Reklama

Reklama

Petrohrad, 1860. Dôstojník vo výslužbe Jakovlev (Pjotr Fjodorov) je tajomný a neporaziteľný profesionálny duelant, ktorý za poplatok bojuje v zastúpení za tých, ktorí sú príliš slabí, netrénovaní alebo sa boja bojovať sami. Má však temné tajomstvo: mocný gróf Beklemišev (Vladimir Maškov) ho obvinil zo zločinu, ktorý nespáchal, odobral mu titul a poslal ho do vyhnanstva na smrť. Jakovlev však prežil. Vracia sa do Petrohradu pod novou identitou, aby sa pomstil. Zamiluje sa do mladej kňažnej Marfy (Julija Chlyninová). Aby zachránil túto lásku a pomstil sa, musí Jakovlev odhaliť svoju identitu a čeliť grófovi Beklemiševovi. (TV Markíza)

(více)

Recenze (32)

kulyk 

všechny recenze uživatele

Zápory - doteď netuším, o co tomu Jakolvovy Kalmykovi šlo. Přinejmenším na začátku. Neboť to za pomstou vzal přes hodně švihlou odbočku. Též by mi zajímalo, proč se pořád objevuje v našrot stavu chrápající na pramici uprostřed pitěrského kanálu. Jestli jako vzpomíná na veselé topení u Eskymošů, nebo do nich furt padá cestou z hospody.... Klady - výprava jak z Godunova, na ruské poměry snesitelné množství proslovů i patetického čurákování, milce Nastěnek potěší Chlyniiny dvojky. Ok, dvou a půlky. Ale vrchol kinematografie bych z toho tedy nedělal. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

