Reklama

Reklama

Jak se Harry stal stromem

  • Itálie Come Harry divenne un albero (více)

Obsahy(1)

Píše se rok 1924 a Skillet je malá zapadlá vesnička v západním Irsku. Harry Maloney je bouřlivý jako zdejší počasí a hrubě tesaný jako okolní krajina. Vdovec, který ztratil milovaného syna i ženu a žije v rozpadajícím se domě s mladším synem Gusem, je pronásledován snem. V něm se promění ve strom a ten je použit jako materiál na rakev. Harry je svérázný člověk, přesvědčený o tom, že jeho síla je měřena postavením a silou protivníka. A tak si za svého nepřítele zvolí George, majitele hospody a nejmocnějšího muže široko daleko. Ten se právě stal novopečeným otcem a jako novou pomocnici si přivedl vesnickou dívku Eileen. Gusovi padla do oka už při křtinách a pro dohazovače George je hračkou zařídit svatbu těch dvou i proti Harryho vůli. Harry ovšem jednoho dne zjistí, že George má poměr se synovou ženou a že teď konečně má pádnou záminku i důvod rozpoutat hon na čarodějnice bez ohledu na důsledky pro všechny. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Nádherný, vskutku přenádherný film. Jakkoli jednoduše a přehlédnutelně se jeví, jedná se o naprosto vyjímečné dílo. Herecká exhibice Colma Meaneyho, který podává nadpozemský výkon, hodný dvou Oscarů. A celková atmosféra filmu, budovaná i díky krásné irské krajině a skvělě padnoucí hudbě, je tedy také výtečná. Dechberoucí alegorický příběh, který člověka zcela vtáhne a pohltí. Brilantní vypointovanost díla je už jen třešničkou na dortu... Co dodat, nemám slov. Tohle se prostě musí vidět, i když vůbec nepochybuji o tom, že to pro leckoho nebude nic zvláštního. Kdo má však rád evropskou filmovou školu a taková ta její kouzelná díla:), nebude tímto filmem jistě zklamán. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Nádherná irská příroda a krásná hudba, hnusný charakter hlavní postavy, neutěšená atmosféra snímku - celkově pěkný malý film, který neurazí. Na deštivé podzimní odpoledne je to ideální podívaná pro trochu přemýšlivějšího diváka. 3,5* ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Páně Paskaljevičova >famácko-balkánská< estetika ve vpravdě >evropském< filmu ;-)... Výborně natočené i v mezích žánru odehrané (takřka poetické) drama, film pojatý jako s mírnou nadsázkou uměřeně stylizované podobenství o marných věcech lidských, zde sice příběhem a symbolikou zasazené do svérázné komunity malé vesnice v Irsku dvacátých let, leč nadčasové a s možností odehrát se kdekoli, kde umanutost vítězí nad zdravým rozumem a realitou života... Každopádně i díky >irské< hudbě italského skladatele Stefana Arnaldiho lze s troškou nadsázky říct, že tenhle film je irštější, než by ho natočil nějaký Ir... :-) ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Takobvý vesnický drama na kterým je poznat, že má kvalitní příběh a zpracování, ale mě prostě tyhle drama netáhnou. Celej film provází spor mezi dvěma obyvateli malýho městečka nebo co to je a od toho se odvíjí všechny scény, nakonec se teda příběh vystupňuje do docela hustýho dramatu, ale to tu předchozí hodinu nezachrání. Ovšem musí se nechat, že Colm Meaney předvádí v celým filmu naprosto perfektní výkon,zak který by se nemuseli stydět ani herci co obdrželi oscara, tenhle film je jedna velká exhibice Meaneyho, škoda, že se ktomu nepřidal ještě chytlavej děj. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Příběh sám není až tak nosný nebo dokonce výjimečný, ale co film povyšuje na úroveň mezi třemi až čtyřmi hvězdičkami, je výkon Colma Meaneyho, který se ke své postavě patriarchálního zarputilého farmáře svou vizáží a hereckým projevem dokonale hodí. Hravě zastínil i nadaného Cilliana Murphyho. Ve filmu hraje důležitou roli i příroda - ze záběrů kamery přímo dýchá syrové irské počasí a atmosféra irského venkova 20. let minulého století. Obrázek tržiště, na jehož pozadí stéká ze skal velký vodopád, mi dlouho utkví v paměti. Celkový dojem: 65 %. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Jak se Harry stal stromem je přijemný film s neuvěřitelně nádhernou hudbou. Jo a abych nezapomněl, Cillian Murphy prostě umí :) ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Parádní tragikomedie s pořádnou dávkou humoru. Snímek na svých bedrech pevně nese Colm Meaney (Cillian Murphy mi přišel překvapivě nevýrazný, i když možná to bylo jeho postavou), jehož nerudný Harry mě svými lstivými nápady a výšplechty bavil po drtivou většinu filmu, jen mě trochu mrzelo, že snímek ke konci docela dost zvážněl, to mi tak úplně nesedlo, podobně jako fantazijní konec, přesto hodnotím sice slabším, ale plným počtem. V každém případě, Irsko tu na člověka dýchá v každém záběru a lví podíl na tom má opravdu překrásná hudba. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Jedna malá vesnice a jeden člověk zklamaný životem a lidmi, který ji bez problémů převrátí naruby. Postavy, z nichž žádná není černobílá, no, žádná hlavně není bílá, ale nějak si žili vlastními životy a fungovalo to bez problémů. Co z nich ale dokáže udělat zlomyslnost a zarytá nenávist nešťastného vdovce Harryho. Úžasně zobrazená proměna kdysi klidné irské komunity...a ten strom nakonec? No, jsme přece v Irsku mezi permoníky... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Velice zvláštní drama. Žádnou spojitost se staršími Paskaljevićovými filmy bych tu nehledal. Tohle je prostě poněkud absurdní příběh muže, který si svého nepřítele vybral a je schopen obětovat i svého syna a snachu, aby dotyčného zničil. Dobře natočené, dobře zahrané, velmi irské. ()

