Reklama

Reklama

Populární píseň Irvinga Berlina "Bílé Vánoce" zazněla v podání Binga Crosbyho poprvé ve filmovém muzikálu Holiday Inn (1942) a získala Oscara. Už od té doby se datují pokusy o vytvoření stejnojmenného muzikálu, jež byl ovšem realizován až o dvanáct let později. Jeho zápletka je velmi jednoduchá a byla částečně opsána právě z Holiday Inn. Dvojice úspěšných kabaretních umělců se rozhodne pomoci bývalému veliteli z válečných let a rozhodne se v jeho rekreační chatě ve Vermontu uspořádat benefiční koncert. Při té příležitosti se dvoří sesterské dvojici přitažlivých zpěvaček. Společnost Paramount nešetřila náklady a film vyrobila jako svou první produkci v novém širokoúhlém systému VistaVision. Její péče se vyplatila, neboť film se stal divácky nejúspěšnějším titulem roku a postupem let také neodmyslitelnou součástí vánočního televizního vysílání. Partnerem Binga Crosbyho měl původně být Fred Astaire. Ten ovšem v té době zvažoval ukončení kariéry, a tak byl místo něho obsazen Donald O’Connor (známý především ze Zpívání v dešti), jehož však neuvolnilo jeho domovské studio Universal. Roli nakonec dostal zpěvák a tanečník Danny Kaye (jenž zaujal např. v hudebním přepracování Gogolova Revizora). V rolích partnerek obou hrdinů se objevují známá zpěvačka Rosemary Clooneyová (teta herecké hvězdy George Clooneyho) a vynikající tanečnice Vera-Ellen, jež byla filmovou partnerkou obou hollywoodských legend Freda Astaira i Genea Kellyho. Film natočil režisérský veterán maďarského původu Michael Curtiz (Oscar za Casablancu). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (41)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Takový ten typický rozjuchaný muzikál 50. a 60. let, který má skvělé až nádherné songy, kouzelnou výpravu, skvělé herce (což tady platí bezesporu) a nikterak složitý děj, který diváka nabije optimismem. Já se u toho příjemně usmíval snad celou dobu. Vánoce tam nejsou nijak podstatné, ten film by se mohl odehrávat opravdu kdykoliv a kdekoliv jindy, ale o tom to fakt není. Tady jde o hudební čísla, sympatické písničky a o vztahy ústředních postav. Díky písničkám to pak celé příjemně pádí vstříc konci a je naprosto pochopitelné, proč je tenhle film totální klasika. Mezi mé srdcovky se sice nezařadí, ale rád se na něj zase někdy podívám. Pohodovka. 70 %. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

No jak tohle mám hodnotit? White Christmas je 100% americký kýč se vším všudy. Dvojice žertovně se hádajících muzikantů, kteří se rozhodnou zachránit hotýlek svému generálovi, dvě lásky, spousta tanečních a pěveckých vystoupení, sentiment, kýč a patos přetékající přes kraj poháru a samozřejmě písnička White Christmas na začátku i na konci. Je to stejně naivní jako naše prvorepublikové veselohry nebo muzikály s Astairem z 30. let, ale chybí tomu šmrnc a vtip výše zmiňovaných. Možná kdybych měl tu pravou náladu bylo by to za víc, ale takhle jen 3*. ()

Reklama

Kass 

všechny recenze uživatele

Název snímku poměrně významně klame "tělem" (i když své částečné opodstatnění ve filmu má), rozhodně se totiž nejedná o nějaký vánoční film v tradičním stylu, ale jde v první řadě o příběh dvojice mužů, jež potká dvojici žen, a postupně ... však to znáte :-). Z mého pohledu jsem největší problém filmu spatřoval v hl. mužských představitelých, kteří mi jednoduše nepřišli moc sympatičtí - ale jak píšu ... z mého pohledu ! :-) Muzikály mám velmi rád, je ovšem potřeba z mé strany podotknout, že jednu z jejich nejvýznamnější odnoží, tu, jež je postavena především na "pódiových" vystoupeních (reprezentují ji i "Bílé Vánoce"), za svůj nejoblíbenější "šálek kávy" v tomhle žánru nepovažuji. Rád bych se ještě okrajově zmínil o Vera Ellen, která byla pohybově mimořádně nadanou herečkou, a její taneční kreace zde představují jednoznačné vrcholy snímku. Hodnocení = 3 a 1/2* ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tak už alespoň vím odkud pochází nádherná vánoční píseň od Karla Gotta. Pak mě ještě zaujala pozoruhodná a vtipná taneční čísla. Nakonec film má i své poselství, ale přiznávám se, že žádné další melodie už mi tak přitažlivé nepřišly. Nelze ani říct, že by se film natáčel v nějakých úžasných exteriérech či snad obsahoval nějaké již nepoužité závratné vánoční poselství. Určitě je škoda, že je film tak dlouhý a obsahuje hodně dialogů a tvorbou vztahů se místy stává trochu nezáživnějším. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Už na začátku mě Bing Crosby chytil za srdce písní White Christmas, která je prostě dojemná a naprosto úžasná. V 50.letech bylo takových muzikálů až moc, některé lepší, některé horší, tenhle bych označila za průměrný. Na můj vkus je tam až moc choreografických čísel, za které herci mají velkou poklonu, ale nemuselo by jich tam být tolik. Uvítala bych klidně více zpívání a méně tančení. Příběh také není nic moc, má hrát na city, ale nefunguje to natolik, aby mě to oslovilo. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (17)

  • Komediální scéna, kde Bing Crosby a Danny Kaye tančí s mašlemi na hlavě na píseň "Sisters", původně nebyla ve scénáři. Vznikla až během natáčení, kdy oba herci v přestávkách šaškovali na place. Režisérovi se to nesmírně líbilo a rozhodl se tuto scénu do filmu připsat. (StarsFan)
  • Crosbyho a Kayovo vystoupení na píseň "Sisters" bylo improvizované a ke konci je vidět, jak už Crosby nezvládá držet vážnou tvář a rozesměje se. Bing Crosby se sám po letech v rozhovoru přiznal, že tato scéna byla za jeho hereckou kariéru jediná, kdy na okamžik úplně vypadl z role. (StarsFan)
  • Původně se měl ve filmu objevit Fred Astaire, který s Bingem Crosbym často na podiu vystupoval a natočil s ním i úspěšný film Holiday Inn. Astaire nicméně roli odmítl s tím, že je v důchodu, a jeho postavu převzal Donald O'Connor. I ten ale z projektu odstoupil, a tak role na poslední chvíli připadla Dannymu Kayovi. (StarsFan)

Reklama

Reklama