V dobách, kdy Oněginem mlátila chándra, Oblomov na všechno jebal, Chlestakov kasíroval v Kocourkově úplatky a Pečorin zevloval po Kavkaze a znuděně píchal všechno, co mu píplo na radaru, byla pro ruské aristokratické degeneráty chest důležitější než délka jejich cara a chestné spory se řešily jediným možným způsobem. Prostě jste naleštili kulky, tasili bambitku a sveřepě požadovali satisfacku. A tehdy přijíždí do Leningradu neprůstřelný krutohustý profesionální ruský ruletář s pitbulovským prahem bolesti a začíná posílat popům jednoho děravého Pupuškina za druhým, avšak sovy nejsou zdaleka tím, čím se zdají být. Rusákům se opravdu povedlo krásně natočit a výborně zahrát asi nejlepší počin Sojuzmultfilmu za posledních pár let, vyvážený boršč se šťavnatými kousky romantismu, realismu, brutality a pičoidní dekadence počátku 19. století, ucelený a zajímavý manuál kokotích soubojů, navíc s vcelku kulantním a chytlavým příběhem, nad nímž by Lermontov bez zaváhání vášnivě vyprstil Gogola za vzrušeného potlesku Pikové dámy. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Rusové se nepochybně zlepšují a především letos to jde vidět. Nejen, že si vybírají zajímavé projekty. Nedávný Viking je nejen vizuálně strhující, ale také se jedná o tématiku, která vychází jednou za 5 let a tenhle Duelista je také velmi originální žánrovkou, která nikde jinde není k pohledání. Dobová atmosféra je parádní,vizuál prvotřídní a jednotlivé duely mají šmrnc. Líbil se mi hlavní hrdina i záporák a byť se zde našlo pár hluchých pasáží občasná brutalita mi nedovolí jít pod 4*. Ivanové jen tak dál! 75% ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Pocitově je to pro mě jedničkový film. Myslím, že ruská kinematografie jede nahoru velkým tempem. Duely mrazivé, téměř hororové. Herecké výkony naprosto skvělé a kněžna to svojí krásou jen projasnila. Po tomto filmu mám pocit, že tam věčně lilo, čvachtalo se v blátě a všem to bylo jedno, atmosféra, kostýmy (hlavně žen), tam není co vytknout..........a Jakovlev by stál za hřích...... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Souboj o čest, souboj pro peníze nebo souboj pro peníze maskovaný jako souboj o čest? Anebo souboj o čest maskovaný jako souboj pro peníze? Hlavní hrdina Jakovlev klame tělem a i když si dá divák celkem brzy dvě a dvě dohromady, stále je celkem napínavé sledovat, kam se děj vyvine. Nejzajímavější na plátně je ovšem Vladimir Maškov, jehož záporácké charisma by mu mohli závidět leckteří padouši stříbrného plátna (a toho imaxového už vůbec). Místy se bohužel tvůrci až moc opájejí vizuálními hrátkami (podařenými) na úkor plynulosti děje, ale je to ve snesitelném množství. Znalci soubojových praktik začátku druhé poloviny 19. století musejí výskat blahem. P. S. Dodatečně dávám maximum, ta atmosféra za to stojí. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Tajemný příběh, který jako by vypadl z hlubin Dumasových románů. Navíc se na to fakt dobře koukalo a nebylo to nijak složité na pochopení. K tomu všemu přitažlivý vizuál. A to se cení. Tady není co řešit. Co víc k tomu dodat? ***** ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Fantastická, výborná výprava a pekné kostýmy - to bolo prvé čo mi udrelo do očí a čo ma potešilo, pretože hneď od začiatku bolo jasné, že je tu základ pre slušnú dobovú atmosféru, a ako sa neskôr ukázalo, nemýlil som sa. Musím tiež sňať klobúk pred jednotlivými súbojmi, ktoré boli napínavé a slušne dramaticky zvládnuté (škoda, že ich nebolo viac). Na druhú stranu ale nie som celkom spokojný s obsahovou stránkou snímku. Hlavná os a spôsob skladby dejovej linky ešte ušli, avšak spájanie jednotlivých dielikov mozaikovitého príbehu mi prišlo pomerne chaotické a zbytočne komplikované. Chýbala tomu ľahkosť a jednoduchosť, ktoré by sa tak stali lepším základom pre pútavosť deja a po prípade aj emocionálnu stránku filmu. Slabší nadpriemer. 70/100 ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Vizuální lahůdka, to především. Výprava, kamera, hudba, to všechno za pět (ruských). Příběh plný křivdy, krve a odplaty, ponurá atmosféra šlechtických soubojů, strohé a vážné dialogy, bláto v petrohradských ulicích mezi výstavnými paláci, nájemní vrazi s pravými ruskými kyji... Inu lebedil jsem si. Ovšem až do té doby, než kněžna Tučkovová zdlouhavě přicházela o panenství v kočáru vprostřed pitěrského bulváru - který scénáristický pes může do tak zajímavého filmu vsunout takový kýčovitý exkrement a totálně jím vykurvit jinak dobře budovanou atmosféru? I samotný závěr pak byl "hollywoodsky" šablonovitý, navíc málo vygradovaný, jaksi zkratkovitý, uspěchaný... No jo, není to holt žádný Tarkovskij. Ale v rámci komerční produkce krásný a působivý kousek. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Soubojová lahůdka z dob, kdy se ruská šlechta byla ochotná střílet za křivý pohled. Má to správnou dobovou atmosféru, duely jsou rozmanité a i když se leckdy jedná prakticky o jediný výstřel, mají větší koule než leckterá akčňárna a na úroveni jsou i herci, přičemž Maškov je padouch par excellence. Příběh sám o sobě je celkem průhledný, ale je ku prospěchu, že tvůrci se tím ani moc netají a navíc i po vcelku brzkém odhalení o co vlastně jde, divák pořád tápá, jak to celé dopadne, protože těch scénářů se nabízí hned několik. Výtka míří jen k několika málo hluchým místům a samozřejmě k tradičnímu ruskému rychlodabingu při německy mluvených pasážích. Na to si nikdy nezvyknu. Ale jinak je to další ruská pecka, která snese ty nejpřísnější měřítka. 85% ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Asi stále platí, že v Rusku se u filmů na nějakej ten rubl nehledí, takže výprava výborná, i když při troše pozornosti si nelze nevšimnout, že exteriérů se střídá docela málo. Problém jsem měl se zvukem. Efekty střelných zbraní super, ale myslím, že rusky umím pořád docela dobře a strašně blbě jsem rozuměl. O to víc jsem si užíval až překvapivé napětí u jednotlivých soubojů. Vizuální stránka za jedna. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Film s mnoha tajemnými prvky a okouzlujícími hlavními hrdiny. Příběh o zázračném duelantovi, který v pravé ruské ruletě zabíjel všechny protivníky, se vám bude líbit. Vlastně hodnocení filmu změním, protože ponurost starého Petrohradu, mlha, déšť a bláto všude, kam se podíváš, si zaslouží maximum hvězd. Nehledě na tajuplné Jakuty, kteří naučili Jakovleva čarovat. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Celkově skvělé, interiéry, kostýmy, kněžna, která mi chvilkami připomínala moji oblíbenou Charlize, perfektně slizký můj oblíbenec Maškov a sakra moc pěkný Pjotr Fjodorov, no ne... každopádně film o cti, která je bičována do krajnosti, o kastování původu, bohatství, luxusu, ale též bídě a ponižování. A do toho přijde neznámý, jehož nervy jsou ocelové a ruka absolutně přesná. Scéna se zastřílením hřebíku do prkna neměla chybu. No a jen už si spoustu let lámu hlavu, proč si car k vybudování města vybral tak ukrutně nehostinnou lokalitu. Prší, bahno, pak komáři, ...shrnuto, moc se mi to líbilo. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Petrohrad 19. storočia v prostredí nechutne zámožných šľachticov bol nadmieru dobre spracovaný. K tomu sa odvíjala výborná atmosféra podporená zápletkou i hereckým prevedením (a to nielen hlavný hrdina), ktoré dáva zabudnúť na prehrávanie ruských hercov z dôb minulých. Miestami surové a krvavé scény v spojení s atraktívne poňatou akciou a napätím pri súbojoch rovnako potešia. Nebyť ruštiny, absolútne by som netipoval, že ide o ruskú produkciu - ničím mi ju totiž nepripomínalo. Až k záveru stráca snímok tempo, pretože sa do neho miešajú vzťahové propriety. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Ja sa ospravedlňujem, ale tento film som nepochopil. Stratil som sa v deji, bol tam chaos, neviem, nechápem. Druhá vec je ale tá, že to nemalo absolútne žiadnu gradáciu, žiadnu hudbu v správnych momentoch a rusácky Farrell sa síce snaží, ale zbytočne. A stou mágiou alebo čo to chcelo byť je to skôr fantasy ako historický film. 1 z 5 ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Široké ruské srdce se rozhodlo dobýt svět a v zájmu větší atraktivity obohatilo příběh o ztracené cti a pomstě několika poněkud komplikovanými zvraty, jednou nepravděpodobnou (ale krásnou) sexy scénou a stylizovanou výpravou, utopenou v dešti a blátě. Hezky se na to dívalo, jen té zadumané, smutné ruské duše tam pro mě mohlo být krapet víc. ()

