Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lawrence a Freddy sú podvodníci, ktorí žijú z bohatých žien: Dokážu vzbudiť ich pozornosť so šokujúcimi príbehmi. Obaja sa stretnú v letovisku Beaumont sur Mer, i keď Freddie sa pohybuje vo vyššej spoločnosti a - logicky - aj medzi stzaršími dámami. Freddie však pomôže svojmu kolegovi, ktorý ho prinúti, aby ho zaučil do sveta high-society, tak, aby si aj on dokázal privyrobiť na lepší život... Lenže dvaja kohúti nemôžu pracovať v takom malom meste tými istými metódami. Lawrence a Freddy sa teda dohodnú, že ten, komu sa prvému podarí vylákať od mladej ženy 50 tisíc, vyhrá a druhý bude musieť opustiť mesto. Pre Lawrenca to nie je veľmi problematická suma, pre Freddyho žiaden problematický vek... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (68)

Matty 

všechny recenze uživatele

Jsou dva, dva z mnoha úlisných lhářů, kteří okrádající bohaté paničky. První horší než druhý, tudíž aprobovaný dát svému konkurentovi pod nátlakem pár lekcí společenské oslizlosti. Po zrovnoprávňující rekvalifikaci a několika rozehřívacích zákeřnostech začíná popichování mnohem ostřejšími předměty. Síly jsou mimořádně vyrovnané a nechcete-li být další obětí, na vítěze téhle soutěži v přechcávání si nesázejte. Frank Oz umí natáčet velice vtipné a mile nekorektní komedie o lidech, před jejichž společností byste ve skutečnosti dali přednost vypumpování sousedova septiku. Ale tohle naštěstí není skutečnost, ale brilantní komedie. Je radost sledovat ponor Cainea a Martina do jejich kreací, jejich vzájemné trumfování ve vědomé imbecilitě. Pro plné vychutnání (například Caineova německého přízvuku) doporučuji cíleně míjet všechny dabované verze. Film je v originále nádherně srozumitelný i bez titulků a krom jiného jej můžete vnímat jako netradiční lekci společenské nemravnosti, bez níž se dnes těžko prosadíte. 80% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná záležitost, dva koucouři to tam válej se samičkama tak velkolepě, že jim vždy uleví od peněz, než se na hřiští objeví jedna liška bystrouška a show může začít. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA $42,039,085║Tržby Celosvetovo $46,000,000║ V pohode uletená, bláznivá komédia, celkom to sadlo.   /60%/ ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nežil z peněz bohaté ženy, ale být o něco mladší, o dost hezčí a s vyčerpaným morálním kreditem, tak bych si ten příživnický život možná taky na chvíli zkusil. Znuděné zazobané paničky totiž touží po vzrušení a Lawrence s Freddym jim ho umějí za přiměřený obnos dopřát. Jeho Veličenstvo Lawrence i s panovnickým příplatkem a Freddy zase s tisíci variacemi babičkovské historky. Já jsem se u toho sice za břicho nepopadal, ale ta konfrontace anglické solidnosti s americkou zhýralostí a ženskou mazaností mi připadala celkem zábavná, takže lehce nadhodnotím. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jo jo, když se dva perou, třetí se směje. I po bezmála třech dekádách od premiéry je to stále příjemná a funkční komedie s několika výbornými momenty vyplývajícími ze vzájemného soupeření dvou podvodníků na jednom kolbišti. Glenne Headly je dobrá herečka, jenže jí schází trocha charisma navíc, aby mohla držet krok se svými kolegy, a tak převážnou většinu stopáže strhávají zaslouženou pozornost Steve Martin a Michael Caine. Není až tak překvapivé, že na plátně funguje líp ostřílený britský veterán, který svému hrdinovi vtělil okouzlující šarm a noblesu. Jeho americký protějšek přece jen při vykreslení svého nevzdělaného burana poněkud přehrává. Je paradoxní, že ačkoliv Caine hraje uhlazeného muže z vyšší třídy, právě on pochází z neutěšeného prostředí zanedbaného proletářského sídliště. Celkový dojem: 65 %. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Krásnej herecké spojenie v dvojici dvoch hlavných špinavých a podlých podvodníkov v podaní Martina a Cainea. Anglická elegantnosť a americká neokrôchanosť, tu neni o čom, škoda, že príbeh nemal hneď od začiatku také grády ako vo finálnej stávke, ale aj tak veľmi pohodová komédia z čias klasických pohodoviek. 70%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Komediální zásah do černého. Michael Caine Špinavé, prohnilé lumpy při jakési příležitosti označil za jeden z jeho nejoblíbenějších filmů, v nichž se objevil, a já se mu vůbec nedivím. Originál s Davidem Nivenem a Marlonem Brando neznám, takže jsem se naštěstí mohl vyhnout nepříjemnému srovnávání, a "jen" jsem se bavil. Okatá zápletka byla tím posledním, co by mi vadilo. Už v úvodu, kdy sledujeme Caina vydávajícího se za šlechtice shánějícího dary pro africké děti, je film velice vtipný, ovšem ta pravá horská dráha se rozjede po nějakých dvaceti minutách, kdy se Steve Martin stane Cainovým žákem. Říkal jsem si, že nic lepšího než scény s bratrem Ruprechtem už neuvidím, jenže pak přišla řada na sázku a na ohromně nápadité představení podvodnického předhánění se, invalidní vozík a taneční trauma, na doktora Schuffhausena a jeho vyšetření chromých nohou, na námořníky... Perfektní. ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Uáááá, třetí film od Franka Oze co jsem viděl, a potřetí za plný počet, naprosto zaslouženě. Ještě jeden film od něj, co si zaslouží plné hodnocení a Frank popádí do topky rejžů:-) A další věc. Opět se mi líbil film o lhářích, jak zajímavé a "ironické". Prostě (mé oblíbené slůvko v komentářích) a jednoduše super filmík, ke kterému když si lehnu, tak neusnu, i kdybych byl buhvíjak unaven, jako v tomto případě. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Vynikajuce. Polku filmu sa som sa rehotal nahlas a tu druhu sa priblblo usmieval. A navyse to funguje aj mimo svojho zanru. Hlavna trojica hercov je na zozratie. Navyse ide aj o dokonaly remake. Potencial (takisto vyborneho) originalubzdime na maximum a v zavere ho posunie na uplne iny level 9/10 ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Výborná komedie ze staré školy a z doby, kdy ještě Steve Martin hrál ve filmech, na které byla radost se dívat. Jeho souhra s Michaelem Cainem je parádní. Frank Oz opět nezklamal a příběh o dvou podvodnících, které prakticky přivede na dno jedna pitomá sázka, je skvělý. Dva hlavní představitelé si opravdu kápli do noty a jejich vzájemné oplácení vtípků je k popukání. Víc takových komedií. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vlastne typická buddy movie, lenže bez kriminálnej zápletky a akčných scén. Jeden úplne odlišný ako ten druhý, zato ten druhý ešte horší, ako ten prvý. Mne pripadali herecké výkony oboch hviezd absolútne vyrovnané, Martin nikdy nebude šik elegán, ale Caine zase nikdy nezahrá Ruprechta tak, ako Martin. A možno príde ešte niekto tretí a chytrejší. Komédia, odohrávajúca sa v príjemnej dovolenkovej destinácii, ako napríklad Chyťte zlodeja od Hitcha a na koniec doplnená o dvojitý šokujúci a zároveň vtipný a logický záver. Niektoré scény by mohli patriť medzi klenoty komediálneho žánru, ako napríklad chôdza k posteli, alebo večere s bratom a nastávajúcimi, ak by samozrejme naše televízie vedeli o existencii tejto komédie. Takže sorry za reklamu, ale vivat MGM. V jeden deň toto a Večierok so Sellersom, naše dve slovenské komerčné stanice, kde sú reklamy občas prerušené (pod)priemerným filmom, sa môžu strčiť. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

