Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nedokončený projekt, který je většinou českých filmových historiků pokládán za jediný protektorátní film, nepokrytě souhlasící s nacistickou propagandou. Film měl ukázat sv. Václava jako knížete poslušného Říše. Projekt se podařilo zastavit umělým protahováním příprav natáčení a navyšováním rozpočtu. Dochovaly se jen zkušební exteriérové záběry. (Brejlil)

(více)

Recenze (4)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Zač hodnocení? Za dochované scény uvedené a komentované Karlem Čáslavským v Hledání ztraceného času. Osobně oceňuju dvakrát, pro ten absurdní protektorátní mechanizmus a pro lokace u Horažďovic, kde se v té době natáčelo vůbec poprvé, ale kromě Velkého případu a Kladiva na čarodějnice se to město oblíbeným mezi filmaři nikdy nestalo. Letos každopádně "slavíme" 70 let od nenatočení tohoto filmu a pořád nepřišlo na to, aby se zrealizovala moderní verze. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Záběry z filmu se nacházejí mimo jiné v jubilejním 200. dílu Hledání ztraceného času, s podtitulem Archivní žurnál číslo 13. Popravdě řečeno mě mrzí, že se film nenatočil, dokonce ani scénář se podle všeho nezachoval, dost by mě zajímal výsledný tvar. ()

Marthos

všechny recenze uživatele

Měl to být jeden z největších filmových projektů, nakonec z něj zůstalo jen několik fotografií, novinových zpráv a také pár minut nesestříhaných němých záběrů. A tak skutečně jediné, co lze z tohoto skromného filmového torza i přes chybějící kontext jasně identifikovat, je Čápova otevřená adorace kultu krásy mužského těla. ( -Ponrepo 15/11/13- ) ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Hodnotím samozřejmě jen to dochované torzo, ty zlomky scén, jež se nacházejí jak v některých Čáslavského Hledání ztraceného času, tak s více scénami na Horizon Go. Vypadá to na svou dobu ale zajímavě, výprava asi patřila k těm dražším, kostýmy jsou také vyvedené, jen se dá z pocitu a gest některých scén soudit, že se tam schylovalo k těžkému patetičnu (třeba když Václav seče klasy a pak si teatrálně otře zpocené čelo). ()

Reklama

Reklama