Fary 

všechny recenze uživatele

Bylo by to i na čtyři hvězdičky, jen jsem se místy ukrutně ztrácel v tom, co se kdy odehrálo nebo odehrává. ()

Michalechal 

všechny recenze uživatele

Zase další dlouho odkládanej film, kterej se mi náramně líbil! Skvělá cesta pomsty profesionálního "duelanta", zasazená do Ruskýho impéria 19. století. Příjemně temný, povedený kostýmy a napětí po celou dobu ideální délky filmu. ()

sadlokan 

všechny recenze uživatele

V dobách kdy se lemtal v Rusku koňak a nosily trapný paruky- ty tvůrce,jakýsi á la Burton taktně vynechal.Slyšeno slovensky,”šľachtic”už mi lezlo i nosem.Jakože Gothamgrad? ()

Torpid 

všechny recenze uživatele

Nádherný vizuál s klonem Colina Farrella. Atmosféra Petrohradu parádní. Originální soulož ve fiakru na rušné ulici v době, kdy ještě nevynalezli kouřová skla. Atraktivní téma soubojů. Neohrabaně odvyprávěné a především mou duši zcela míjí ruská mentalita, takže mám alergii na to časté přehrávání jak na opeře. ()

AloeB 

všechny recenze uživatele

Ruské kinematografii pochopitelně fandím a to ne jenom proto, že natočili lepší Avengers než Amíci. Hlavním důvodem je pochopitelně Dueljant, dokonale atmosféricky zvládnutý film s tajemným příběhem a každým soubojem natočeným tak zajímavě, že oči diváka ani nemusí být drženy u obrazovky ani skvostným vizuálem, ruským klonem Collina Farrella a už vůbec ne tou nádhernou kněžnou Tučkovou, která si upoutala moji pozornost nejen bez šatů. Navíc tu máme příběh o křivdě a pomstě, který není ohraný, kruté geroje carské dekadence popíjející vodku jako vodu, jednoho prohnaného grófa, nevinnou dívenku, která snad není až tak nevinná, pistole, opravdu spoustu pistolí a hlavně mrazivé střety, z nichž některé se obejdou i beze zbraní. Jelikož odpouštím i tu jednu či dvě scénáristické podivnosti, tak je jedinou skutečnou výtkou to namluvení kteréhokoliv cizího jazyka hned poté, co onen jazyk zazní, aby chudáci burlaci nemuseli číst titulky v azbuce. ()

Reklama

Reklama