"Být záletníkem je francouzské... nechat se zatknout je americké."                    . . .                                                    Kdybych neviděl Dva záletníky z roku 1964, možná bych dokázal dát o hvězdičku víc. Už jsem se částečně přenesl přes to, že Američané si vzali na mušku nejednu úspěšnou francouzskou komedii a obdařili diváky nepříliš povedenými remaky, i uznal, že evidentně jsou tyto výtvory určeny zejména pro zámořské diváky, kteří evropskou tvorbu nesledují. V případě Špinavých prohnilých lumpů jsem ale úplně nepobral potřebu amerického remaku tehdy jen 24 let staré úspěšné americké komedie a natočit už jednou udělané takřka úplně stejným stylem. Michael Caine je zde úžasně nafoukaným seladonem, noblesní podvodník, který si nic nezadá se svým předchůdcem v roli Lawrence, Davidem Nivenem. Steve Martin mi oproti Letadlům, vlakům, automobilům tentokrát příliš neseděl a jeho výstřední komika mě zde hlavně ze začátku dost rušila, na druhé straně ale uznávám, že jistý rozdíl nejen v povaze obou hlavních aktérů byl zřejmě cílem a z Martina mám zde určitě o něco lepší dojem než ze zcela nevhodně obsazeného Marlona Branda v roce 1964. Přesto to jedinečné kouzlo původního filmu se zde nekonalo a se znalostí originálu se pro mě v případě tohoto remaku žel nejedná o víc, než o lepší průměr. 60% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

V dobách kdy Steve Martin ještě dostával dobré role se společně s Michaelem Cainem sešli v podvodnické komedii, kde se přechytračují tak dlouho až jsou nakonec sami přechytračeni. Film je ve své podstatě překvapivě inteligentní a příběh není jen vatou mezi komediálními scénkami ale přes všechno snažení obou pánů i pána režiséra, mi zde chyběly, nějaké vyloženě humorné scény, u kterých bych se nahlas zasmál. Takhle jsem se "jen" slušně bavil. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Vcelku slušná komédia, pri ktorej sa nebudete váľať od smiechu, ale kdesi vnútri sa budete stále usmievať. A to niekedy stačí. ()

Reklama

Reklama