Reklama

Reklama

(M)učedník

  • Česko Mučedník (festivalový název) (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Snímek se odehrává v současném Rusku, pojednává o mladíkovi, z něhož se stal náboženský fanatik. Mladíkovo chování postupně ovlivňuje jeho okolí i celou školu, což nakonec vyústí v katastrofu. "Ti, kteří následují světlo, vždycky stvoří jen temnotu." Robert Desnos. Veniamin, dospívající chlapec zmítaný mystickou krizí, vyvádí svou matku, spolužáky i celou školu z míry svými otázkami. Mohou dívky docházet na hodiny plavání v bikinách? Patří sexuální výchova do školních lavic? Má být teorie evoluce vyučována jako součást přírodních věd? Dospělí začnou být brzy ze striktních názorů mladíka, který uznává jen Písmo svaté, zděšeni. Ale nikdo, kromě Eleny, chlapcovy učitelky biologie, se neodváží jeho náboženskému fanatismu oponovat. (Cinemax)

(více)

Recenze (40)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

51. KVIFF - asi každý ročník obsahuje alespoň jeden film o tom, jak špatně praktikované náboženství plodí zlo. Letos je jím Mučedník a je to síla. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Sarkastický pohľad na náboženských fanatikov, ktorí svojim konaním páchajú väčšie zlo, než samotní neveriaci. Neviem neviem, či je tento snímok určený pre širokú "verejnosť", lebo ani tak nejde o to, čo človek vidí, ale čo od samého úvodu musí počúvať. Každopádne, klobúk dolu pred hereckými danosťami Pjotr-a Skvorcov-a. Nie som si istý svojim hodnotením, no som si istý, že žiadny Boh nie je. Nakoniec, dosvedčil to i samotný Jurij Gagarin. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Nefunkčná spoločnosť, nefunkčná škola a nefunkčná rodina nedokážu zastaviť jedného trubiroha. To, čo sa javí ako scenáristická absurdnosť, môže naopak celkom verne zobrazovať absurdnú realitu. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Snad tisící film v řadě o zhoubnosti náboženského fanatizmu, ale tento má zvláštní a silné grády. Jestliže se dispozice mládence vyrůstajícího bez otce a hledajícího otcovskou autoritu vrhnou na amatérské čtení Bible a k tomu se spojí s tupostí svého okolí, logicky můžou být důsledky tragické. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pekný príklad ako môže náboženský fanatizmus skomplikovať život všetkým okolo, avšak mnohé momenty mi neprišli celkom reálne - pomerne neprirodzené vyznenie. Ale herci zahrali veľmi slušne a presvedčivo, hlavne chalan v hlavnej úlohe. Priemer. 60/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Ne že by to byl špatný film, ale osobně mi prostě nesedl. Nebavilo mě na to koukat, musel jsem se do toho dost nutit, a ten výběr citátů z Bible mi přišel takový dost samoúčelný (ve smyslu, že mi přišlo, že si Veniamin pro sebe vybírá vyloženě pasáže, které se mu hodí do krámu, a mezi nimiž není žádná souvislost; neviděl jsem prostě v tom jeho myšlení žádný systém nebo logickou provázanost, přišel mi jenom jako magor, kterému přeskočilo z čtení Bible). Film mě zaujal, protože jsem myslel, že bude pojednávat o tom, jak mladý adept víry musí volit mezi svou mladickou nadržeností a asketickou poslušností k Bohu, ale tento motiv se tam doslova jen mihne, a jediná Veniaminova vrstevnice, která má v ději nějaký prostor, je bohužel ztvárněná neobyčejně nehezkou herečkou (Alexandra Revenko), tudíž těžko jí věřit, že by byla pro muže nějak atraktivní, a že by tím pádem ztělesňovala nějaké mravní dilema. Film mě v posledku bavil jen v humorných pasážích, jako např. když se hlavní hrdina před celou třídou náhle během školní hodiny svlékne, nebo když učitelský sbor diskutuje nad tím, zda je vhodné, aby dívky nosily na plavání bikiny, jinak mi to přišlo bohužel dost úmorné, a závěrečné rozuzlení mě vyloženě rozladilo - film končí hodně zvláštně (a usekle), a bylo mi z toho takovým nepříjemným způsobem smutno. Z Serebrennikovovy vynikající režijní filmografie mi tento kousek přijde subjektivně nejslabší. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

"TI, KTEŘÍ NÁSLEDUJÍ SVĚTLO, VŽDYCKY STVOŘÍ JEN TEMNOTU." Film vypráví příběh chlapce kterýmu se do rukou dostala nesprávná kniha(Bible), které propadl a stal se z něj křesťanskej pošuk, pobožnej fanatik, náboženskej "narkoman"(nazývejte si ho jak chcete). Zkrátka a dobře je to krásná ukázka toho, že víru si dokáže každej překroutit k obrazu svýmu podle toho jak se mu to hodí. A proto říkám každá víra do prdele díra. Bible je dobrá akorát tak na podpal. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Studie rozkladu osobností založená na výborné práci s kamerou a osvětlením je nejen odsudkem fanatismu (všimněme si, že nejen toho náboženského, ale krátká vsuvka o Stalinovi není náhodná), ale také vášnivým rozborem náboženských dogmat. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Toto veru nie je žiadna sranda. Vášmu decku prepne, a vy sa môžete aj rozkrájať, a nič s tým nezmôžete. Lenže v tomto filme, to okolie nerobilo vôbec nič, len ustupovalo. Chlapec si tliachal svoje, citoval bibliu niekedy úplne bez rozmyslu, robil si čo chcel. Kabinet totálne neschopná sebranka, to isté sa dá povedať aj o tom kňazovi, matka tiež nejaká divná ... no celé divné, a pritom fakt dobrá téma. 2,5* ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tři čtvrtiny filmu působí vlastně úsměvně. Mladý fanatik budí spíš soucit i pobavení a to jak u diváka, tak u samotných postav ať už z řad studentů či učitelského sboru. Scéna, ve které máchá učitelka mrkví s nataženým kondomem a v pozadí na televizní obrazovce kopulují koně, je naprosto geniální a takových absurdních momentů se tu najde víc. Díky tomu si člověk ani nevšímá, jak pomalu přituhuje a hlavní antihrdina si nenávistným výkladem Bible postupně podmaňuje své okolí. Jedinou výjimkou je učitelka biologie, která se stává terčem jeho hyterických výlevů. Z mého pohledu jeden z nejgeniálnějších filmů mířící na náboženský fanatismus, což je zásluha nejen režie, ale i naprosto fenomenálního Skvorcova. V poslední době mám pocit, že čím víc se Západ do Ivanů strefuje, tím lepší filmy točí. Tak jen do nich! 100% ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Mrazivý film o náboženském fanatikovi, který si postupně na svou stranu získává celé okolí. Mladý žák, vyrůstající bez otce, jen s věčně unavenou matkou, začíná kázat z Bible. Hlavně ve třídě, ale i doma, matce, které vyhrožuje věčným zatracením a hříchem za to, že se rozvedla s otcem. Ve škole nejdříve odmítne chodit na plavání, protože má oblečení žáků za nemravné. Později přicházejí skandální vystoupení ve třídě, zvláště v hodinách biologie. Učitelku biologie nesnáší ze všech nejvíc, protože vyučuje vědu, která je v rozporu s učením Krista. Ze žáků si vybere postiženého chlapce, kterého všichni šikanují, a rozhodne se ho léčit slovem. Ačkoli to, co jsem popsala, vypadá praštěně, chlapce postupně začíná respektovat stále více lidí, včetně vedení školy. Je jen otázkou času, kdy dojde k tragédii. