Reklama

Reklama

Jak se Harry stal stromem

  • Itálie Come Harry divenne un albero (více)

Obsahy(1)

Píše se rok 1924 a Skillet je malá zapadlá vesnička v západním Irsku. Harry Maloney je bouřlivý jako zdejší počasí a hrubě tesaný jako okolní krajina. Vdovec, který ztratil milovaného syna i ženu a žije v rozpadajícím se domě s mladším synem Gusem, je pronásledován snem. V něm se promění ve strom a ten je použit jako materiál na rakev. Harry je svérázný člověk, přesvědčený o tom, že jeho síla je měřena postavením a silou protivníka. A tak si za svého nepřítele zvolí George, majitele hospody a nejmocnějšího muže široko daleko. Ten se právě stal novopečeným otcem a jako novou pomocnici si přivedl vesnickou dívku Eileen. Gusovi padla do oka už při křtinách a pro dohazovače George je hračkou zařídit svatbu těch dvou i proti Harryho vůli. Harry ovšem jednoho dne zjistí, že George má poměr se synovou ženou a že teď konečně má pádnou záminku i důvod rozpoutat hon na čarodějnice bez ohledu na důsledky pro všechny. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Shit 

všechny recenze uživatele

Takobvý vesnický drama na kterým je poznat, že má kvalitní příběh a zpracování, ale mě prostě tyhle drama netáhnou. Celej film provází spor mezi dvěma obyvateli malýho městečka nebo co to je a od toho se odvíjí všechny scény, nakonec se teda příběh vystupňuje do docela hustýho dramatu, ale to tu předchozí hodinu nezachrání. Ovšem musí se nechat, že Colm Meaney předvádí v celým filmu naprosto perfektní výkon,zak který by se nemuseli stydět ani herci co obdrželi oscara, tenhle film je jedna velká exhibice Meaneyho, škoda, že se ktomu nepřidal ještě chytlavej děj. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Příběh sám není až tak nosný nebo dokonce výjimečný, ale co film povyšuje na úroveň mezi třemi až čtyřmi hvězdičkami, je výkon Colma Meaneyho, který se ke své postavě patriarchálního zarputilého farmáře svou vizáží a hereckým projevem dokonale hodí. Hravě zastínil i nadaného Cilliana Murphyho. Ve filmu hraje důležitou roli i příroda - ze záběrů kamery přímo dýchá syrové irské počasí a atmosféra irského venkova 20. let minulého století. Obrázek tržiště, na jehož pozadí stéká ze skal velký vodopád, mi dlouho utkví v paměti. Celkový dojem: 65 %. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Parádní tragikomedie s pořádnou dávkou humoru. Snímek na svých bedrech pevně nese Colm Meaney (Cillian Murphy mi přišel překvapivě nevýrazný, i když možná to bylo jeho postavou), jehož nerudný Harry mě svými lstivými nápady a výšplechty bavil po drtivou většinu filmu, jen mě trochu mrzelo, že snímek ke konci docela dost zvážněl, to mi tak úplně nesedlo, podobně jako fantazijní konec, přesto hodnotím sice slabším, ale plným počtem. V každém případě, Irsko tu na člověka dýchá v každém záběru a lví podíl na tom má opravdu překrásná hudba. ()

janek85 

všechny recenze uživatele

Dost dokonalé drama a celkem i zvláštní film. Dokonalost tohoto filmu ho poznamenávala na vynikajícím zpracování děje a napínavé, tiché atmosféře. Výkony herců, hlavně teda hlavního hrdiny, byly vynikající. Veškeré scény byly točené v krásné přírodě se spoustou zeleně. Tento film mě hodně moc napjal a trochu i rozesmutněl. + tomuto filmu dává i to, že je s titulkami.90%Přístupnost:přístupný ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Páně Paskaljevičova >famácko-balkánská< estetika ve vpravdě >evropském< filmu ;-)... Výborně natočené i v mezích žánru odehrané (takřka poetické) drama, film pojatý jako s mírnou nadsázkou uměřeně stylizované podobenství o marných věcech lidských, zde sice příběhem a symbolikou zasazené do svérázné komunity malé vesnice v Irsku dvacátých let, leč nadčasové a s možností odehrát se kdekoli, kde umanutost vítězí nad zdravým rozumem a realitou života... Každopádně i díky >irské< hudbě italského skladatele Stefana Arnaldiho lze s troškou nadsázky říct, že tenhle film je irštější, než by ho natočil nějaký Ir... :-) ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama