Reklama

Reklama

Koněc večnosti

  • Sovětský svaz Конец вечности (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Natočeno podle stejnojmenného románu Isaaca Asimova. Jedná se o vytvoření jakési „Věčnosti“, jejíž vyvolené obyvatele lze volně přenášet v čase do jakéhokoliv staletí a zpět, kde mohou opravovat skutečnou realitu obyvatel Země. (sator)

Recenze (10)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Veľmi ma prekvapuje, že toto ambiciózne sci-fi podľa slávnej predlohy je tak neznámy film. Je obdivuhodné, že tvorcom sa podarilo nakrútiť jednoducho veľmi komplikovanú predlohu tak, aby dávala zmysel a ešte k tomu v "analógovej" dobe byť aj vizuálne inšpiratívnym dielom. Samozrejme, autori sa vyhýbajú cestovaniu naprieč storočiami a drvivá väčšina deja sa odohráva v kancloch večnosti, ale dá sa to pochopiť. Už len za snahu nakrútiť túto adaptáciu, ktorú nedokáže dlhodobo nakrútiť Hollywood, treba dať vysoké hodnotenie a odporučiť film ďalej. Ale nedá mi, neviem sa dočkať, kedy vznikne aj vysokorozpočtová verzia, tá ale ak príde, tak asi až po priaznivom prijatí seriálu Nadácia. Snáď sa toho raz dočkáme. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Druhý ze dvou Yermashových filmů mi během sledování slušně zamotal hlavu, ale zároveň ani na minutu mě nepustil. Obraz skonstruované Věčnosti v komorních prostorách kosmické základny budoucnosti s technicky obludnými možnostmi má totiž přímo hypnotickou atmosféru a když se po dvou hodinách velkého filosofování se film překlopí do jako do jiného světa a završují své sdělení podmanivou vizuální formou, jedná se navíc o nádherné a nezapomenutelné zakončení zážitku z velkého díla, u něhož jsem si ten konec po tak dlouhé stopáži stále vůbec nepřál... Konec věčnosti vnímám jako velmi důstojné pokračování tradice filozoficky laděných sci-fi v sovětské kinematografii, beroucí si silnou inspirací z Tarkovského Solarisu (který za sebe už dlouho vnímám jako vrchol sci-fi žánru na plátně). Díky zmíněné silné atmosféře a dobře rozpracovaného Asimova námětu si mě to brzy hodně získalo a případných rušivých elementů v podobě jednoho futuristického baletu kdesi na začátku tu bylo naštěstí jen odpustitelné minimum. Přestože se děj dlouho odehrává ve stejných uzavřených prostorách a navzdory častému cestování v čase či přímo zásahů do minulosti vizuálně téměř nevytáhne paty z oné daleké Věčnosti, ona představa moci nad celým lidstvem včetně dějin, velkých manipulací a čistek celých staletí na mě skrze atmosféru, dialogy a záběry na blikající obrazovky s čísly dokázala s patřičně děsivým pocitem zapůsobit... možná i téměř stejně tísnivě, jako představa konce Věčnosti pro její obyvatele. Konec věčnosti asi není filmem, který bych si chtěl po krátké době pustit znovu, ale vzpomínat na něj budu jistě dlouho. [90%] ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

To teda byl nápad, pustit si to takhle na noc... Takhle, ne že by se mi to nelíbilo, to právě naopak, ale bylo to složité na sledování a navíc s anglickými titulky, kterých bylo hodně a byly plné různých technických výrazů, které jsem ne vždy pobíral a tak mám pocit, že i když jsem to celé nějak pochopil, tak ne úplně a určitě mi i něco uniklo. Ale i tak jsem z toho dost měl a bylo mi ctí po delší době vidět další z těch filozofických sci-fi, jaké točil třeba Tarkovskij nebo Lopušanskij. A že tahle má dost zajímavý námět a položí nejednu podnětnou myšlenku, což tady bude asi spíš předlohou než vlastním vkladem, ale vůbec s tím nemám problém, jelikož Yermash to zfilmoval skvěle a s dost specifickou a zvláštně pomalou, ale přesto dost podmanivou atmosférou. Nebudu tvrdit, že by mě brala celou dobu, v druhé půlce jsem už měl chvílemi krize pozornosti, ale jinak mě oslovila dost a z mála vytěžila maximum. A i to cestování časem, nakolik se to skoro celé točilo jen v jednom uzavřeném prostoru, tu je natočené zručně a zajímavě. Je to prostě zdařilé po všech stránkách, jen si myslím, že pro plné docenění to budu muset někdy vidět znova. Každopádně jsem rád, že i tady je vidět, že Yermash měl filmařský talent a o to víc mě mrzí, že nikdy víc jak dva filmy nenatočil. 4* ()

sator

všechny recenze uživatele

Podle stejnojmenného románu Isaaca Asimova, jedná se o vytvoření jakési „Věčnosti“, jejíž vyvolené obyvatele lze volně přenášet v čase do jakéhokoliv staletí a zpět, kde mohou opravovat skutečnou realitu obyvatel Země. https://www.youtube.com/watch?v=MrqwFgrluyY ()

Javad 

všechny recenze uživatele

Ruské sci-fi podľa románu Isaaca Asimova - THE END OF ETERNITY, ktoré má krásnu hypnotickú atmosféru, úžasné kulisy a veľmi zaujímavý námet. K dokonalosti filmu chýba len lepší záver (predloha má iný záver), inak nemám žiadne väčšie výhrady. 4* a ½* ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Tak na tohle si budu muset nekdy udelat vic casu a podivat se znova. Slozite a upovidane (v rustine), temne sci-fi... potencial to ma. ()

tuwanakha 

všechny recenze uživatele

Dvoudílný film Andreje Jermaše z roku 1987 nese v sobě rozpor americké předlohy Isaaca Asimova i atributy socialistického zřízení sovětských filmařů a herců. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

režie Andrej Jermaš (nar.1957). V žánru sci-fi s humanistickým přesahem. Vytknout lze trochu toporné herectví a zřejmou inspiraci filmem Solaris. Působivé, čtyři a půl hvězdičky. (Poznámka: Možná jde o syna nebo příbuzného vlivného šéfa GOSKINO v letech 1972-1986. Šlo o funkci podléhající přímo Radě ministrů, nejvyššímu výkonnému orgánu SSSR.) Komentář: https://rivetsontheposter.wordpress.com/2016/07/06/konets-vechnosti-the-end-of-eternity-1987/ ()

rybinin 

všechny recenze uživatele

Těžko jsem to sháněl, ale nakonec jsem to objevil. A líbilo se! Není to na 5*, ale je to velmi dobré! Má to pěknou atmosféru a odkazuje to i na klasická ruska scifi díla. Spokojenost. ()

Reklama

Reklama