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Výpověď o prázdných duších, které opustil démon socialismu, a teď jsou vystaveny novým démonům. 1) Když v roce 2011 tehdy 39letý německý dramatik a režisér uvedl svou hru Märtyrer (UA), asi netušil, co způsobí její ruská adaptace v Rusku samotném i ve světě._____ 2) Filmové adaptace se chopil 47letý Kirill Semjonovič Serebrenikov. Režisérův kritický postoj k Rusku se ve filmu nepřímo zato velmi výrazně odráží. Rusko je podle režiséra страной неотменённого рабства, kde si lidé svobody necení a mezi lidem a nekontrolovanou státní mocí je ohromná propast. Россия сейчас ведёт себя как нищий гопник, который от горя сошёл с ума. Rusko se nyní chová jako ubohý gopnik (googluj), který ze žalu přišel o rozum._____ 3) Spoiler. Všechny roviny vyprávění jsou zajímavé. V hlavní roli vystupuje ideově dezorientovaný Benjamin (Rusové jméno ponechali, ale čtou ho rusky, tedy Venjamin). Student vystupuje jako katalyzátor děje, nejde o něho, ale o konflikt, jehož je nositelem. Směrodatné jsou jenom reakce okolí._____ 4) A okolí vskutku reaguje příznačně pro postmoderní dobu. Učitelka biologie Jelena - distingovaná emancipovaná mladá žena orientovaná na zlaté tele, představuje náboženství vědy, dnes vítězné a triumfující. Заткнисъ! Učitele náboženství zajímá jen vlastní svět. Hrdinství a odpovědnost, byl-li vůbec někdy dříve takový, už dávno nepatří do jeho rejstříku. Venjamin stále více jedná podle zásady, že všechny prostředky jsou dobré - lež, křivé obvinění, navádění k vraždě. Ale sám nic neudělá - jeho chování je čirá faleš. Celý zápas píská ředitelka - vzor oportunismu, a její zástupkyně, něžná vzpomínka na staré (rozuměj: dobré socialistické) časy._____ 5) Zážitek umocňují skvělé dialogy i přiměřené herecké výkony. Zaujali mě, jak jinak, 22letý Pjotr Skvorcov (Venjamin Južin) a 24letý Alexandr Gorčilin (Venjaminův spolužák Grigorij Zajcev)._____ 6) Za milión € se v Kaliningradě podařilo natočit působivý snímek o povaze současného náboženského fanatismu. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Až do 90 minúty sa zdalo, že sa jedná o výbornú komédiu s cynickým nadhľadom. Lenže potom sa tam v podstate všetci zbláznili a ja netuším, čo to malo znamenať. Je to len absurdná dráma, alebo by som v tom mal hľadať vážnu kritiku náboženského extrémizmu? Ale veď to bolo veľmi ľudské, často vtipné, ale hlavne nereálne. V každom prípade pozoruhodný počin, ktorý nešetrí ani jednu z postáv, náboženstvo, ba dokonca ani politickú korektnosť. IFFBA2016 ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrá sonda do duše zmäteného mladíka, ktorému náboženstvo aj vďaka rodinnému prostrediu a škole prerástlo cez hlavu. Škoda samotného záveru, ale pravdou je že masové streľby sa odohrávajú prevažne v západnej kultúre. Dlho odkladaný film, avšak zaslúži si pozornosť najmä vďaka dialógom a protagonistom. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

