Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nedávno ovdovělý Elias Wakefield (Burt Lancaster) se rozhodne odstěhovat se svým synem z Kentucky do Texasu. Po cestě se ubytují u Wakefieldova staršího bratra a jeho ženy, kteří jim jejich úmysl chtějí vymluvit. K lítosti malého chlapce se Elias zamiluje do místní učitelky a je připraven zde zůstat natrvalo... Většina postav, které na své pouti potkávájí, zejména půvabná učitelka (Dianna Lynn), nevolnice Hannah (Dianne Foster) či Eliasův svérázný bratr, jsou dobří lidé, a to i navzdory rodinnému sváru, který stojí za celou zápletkou. Totéž však nelze říci o majiteli saloonu Stanu Bodinovi (Walter Matthau, zde ve svém filmovém debutu), jenž vyprovokuje Eliase do krvavého souboje. Matthau tentokrát vítězí, avšak zanedlouho dostane, co mu patří. Western vychází z románu Felixe Holta a velmi důvtipně využívá barvy i širokoúhlého formátu, rovněž hudební složka z pera Bernarda Herrmanna spoluutváří nezapomenutelný celek. Kromě hlavní role se Burt Lancaster ujal i produkce a režie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Mladý vdovec Elias Wakefield (Burt Lancaster) se v roce 1820 stěhuje se svým synem z Kentucky do Texasu. Po cestě se ubytují u Wakefieldova staršího bratra a jeho ženy, kteří jim jejich úmysl chtějí vymluvit. K lítosti malého chlapce se Elias zamiluje do místní učitelky a je připraven zde zůstat natrvalo...Tak tento film mě hodně zajímal. Jakpak se Burt zhostí režie? No, žádná katastrofa to není - spíše naopak, i když si pak Burt Lancaster udělal skoro dvacet let přestávku. Určitě dost zajímavý film - western o vztahu otce a syna a o hledání statečné a upřímné lásky s menší, ale dostatečnou dávkou akce. První pořádná role Waltera Matthau, který si minimálně ten "bičovací" zápas s Burtem užil s chutí. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Taký rozprávkovo pojatý western jak Doktorka Quinnová. Proti tomu by som nič nemal, ale hlavný hrdina je naivný do takej miery, že pôsobí jak idiot. Neustále ho musí zachraňovať nejaká žena a raz za čas šťastie sadne aj na tohto vola. Skoro som mal chuť fandiť zákernému Mattheuovi, ktorý Lancastera neustále provokoval a vymýšľal jednu podlosť za druhou. Jediné v čom sa Lancesterovmu idiotovi darilo, boli ženy. Tie na toho naivku leteli jak divé. Celkovo to je taký priemerná naivná dráma z čias divokého západu, ktorú ťahá dole otravný hlavný hrdina a ten jeho syn má pre zmenu predstaviteľa, ktorý by sa hodil do hororu. Ten jeho výraz mi naháňal hrôzu. 5/10. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Burt Lancaster si v tomhle snímku hodně jede na jistotu, což si pojistil i skutečností, že si snímek sám zrežíroval. Prostě správňácký chlap, kterému padají do cesty překážky, ale on se vždy zvedne, vždy o něco silnější a vždy bude bránit ta, na kterých mu záleží. Jo, tohle je snímek, na který se dá celkem v klidu koukat. ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Klasické filmové dílo. Naneštěstí klučík doprovázející hlavního hrdinu je neuvěřitelně otravnej a scénář předepisuje hrdinovi se občas chovat jako idiot, což je motorem řady situací. Ostatně i jiné postavy se občas chovají jako idioti. Když to vše podkresluje dramatická hudba, je to dramatická... idiocie. Leč pořád idiocie. Aha, omlouvám se, správně se to říká "naivita". ()

pumprdlik

všechny recenze uživatele

Tak tohle je hodne zastarale. Tezko rici, zdali i v dobe vydani ten film mel uspech. Kazdopadne Ceske pohadky ze stejne doby maji vice akce, pribeh, ktery odsipa, dobry scenar a rezii. Tenhle film ne. Ano, Walter Matthau a Burt Lancaster dobry, ten maly kluk byl nesymtaicky (typicke pro detske herce). Myslim si, ze studenti zakladni skoly by natocili lepsi film. Duvod, proc jsem se na to dival byla hudba. Bernard Herrmann patri mezi me oblibene skladatele, urcite stoji za poslech. *** Umeni hodnotim textem, hvezdicky nedavam, ponevadz si myslim, ze na rozdil od textu nic nereknou :-) ()

Reklama

Reklama