Reklama

Reklama

Svoboda je nade vše. Kovboj je jedním z nejoblíbenějších hrdinů filmového plátna, ale málokdo si uvědomuje, že to bylo celkem běžné povolání, které přetrvalo bouřlivé období dobývání Divokého západu a objevuje se i v relativně moderní době. O skomírání a zániku honáckého řemesla vypovídaly např. filmy Will Penny (1967) nebo Monte Walsh (1970), jejichž titulní protagonisté se marně snažili držet krok s dobou. Jejich souputníkem je také Jack Burns, hrdina snímku Stateční jsou osamělí (1962), natočeného podle románu Edwarda Abbeyho Statečný kovboj (1956), který měl výstižný podtitul „starý příběh z nových časů". Osamělý honák se toulá Novým Mexikem (natáčelo se poblíž Albuquerque), a když chce navštívit starého přítele Paula, zjistí, že je za mřížemi. Vyprovokovat rvačku a nechat se zavřít do stejného vězení je pro Jacka maličkost, ale Paul jeho nezištnou nabídku na společný útěk odmítá. Jack tedy odchází sám. Neuvědomí si však, že být psancem už není, co bývalo. Byť se rychle dostane do hornaté krajiny, jen těžko může s koněm unikat terénním autům a helikoptérám... Stateční jsou osamělí patří k oblíbeným snímkům hlavního představitele Kirka Douglase, jehož na příběhu údajně zaujalo, „jak je těžké být dneska svobodným jednotlivcem". Zkušený herec přesvědčivě ztvárnil postavu nezdolného honáka, který je schopen nasadit život nejen pro přítele ale i pro svého koně. I ve vedlejších rolích účinkují přední herci. V rané dramatické úloze tu uvidíme pozdějšího slavného komika Waltera Matthaua (šerif Johnson), figurku násilnického zástupce šerifa vystřihl svým typickým způsobem George Kennedy (známý především oscarovou postavou spoluvězně Draka ve Frajeru Lukeovi) a v roli přítelovy ženy Jerri se objevuje neokoukaná tvář Geny Rowlandsové, manželky proslulého režiséra a herce Johna Cassavetese. (Česká televize)

(více)

Recenze (34)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch opravdu poctivých bijáků, které na první pohled lákají "jen" na moderní westernovou podívanou, avšak na pohled druhý nabízejí mnohem víc. Kirk Douglas je v roli samotáře (má vlastně jen svého koně) perfektní, velmi se mi líbil i Walter Matthau a nemůžu opomenout hudbu od Jerryho Goldsmithe, jehož kariéra právě díky tomuto snímku (Douglasovi jej doporuči sám Alfred Newman) nabrala zasloužený spád. Závěr přímo krásný, úvodní minuty s kovbojem v nové době byly přímo geniální.__P.S. Jen ten televizní dabing...__P.P.S. A ten (třebaže tentokrát jen trochu) ořízlý obraz... ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film, ktorého žánrové zaradenie medzi westerny neobstojí. Kirk Douglas si celý film privlastnil a podal v ňom obdivuhodný výkon, aj keď postava, ktorú stvárnil, je v mnohých okamžikoch akoby z iného sveta. Posolstvo, ktoré film nesie je zrozumiteľné aj aktuálne, ale aj tak vrcholný zážitok predstavujú scény po úteku z väzenia. ()

Reklama

PanZahadnyCZ 

všechny recenze uživatele

Hvězdami nabouchaná pátračka z období 60. let minulého století. George Kennedy - podle mě jeden z nejlepších vedlejších herců 60. let, zde předvedl asi svůj nejlepší výkon, opravdu skvostná záporná postava. Legenda Kirk Douglas zde září jako vždy. A Matthau také super jako vždycky. Co se týče samotného filmu, tak ten zdobí krásná americká příroda, perfektní atmosféra a jednoduchý, ale povedený scénář. Pro milovníky amerických filmů je to správná volba, navíc se to tak pohodlně sleduje. Western v tom ovšem nehledejte, ačkoliv je zde kůň, hrdina s kloboukem a otevřený venkov, dobově se to nachází o několik desítek let déle. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Kladem filmu je, že nese poselství, což je u nynější americké kinematografie vzácně...vlastně nemožné. Starý svět kovboje je svobodný, nový je plný drátů a omezení. Jak nadčasové v době po 11. září. Jinak je ale režie poměrně nezvládnuta. Kirk tedy Jack vychází z příběhu jako nezodpovědné stárnoucí dítě s mdlou inteligencí. Obávám se, že nikdo z moderních diváků ho nepochopí jako hrdinu ale pouze neinformovaného troubu. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem výtečného Krka Douglase, kterého se mi dostalo, až na okamžiky, kdy neměl, co hrát, kterých z vývojem děje neustále přibývalo. Asi to není úplně dobře napsané. Tři čtvrtiny filmu hlavní hrdina jede na koni pronásledovaný jednak těmi, kdo ho chtějí dopadnout, a jednak civilizací. Ani jedno není příliš vynalézavé a člověk se po chvíli těší, až to, jakkoliv, skončí. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (3)

Reklama

Reklama