Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stopař Johnny Hawks (Kirk Douglas) souhlasí, že bude doprovázet kolonu vozů na cestě přes území Siouxů. Hawks se pokouší indiány přesvědčit, aby nechali kolonu pokojně projít, ne všichni však dokáží zachovat chladnou hlavu a opilý obchodník Wes Todd (Walter Matthau) na straně bělochů spolu s rozzlobeným indiánským válečníkem Šedým vlkem (Harry Landers) na straně Siouxů konflikt dále vyostří. Hawks musí jít s Šedým vlkem do pěstního souboje, a přestože zvítězí, odmítá Šedého vlka zabít. Když se však Todd a jeho partner Chivington (Lon Chaney Jr.) snaží indiánům uloupit zlato, náčelník Siouxů Rudý mrak (Eduard Franz) se rozhodne je zabít. Ustoupí až poté, co Hawks riskuje svůj vlastní život a slíbí, že Todda a Chivingtona přivede před soud. Kirka Douglase v tomto westernu skvěle doplňují dvě hlavní představitelky ženských rolí: italský "objev" Elsa Martinelli a jeho vlastní exmanželka Diana Douglas. Indiánský bojovník představuje první počin Douglasovy společnosti Bryna Productions a v barevném provedení se jedná o opravdu atraktivní podívanou; první televizní uvedení v roce 1962 však kupodivu bylo černobílé. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (35)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pomerne drsný, krutý western, takmer až film vojnový. Strieľa sa tu po indiánoch a naopak nie len preto, aby tu bola akcia. V podstate liberalizačný western a slušne podaná mierová agitka. Niektoré dobové neduhy sa samozrejme nájdu, ale nijako mi neprekážali. Poteší Walter Matthau ako postava, pri ktorej si dlho nie sme istí na čom sme, je jedným z triumfom filmu. Douglasov Hawks je taký osamelý vlk, ktorý sa musí krútiť po prérii a medzi oboma stranami ako had a...nechcel by som byť v jeho koži. On je totiž jediný, ktorý celý problém vidí v reálnom svetle, no a vysvetlite to niekomu. Vidím kontrast v sýtej farebnosti a krutosti filmu. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Kirk Douglas je bojovník s indiány (viz. česká distribuce), ale podobně jako jeho syn, bojuje ve filmu hlavně s indiánkou, jednou a tou samou, a pořádně jí nakládá - např. v houští, pod stromem, v potoku a tak všude možně... Zajímavý námět i sympatický postavy staví tenhle film k těm mírně lepším westernům, co jsem viděl. 60% a valte mi sem taky jednu Onahti na dovádění v řece! ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Celkom slušná westernová rozprávka na dobrú noc, nebyť Kirka Douglasa a zaujímavej zápornej roličky Waltera Matthaua, asi ju oblúkom obídem. Klasický príbeh, ktorý jednoducho nemá čím prekvapiť. Možno hereckými výkonmi, pomerne nenudiacim trvaním a dobrodružnými scénami. Najväčšími hrobármi filmu je však kamera a strih. A záver je lepší štandard. 60%. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

První film a první western roku 1955. Indiánský bojovník je klasická, téměř mayovská indiánka, která jede v takovém průměrném tempu. Máme tu celkem spravedlivé vojáky, celkem rozumné indiány a mezi nimi zálesáka v podání Kirka Douglase, který by chtěl mír, ale ani jedna ze stran ho moc neposlouchá a nevěří mu. Pak jsou tu osadníci, kteří považují indiány za zvířata ale nebrání jim v tom s nimi obchodovat a pár zmetků na jedné i druhé straně. Z průměru to vytahuje parádní indiánský útok na pevnost se zajímavou taktikou (oblaka praku, ohnivé katapulty). Kdo chce vidět mladého Matthau, tak ju hraje hlavního zlosyna, žádný mladík už to není, ale nemá ještě ten svůj "zmačkaný" obličej. A pobavilo mě tehdejší balení, kdy hrdina prostě indiánku dvakrát donutí k polikbu a potřetí už se ji to líbí. Dneska by z toho bylo nějaké to "meetoo" :) ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Snímek Indiánský bojovník kombinuje realismus v zobrazení indiánů i života vojáků (a přístupem upracované bílé ženy, která se snaží získat Kirka jako manžela) a romantismus (láska mezi Kirkem a "přírodní" indiánkou, která ovšem vypadá spíš jak Italka). Samozřejmě, že vítězí romantismus, volný muž se nenechá svázat usedlou pracovitou ženou, ale volí volnou jako pták přírodní dívku, s níž se pomiluje třeba v řece. Indiánský bojovník inspiroval německé filmové mayovky, které mu však nesahají ani po kolena. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (9)

  • Jde o první snímek vyrobený společností Bryna Productions, kterou založil Kirk Douglas. (agass)
  • Prvý celovečerný film od Kirka Douglasa a jeho vtedy novej produkčnej spoločnosti Bryna Productions, ktorú Kirk pomenoval po svojej matke. (westerns)

Reklama

Reklama