tu zložil prapodivnú hudobnú kompozíciu. (127. hodnotenie, 16. komentár k filmu) ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Pravá syrová pohádka o drakovi, který nemluví a je tak zlý a zvířecký, jak drak má být. Losování mezi dívkami, obětování, starý kouzelník, jeho mladý učeň, třesoucí se jeskyně, podivná princezna, která se sama obětuje a konečný souboj s drakem útočícího z nebe: co víc si od středověké pohádky při níž mrazí přát. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Když už máte tu smůlu, že vám za kopcem bydlí drak, je dobré mít za nějakým jiným, nejlépe nepříliš vzdáleným, kopcem v záloze i drakobijce. Být v některých krajích ženou, které pořád někdo říká, že je k sežrání, nemusí být tak příjemné, jak by se mohlo zdát. Chudák drak nebyl oprávněně se symbiózou s místními homo sapiens sapiens zcela spokojen, dával jednoznačně najevo, že jídlu dává přednost, pokud je dobře propečené až zpopelněné a oni mu to pořád nosili co syrové, ale ještě se cukající, také by mě zneklidňoval pohled na to, jak mi večeře utíká z talíře. Drakobijce je parádní fantasy s princeznou, o kterou nakonec vůbec nejde, jenom o ni každou chvíli někdo zakopne, kouzelníkem rafinovaným jak kokosový olej, kouzelníkovým učněm, jehož největší předností je skladnost, umožňující mu zalézt i do malého prostoru pod kovadlinou, či schovat se za štít, s kovářem, kterých je pohříchu už také víc v pohádkách než v realitě a s drakem, na kterého si můžete sáhnout (skoro). I tak ale drakem mého srdce zůstává Draco ()

Galerie (91)

Zajímavosti (6)

  • Ve filmu je použita technika go-motion, což je variace stop-motion animace. Pohyb modelu (v tomto případě draka) před kamerou je řízen počítačem. (-bad-mad-wolf-)
  • Natáčelo se ve Walesu, pouze finální scéna vznikla ve Skotsku. (-bad-mad-wolf-)
  • Peter MacNicol v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Reklama

Reklama