Janek 

všechny recenze uživatele

Krásně natočený poetický film o Harrym, který se doopravdy nakonec stane stromem. Vyzdvihl bych výkon Colma Meaneyho. Paskaljevič má vždycky trošku svéráznější otce (myslím si, že on nemohl mít jiného), ale harry je ze všech těch otců nejextrémnější. Pravý irský film s pravou irskou krajinou a s pravýma irskýma otevřenýma rakvema. ()

svik 

všechny recenze uživatele

Naprostá dokonalost. Psychoč, který měl oddaného syna do určité míry, byl doopravdy neuvěřitelný. Drsný zemědělský život mi říkal buď rád že zde nejseš. Pěkný děj a zajímavé poměry.. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Mám rád Paskaljevičovy filmy, ale měl by zůstávat na Balkáně. Tenhle výlet do Irska se mu až tak moc nepovedl. Největším kladem filmu je Colm Meaney, který zahrál tragikomickou postavu Harryho Maloneye, přesvědčeného o tom, že každý chlap musí mít svého nepřítele, i kdyby si ho měl prostě jen vybrat, velmi dobře. ()

IceQueen 

všechny recenze uživatele

Ako od Kukučína. Ktovie koľko kapusty by boli ochotní dať za mňa. Ak by sa do úvahy bral vek, robotnosť a panenstvo, tak by som musela ešte hlávku dve priniesť so sebou. ()

janek85 

všechny recenze uživatele

Dost dokonalé drama a celkem i zvláštní film. Dokonalost tohoto filmu ho poznamenávala na vynikajícím zpracování děje a napínavé, tiché atmosféře. Výkony herců, hlavně teda hlavního hrdiny, byly vynikající. Veškeré scény byly točené v krásné přírodě se spoustou zeleně. Tento film mě hodně moc napjal a trochu i rozesmutněl. + tomuto filmu dává i to, že je s titulkami.90%Přístupnost:přístupný ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Zvláštní charaktery, které přesně zapadají do doby, kdy se příběh odehrává - aspoň mi to tak připadá. Na jedné straně křesťanství a víra, na druhé straně lidské hříchy. Maniakální posedlost a vidina zla ve všem a ve všech je dominantou hlavního hrdiny, který je stvárněn ve vší své pomatenosti a šílenosti (nabídne dokonce svojí snaše, aby se zasebevraždila kvůli zármutku, že ji svedl jeho úhavní nepřítel a vina tak padla na něj). Paskaljeviče nemusím, obzvlášť proto, že jeho filmy mě nikdy ani trošíčkou nelákaly a tohle byl můj jeho první. Ale byl jsem příjemně překvapen, protože i když jsem u toho měl něco na práci, tak jsem musel dění neustále sledovat. Jenom mě štvalo, že ve verzi uvedené na ČT2 ve filmovém klubu, byl asi trochu opožděný zvuk za obrazem. Nevím, jestli je to tak ve všech verzích, ale teda v téhle bylo. Howgh! ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Smekám před režisérem, protože Srb který točil čínský příběh a stejně je to až natolik irský že víc už snad ani nejde. Velmi dobrý Colm Meaney. 3/5 ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Harry má jedno heslo: "Chlap je taký, akého má nepriateľa." a tohto hesla sa drží až do úplného konca... Pekný film, plný nádherných obrazov írskej dedinky, skvelej hudby a nadpriemerných hereckých výkonov (špeciálne Colm Meaney je s rolou Harryho priam zžitý). ()

Reklama

Reklama