Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh muže, který dokázal vzdorovat stáří. Stárnoucí Joe Kotcher se cítí nespokojen v rodině svého syna a snachy, kde zůstává spíše jen trpěným úvažkem. Ani jeden z nich mu příliš nedůvěřuje, proto na občasné hlídání svého syna Duncana raději najmou studentku Ericu. Kotch se doma cítí jako páté kolo u vozu a Ericu zprvu chápe jako svou rivalku. Brzy však přijde událost, která jejich vztah natrvalo změní... Známý hollywoodský herec Walter Matthau, pod režijním vedením svého kolegy a režiséra Jacka Lemmona, vtiskl titulní postavě nečekaně lidskou a sympatickou podobu. Jeho Kotchovi, přes nastupující závěrečnou kapitolu života, nechybí humor či schopnost vidět věci kolem sebe bez hořkosti, sentimentu a ublíženosti. Svůj věk projevuje spíše jen schopností rozeznat důležité od malicherného a brát život takový, jaký je. (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý v mojich očiach získava body aj za predstavu, ako by spracovanie takéhoto námetu dopadlo dnes. Buď ako uslzený sentiment, alebo ako prvoplánová rodinná komédia, založená na rozdieloch generácií. Kotch vyzerá ako konvenčnejší zástupca nového Hollywoodu a jeho dej nie je to, čo ho posúva vpred a čo si z neho budete pamätať. Dôležitejšie sú jednotlivé scény, dialógy a civilne pôsobiaci herci. 70% ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Walter Matthau poprvé v roli dědka a v režii Jacka Lemmona. Hraje upovídaného pána jménem Joe Kotcher, který žije se synem a snachou (Lemmonova žena Felicia Farr) na poklidném předměstí, dává se s kdekým cizím do řeči a ze všeho nejradši hlídá svého vnoučka Duncana. Ale protože se paní domu zdá příliš lehkovážný, najme na hlídání studentku Ericu. Kotch se cítí jako páté kolo u vozu a Ericu zprvu chápe jako svou rivalku. Snacha ho časem nenápadně vyštípe z domu a Erica se musí práce vzdát, protože čeká dítě. Nemá kde bydlet, Kotch nemá o koho se starat a z obou vyděděnců se tak stanou nečekaní spojenci, závislí jeden na druhém... Ten film se podobá tolika melodramatům o starých lidech a jejich pocitu nepotřebnosti, kolik jich jen televize vysílaly každé druhé sobotní odpoledne posledních dvacet let. ;-) Liší se od nich snad jen tím, že akcentuje vlídný humor a naopak potlačuje takový ten ulepený sentiment a levné metafory typu padajícího listí, nikdo v něm neumírá ani nikomu nic nevyčítá a vyznění je veskrze pozitivní. Režie Jacka Lemmona je nenápadná, neexhibuje a nepřeceňuje svůj význam. Titulní role byla prý původně určena Fredricu Marchovi, ale Walter Matthau byl skvělá volba. Nejen proto, že v padesáti letech zahrál přesvědčivě o generaci staršího člověka. Také proto, že se při tom úplně vyhnul obligátním stereotypům. Žádná mektavá mluva, třesoucí se končetiny, záhrobní chrchlání, nic takového. Kotch je vlastně nejvyrovnanější postava ve filmu, události v něm glosuje s humorem vlastním Walterovi a stáří se u něj projevuje spíš jako schopnost rozeznat důležité od malicherného a brát život, jak je. Zajímavý kontrast k Walterově postavě Willyho Clarka ze Vstupte!, který byl v přístupu k údělu seniora Kotcherovým pravým opakem. :-) 80% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Film stojící ne skvělém Walter Matthauovi o mnohokrát opakovaných problémech stárnoucích opuštěných lidech. Trošku očekávaný průběh a zcela očekávaný konec. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Matthau ve středním věku hraje velmi dobře starého pána. Příběh je plný klišé a cukrkandlových scén. Marně si říkám, jestli náhodou něco nemohlo dopadnout ještě lépe, ale to už prostě není možné. Je velice dobře, že Lemmon si na režisérskou stoličku odskočil jen jednou a pak se pokorně vrátil k tomu, co skutečně uměl, tedy hraní. Jeho režie je bez jiskry, bez nápadu, člověk by spíše soudil, že se jedná o dílo nějakého znuděného režiséra, neboť je to rutinérská práce. Velice zvláštně na mě působí hudba, která byla místy absolutně nevhodná, ale občas dokonale padnoucí. Bez Matthaua by tento snímek právem již dávno upadl v zapomnění. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Netuším, koľko rokov mal mať Joe Kotcher, ktorého sa neúspešne pokúšal zahrať 51-ročný Walter Matthau, viem iba, že ma celý film svojou nekonzistentnosťou dosť dráždil. Po Remember, ktorý so videl pred pár dňami je to ďalší film, ktorý by mi ako rovesníkovi mal byť blízky a namiesto toho ma odpudzuje. Je to už 15. film, ktorý som videl s W.M. a ani tento neprekonal priemernú až podpriemernú úroveň ostatných. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Legendy strieborného plátna ( Lemmon - Matthau ) sa stretli opäť, tentokrát Lemmon v jedinej režisérskej pozícii. Treba uznať, že to zvládol dobre, hoci mu pomohol scenár a samotný herecký partner, ktorý je proste fantasticky. Jeho úloha deda, ktorý nechce patriť do starého železa a vie svojmu okoliu ponúknuť ešte mnohé veci, je príjemne ľudský a múdry. Film sa nesie v pokľudnom tempe, obsahuje nenásilný humor a rozpráva o vážnych veciach. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Taký príjemný príbeh o starom dedkovi, ktorého chce jeho syn šupnúť do domova dôchodcov, ale on sa ešte nechystá do starého železa a tak zdrhne a prenajme si domček v ktorom sa začne starať o mladé nabúchané dievča. Film stojí na tomto peknom a zvláštnom vzťahu dvoch osamelých ľudí. Páčilo sa mi, že Walter Matthau tentokrát nehrá bručouna, ale obyčajného trochu nešikovného dedka, ktorému to ale ešte celkom myslí. No a mladá sexy blondínka je taká naivka, ktorá ešte nevie čo so životom. Ich životné osudy sa pekne ovplyvnia k lepšiemu. Lepšiemu výsledku mi tu chýbala nejaká dojímavá scéna. Celý čas to pôsobí skôr civilnejšie bez vyhrotených situácii. Čo je trochu škoda. 6/10. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbený herec Walter Matthau v úplně jiné poloze, než ho znám. Dojemný, laskavý, chápavý, trochu upovídaný stařík v konfrontaci s tápajícím mládím - mladou ženou, která se ocitla v těžké životní situaci. Film nese označení komedie, ale komediální rovina to příliš není. Chválit herecký výkon Waltera Matthaua by bylo nošením sov do Atén čili zbytečnou činností. Spíš mne zaujala kritika režisérských schopností Jacka Lemmona. Možná to zklamání mnohých bylo způsobeno tím, že zvučná jména Waltera Matthaua a Jacka Lemmona přilákali zcela jiný druh diváků, kteří očekávali turbulentní komedii a dostalo se jim jen poklidného příběhu kořeněného místy jemným humorem. Mne film naopak velmi potěšil. Čtyři hvězdičky s přesahem. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Teda mam uctu k starsim ludom, a tym Jack Lemmon jednoznacne bol, ale ako reziser je biedny. Nudne tempo, Matthau prehrava, Lemmon sa do rezie nevyzna a ma to este aj sialenu minutaz 113 minut. Nic viac nez rutinersky odbity priemer : 55 % ()

