Reklama

Reklama

Ráj hned teď

  • Francie Paradise Now (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Snímek palestinského filmaře působícího v Nizozemsku přináší alespoň zčásti odpověď na palčivou otázku, kdo jsou sebevražední atentátníci a jaké mají motivy. Kamarádi z dětství Said a Khaled žijí v Nábulusu a pracují v autodílně. Jednoho večera jim oznámí, že byli vybráni jako mučedníci k provedení atentátu v Tel Avivu. Mladíci úkol přijmou jako samozřejmost. Stráví poslední noc s rodinami, které se nesmějí nic dovědět. Ráno podstoupí ve štábu příslušné rituály a dostanou se přes drátěný plot na izraelské území. Akce se však nečekaně zhatí a oni mají ještě čas zvažovat svůj úkol. Důležitou roli v tom hraje dívka Suha, která dlouho žila v cizině a která tvrdí, že existují i jiné cesty k řešení obtížné situace Palestinců, než jsou vraždy nevinných lidí. Drama se odehrává v průběhu necelých dvou dnů a tvůrce je za obtížných podmínek natáčel na autentických místech. Filmaři se snaží o objektivitu i o jednoduchý realismus. O to zřetelněji vystupuje na povrch tragické dilema rozdělené země i lidí. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (121)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Snímok sa snaží dať aspoň čiastkovú odpoveď nato, prečo títo ľudia konajú tak, ako konajú. V jednom dokumente som raz počul krásnu myšlienku: “ náboženského fanatika nepresvedčíte o tom, že láska oslobodzuje“. No a presne v tomto duchu sa nesie aj tento snímok s jasným zámerom, myšlienkou, pointou. V palastínskom ľude musí byť izraelská krivda neskutočne zakorenená, pričom jej odbúranie je absolútne nereálne. Keď k tomu pridáme to vymývanie mozgov, nenávisť je prakticky neudržateľná. Paradoxom týchto činoch je však to, že tí čo idú na istú smrť v mene Alaha s ideou Raja, absolútne nechápu, že tí čo ich na tieto akcie posielajú, nie sú žiadnymi duchovnými, pričom oni samotní, by sa na niečo obdobné nikdy nepodujali. Plne si totiž uvedomujú, že stratia to najcennejšie - a teda život. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo nielen premýšľavý, ale aj naozaj napínavý a nečakanými zvratmi poháňaný thriller, ktorý dynamicky spracováva veľmi komornú a citlivú tému. Povedal by som, že ide o divácky rovnako atraktívny námet ako Greengrassov United 93, akurát sledujúci opačnú stranu barikády. Snímke dominujú skvelé herecké výkony dvojice hlavných protagonistov. Samotný pohľad jedného z nich je najsilnejšou zbraňou filmu a tie oči sú nie náhodou tým posledným, čo vo filme uvidíme. K politickému postoju sa vyjadrovať nebudem, pretože pláva mimo moje obzory, no vzťahové linky medzi postavami (najlepší kamarát, milovaná žena, matka, mŕtvy otec) fungujú výborne. Škoda len, že logika sa občas tak drsne podriaďuje drajvu príbehu. Nebyť logických prešľapov, mohlo to byť za 5*. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavá záležitost, nabízející pohled z druhé strany ostnatých drátů, zdí a checkpoinů izraelské armády v hraničním pásmu. Kladně hodnotím, že snímek zvažuje více cest, otázkou je zda to nebyl od režiséra kalkul pro možný export filmu do zemí, kde panují velké obavy z terorismu. Můj hlavní problém s tímhle filmem byl, že jsem se těžko ztotožňoval s oběma ,,hrdiny'' a nefandil jsem jim.... * * * ()

milicjant 

všechny recenze uživatele

Nejsem sto pochopit ten ulepený opar kontroverze, jenž Paradise now v distribučním procesu provází a přitom jej dělá atraktivnějším pro širší publikum či přínosnějším pro akademie. Žádná glorifikace terorismu, politická nekorektnost, nezdravě zabarvené názory. Jen to obnaženě citlivé téma, vyprávěné skrz příjemně obyčejný příběh dvou palestinských kamarádů, jejich rozdílné cesty, víry, pochybností. To, co dokáže spolehlivě navodit je poměrně plodná názorová polemika, jež je zároveň tím nejcennějším, čeho lze u filmu s „nehojící se“ teroristickou tématikou dosáhnout. ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

"Židovskí okupanti, nechajte nás na pokoji, alebo: Aj terorista je len človek."... Téma je to rozhodne citlivá a s rovnako citlivým zachádzaním by mohla byť pretvorená do jedinečného filmu, ktorý prinesie na dobre známu vec nový pohľad. Podmieňovací spôsob som nepoužil náhodou, Paradise Now totiž ani zďaleka nie je tým jedinečným filmom. Určite je pravda, že aj teroristi sú ľudské bytosti, majú svoje trápenia, svoje sny, svoju vieru a odhodlanie, ale takéto okaté ospravedlňovanie ich skutkov mi dvakrát nešmakuje. Chýba mi tu trochu aj pohľad z druhej strany - jasné máme tu pokrokovú Suhu veriacu v mierové riešenie, ale jej postava je tam imho "len aby bola" (t.j. aby sme neboli až takí radikáli), naviac je absolútne neprekreslená a odfláknutá a celá línia príbehu s ňou neukončená. Pravdu povediac neviem celkom presne, čo filmom chceli tvorcovia dosiahnuť. Ak len ukázať už spomínanú "ľudskú tvár teroristu", to je podľa mňa trošku málo; ak touto ľudskou tvárou ospravedlniť zverstvá, ktoré páchajú, tak ďakujem, neprosím; a ak ukázať bezvýchodiskovosť celého konfliktu (tu sa mala uberať správna cesta), tak som to tam nevidel. Samozrejme to nie je totálny shit, celkom realistické zobrazenie života v Palestíne a herecké výkony čo-to zachraňujú, ale film je príliš povrchný a príliš jednostranný na to, aby človeka silnejšie oslovil. (Ide jemný spoiler, tak čítať len na vlastné riziko) A vrcholom už je alibistické ukončenie pred "akciou", aby nebolo vidieť následky toho všetkého. Ale vlastne to až taký problém nie je, stačí si večer pustiť správy a dozvieme sa ako to dopadlo... 6/10 ()

Galerie (13)

Zajímavosti (2)

  • Jedná se o první palestinský film nominovaný na Oscara. (ČSFD)
  • Českou stopou ve filmu je vůz Škoda, který se objevuje v 53. minutě. (Rugero)

Související novinky

Tak trochu jiný Kurýr

Tak trochu jiný Kurýr

21.08.2010

Jeffrey Dean Morgan se pokouší uchytit jako hrdina akčních filmů. Charisma na to má, ale prozatím se mu to kdovíjak nedaří – v Strážcích hrál vedlejší postavu a letošní Parchanti dojeli na… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama