Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ruth Loomisová se stala první ženou, jež vstoupila do elitního klubu členů Nejvyššího soudu Spojených států. Toto prolomení dříve tabuizované hranice ale má nejednoho odpůrce. Jedním z nich je i Dan Snow, věčně nabručený liberál a evidentní nepřítel žen. Před soudem nevynechají jedinou příležitost, aby se vzájemně nepoškorpili a nepohaněli. Přesto stačí pár několik opravdu nečekaných setkání a karta se obrací... V komediálním dramatu režiséra Ronalda Naema se brilantně doplňují oblíbení Walter Matthau a Jill Clayburghová, oba byli za své role v roce 1982 nominováni na Zlatý glóbus. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Flego 

všechny recenze uživatele

Bol by som zdržanlivý v charakterizovaní filmu ako komédia, ide skôr o odľahčený pohľad na sudcov Najvyššieho súdu USA. Pochopiteľne, najväčšiu pozornosť púta dvojica hlavných postáv, sudcov opačného pohlavia. Ich vzájomné iskrenie a nezhody patria k tomu najlepšiemu a film je na nich postavený. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Nemám nic proti ženám, mám ženy rád. I moje manželka je žena." :-) Film začíná na pohřbu a Walter Matthau v něm pronáší patetický projev, vytahuje se americká vlajka... V prvních minutách jsem propadl panice, jestli je to vůbec komedie. Ale když se Walter uklidnil a začal střílet sarkastické poznámky, už jsem byl taky klidný. První říjnové pondělí je konverzační komedie na věčné téma souboje pohlaví (tentokrát v americkém soudnictví) a chvílemi dosahuje úrovně duelů Spencera Tracyho a Katharine Hepburnové. Navíc marně vzpomínám, jestli se někdy nějaký jiný film celý odehrával v zákulisí Nejvyššího soudu USA. Komedie určitě ne. Ale ze všeho nejvíc se mi líbí, že autoři scénáře (a původně divadelní hry) se neuchýlili k obvyklému klišé a nezatlačili dvě hlavní postavy k žádnému románku. Jejich nevraživost i postupné ústupky od ní jsou čistě principiální (on je liberál, ona konzervativec) a profesní. 70% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Len dalsia priemerna komedia s Matthauom, ktory mi tymto definitivne prestal vadit. Jaxom pisal, Dzeka Lemmona uznavam podstatne viac. O akciu prakticky nejde, cely film je len spolocenskou konzervackou medzi nim a nou. Dzil Klejburghova tiez hrala hovno. Teda pardon, ja som sa zase preriekol, a chcel som pochopitelne napisat, ze sa nedostatocne vlozila do roly a nepresvedcila ma hereckym vykonom. Sivy sedivy priemer, ktory behom desatroci pravom zapadol a je v polozabudnuti : 51 % ()

danecek24

všechny recenze uživatele

39. Zlatý Glóbus za rok 1981 - nominace (2) - Nejlepší herečka (komedie / muzikál) - Jill Clayburgh, Nejlepší herec (komedie / muzikál) - Walter Matthau ()

tribican 

všechny recenze uživatele

Příjemná konverzačka z amerického právního prostředí, na sobotní odpoledne jako vyšitá. Kdo očekává hluboký příběh či dramatickou zápletku, zřejmě zapláče, ale mě snímek pobavil a ani z pohledu právníka mi to nepřišlo jako až taková blbost :) 4 hvězdičky si rozhodně zaslouží. 75 % ()

Reklama

Reklama