Reklama

Reklama

Knoflíková válka

  • Velká Británie War of the Buttons (více)

Na irském pobřeží leží dvě vesnice. Kluci z těchto dvou vesnic vedou nelítostné boje za čest a slávu každé z nic. V čele klukovských armád stojí dva hoši, nesmiřitelní nepřátelé. Vedou válku, ve které jsou hlavní kořistí knoflíky, tkaničky a kravaty nepřátel. Tato klukovská hra však přeroste mez a oba hlavní viníci musí za trest odejít daleko od domova, kde se z nich stanou nejlepší přátelé... (Warner Home Video CZ)

(více)

Recenze (32)

Juto 

všechny recenze uživatele

Ide o detský zábavný a odľahčený film, ktorý si nemožno neobľúbiť. Príbeh založený na francúzskom románe, ktorý bol tiež niekoľkokrát adaptovaný vo Francúzsku, sa prenesie do Írska a týka sa rivality medzi deťmi z dvoch dedín. Nie je to nič ťažkopádne alebo hlboké, ale je to vnímavý pohľad na detstvo s veľkým ponaučením. 6/10 ()

Merenre 

všechny recenze uživatele

Pro mě zdaleka nejlepší verze knoflíkové války. Děj se přenesl do syrového prostředí irského venkova (tipuju to tak na 80.létá, ale těžko říct), což příběhu velice prospělo. Je méně infantilní a drsnější než původní film a také napínavější, lépe hudebně disponovaný a obecně podle mě lepší. Měl jsem ho velice rád, když jsem byl menší a i teď se na něj rád podívám a nemám pocit, že by nějak zásadněj zestárnul (resp. že já bych na něj zestárnul). ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

"Why did we do it? Why did we fight? -- Well, for the hell of it." V zásadě dost pietní přesazení Pergaudovy předlohy do jiného prostoru a času s poněkud televizně nedokonalým pojetím (některé sekvence nemají v návaznostech logiku, občas nám hapruje světlo atd.) a moc pěkným hudebním podkresem. Líbí se mi, kolik péče je věnováno vývoji konfliktu z války o "impotenta" až do skutečně organizovaného konfliktu, v němž děti celkem s kouzelnou prostoduchostí satirizují dospělé konflikty. Škoda, že drsně rozehraný závěr je trochu přetažený do "cliffhanger" dramatu, ale střet dětské hry se zodpovědností i pokrytectvím dospělých je v něm docela pěkně nastíněný. Jediná námitka tak je: proč se na to dívat v Irsku, když je to ve Francii natočené dříve a o dost lépe? ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Dvě znepřátelené party dětí ze dvou irských vesnic, jejich vzájemné naschvály, souboje, osobní problémy, první lásky i síla přátelství v příjemném filmu nejen pro děti. Sympatické výkony dětských herců, zajímavý děj, svižné tempo, sociální podtext, hezká výprava i solidní hudba, to vše a ještě mnohem více zaručilo, že se mi film líbil jak v době pozdní puberty, tak i při repríze coby dospělé. Pro mě je tahle varianta "Knoflíkové války" jednoduše ta první a tedy srdcová oproti o pár desítek let starší sestřičce. Měla bych napravit svůj dluh a přečíst si ještě knížku. 85% ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Sice jsem z toho nebyl nadšen tak jako v dětství, přesto musím uznat, že Knoflíková válka je perla dětské kinematografie. Příjemná podívaná jakoby ztracená v čase mezi Twistem a jím podobnými dokáže zaujmout všechny věkové kategorie. Ač je morální poselství zřejmé a jasné an první pohled, Roberts nám jej nevnucuje. Navíc dětští herci jsou zde příjemní a důraz není kladen na ně, jak je tomu poslední dobou zvykem, ale na příběh samotný. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (2)

  • Když vyzvedne ze skály Ferguse (Gregg Fitzgerald) a Geronima (John Coffey) vrtulník, tak zůstanou viset na laně. V dalším střihu už jsou ale ve vrtulníku. (Duoscop)
  • Film se natáčel v lokaci West Cork v Irsku. (Lynette)

Reklama

Reklama