"Ученик- Mученик", toto úsloví známe v češtině jen jako "učení - mučení", proto je uvedení české verze jako (M)učedník přípustné, snad i lepší než originál, protože rusky Ученик je žák, kdežto učedník může být i apoštol. Tím se nám problém docela rozevřel, zvláště když zvážíme že hra Mariuse von Mayenburga, na jejíž osnově je film natočen, se jmenuje prostě Mučedník (Märtyrer, 2012). Nebudu zde mluvit o ději ani jeho důsledcích, ani o tom, že si věda musela přibít boty do podlahy, aby s nic nic nehnulo, jen pár poznámek: Uvědomil jsem si (při nesení kříže a titulcích), že hudba skupiny Laibach (zde God is God) a značná část punkové produkce je silně eschatologická. Biblická argumentace je použita tak, jak se používala odjakživa - jednosměrně, apologeticky a účelově. Děj filmu je aktuální, něco podobného je možno očekávat ve velmi blízké budoucnosti. ()

IceQueen 

všechny recenze uživatele

Daj dementovi do ruky Bibliu, urobí z nej zbraň hromadného ničenia. Pusti dementa s Bibliou medzi obmedzených ľudí, urobí si z nich armádu. Postav mu do cesty racionálneho človeka, armáda ho rozmetá. Obávam sa, že aj v dnešnej dobe taký človek dokáže svoje okolie vrátiť do stredoveku. Vo svojej absurdnosti často komické a odpudivé zároveň. Ak vie niekto odporučiť niečo podobné, sem s tým. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* Kvalitní námět, který se podařilo i slušně zpracovat a hlavnímu představiteli role padla na míru a tak je "boží" ;-) . Některé situace jsou absurdně vtipné a působí neskutečně skutečně až jde z toho strach. Ve filmu je patrné jak mučedník svou zarputilostí a doslovností náboženských textů dokáže využívat ve prospěch své ortodoxní víry a manipulovat svým okolím. Celou dobu nás provází napjatá atmosféra a vyústění je jak jinak než fatální, ale to divák od začátku očekává. I když skvěle ukazuje fanatismus, tak nedokážu dát víc než 3 hvězdy, zejména kvůli konci, který mi přišel nedotažený. Přesto doporučuji zvídavým divákům. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1A+ /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Waw! Spočiatku som mal pocit, že to bude prudká náboženská satira, ktorej hnacím motorom bude Venia - no napokon z toho bola dosť kritická dráma na tému náboženského fanatizmu. A musím uznať, že Kirill Serebrennikov si ani moc nedával servítku pred ústa a výsledok bol pozoruhodný, no zároveň určite aj kontroverzný. Takto to dopadne, keď niekoho presadne posadnutosť a silou mocou sa snaží interpretovať a aplikovať niečo, čo v dnešnej dobe už dávno aplikovateľné nie je. Ten extrém posadnutosti tu bol vykreslený naozaj znamenito a určite táto fanatická téma stojí za zamyslenie. Venia postavil napokon celú školu do pozoru a s takýmto prípadom si akosi nikto nevedel dať rady. Každopádne, každý extrém so sebou napokon prináša jedine zlo, keďže extrém k sebe nepripúšťa žiadny iný názor, interpretáciu či nebodaj alternatívu. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Za mě jeden z nejlepších ruských filmů, které jsem měl možnost vidět. Nevím, jak ostatní, ale já v tom vidím alegorii na současnou situaci v Rusku. Jen si zaměňme hlavního hrdinu za současného prezidenta, jehož portrét ve snímku konec konců vidíme, a k tomu přidejme konzervativní smýšlení, které s v Rusku rozmáhá a máme tu jasnou odpověď na to, co jsme zde měli možnost vidět. Serebrennikov za mě zaválel a ještě mám v v plánu se od něj na něco podívat, byť U Petrovových řádí chřipka mě zklamalo. Ale tam vycházel z románu, tady je to čistě jeho tvorba, tak snad bude stejný i jinde. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Pokud jste apoliticky a presto jste v Rusku za blazna, to uz musite mit v hlave poradne vymeteno.-). Uplne nechapu, ze vedeni skoly stalo vice za zakem nez jeho ucitelkou, ale asi jiny kraj, jiny mrav. Zajimavy namet, ktery udrzel mou pozornost od zacatku do konce. Solidni drama. ()

Reklama

Reklama