danecek24

všechny recenze uživatele

29. Zlatý Glóbus za rok 1971 - cena (1) - *Nejlepší filmová píseň - "Life Is What You Make It" - Hudba Marvin Hamlisch, text Johnny Mercer + nominace (3) - Nejlepší film (komedie / muzikál), Nejlepší herec (komedie / muzikál) - Walter Matthau, Nejlepší scénář - John Paxton ()

andrii 

všechny recenze uživatele

...čili čilý, činorodý člověk, který si rád poskočí, si vyskočí, který se nevzdává, protože on, sic stará historie, ještě nepatří do starého železa. Potřebná ruka mládí podaná. Veterán vitálního ducha, který se na vejminek odpočívat rozhodně nechystá. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Film režiséra J. Lemmon (prípadne scenárista J. Paxton – na základe knihy K. Topkins) na sebe, prípadne v sebe, nesie také témy (áno, je ich viac), ktoré sú v dnešnej dobe možno aktuálnejší ako kedykoľvek predtým. Príbeh pána Kotcha a jeho osobnosť parádne stvárnil W. Matthau (nominácia na Oscara je zaslúžená). A kto je pán Kotch – to je pekne zhrnutý v liste , čo zanechá Erica (jej postavu pomerne presvedčivo hrala D. Winters). Osobné hodnotenie: 73% (***) ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Opět jedno z těch náhodně zhlédnutých děl, kuriozitou je, že až po nahlédnutí sem jsem zjistil, že v hlavní roli byl Walter Matthau a že se nejedná o nějaký zapomenutý bezvýznamný snímek, nýbrž o film ověnčený kdejakou cenou. Film o stáří. Ale na nějaký patos, naříkání a melancholii v něm není prostor, jde o celkem optimisticky naladěný snímek Kotch chodí světem a hledá svou důležitost ve více či méně smysluplných dialozích či konání. Příjemná oddechovka, u které není důvod šetřit hvězdičkami. ()

Reklama

Reklama