Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jen ten, kdo všechny ostatní přežije, může vyhrát tontinu, investiční spekulaci původně dvacetkrát jednoho tisíce liber šterlinků do společného fondu dvaceti mladých chlapců poručníky či otci jejich vloženou a po léta dozorčí radou (ovšem za přiměřený poplatek) moudře spravovanou. Série nešťastných nehod krátí seznam čekatelů na výhru, až na zakládací listině fondu zůstanou jen jména dvě – Masterman Finsbury (John Mills) a Joseph Finsbury (Ralph Richardson), bratři. Tito dva, ač bydlí v domech situovaných tak říkajíc bok po boku, spolu už přes čtyřicet let nepromluvili. Starší Masterman je nyní na smrtelném loži a protože by jmění, za ta léta pěkně zúročené na sumičku převyšující sto tisíc liber, rád zachoval pro svého poněkud nesmělého vnuka Michaela (Michael Caine), adepta medicíny a vášnivého patologa, lstivě se rozhodne pozvat Josepha, aby se ještě před (bratrovou!) smrtí usmířili. Jenomže i Joseph má dědice, dvojici chamtivých synovců Morrise (Peter Cook) a Johna (Dudley Moore), kteří se ve jménu (své) dobré věci neštítí ani takových praktik, jakou jest kupříkladu podvrhnutí úmrtního listu. Hip Hip Hooray! (dopitak)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (35)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Pravdu má Superpero, tahle komedie jest poněkud zbabraná, natahovaná a nešťastně nakřivo vybroušená. Za vtipným začátkem s nedobrovolným odchodem "hráčů" ze scény se humor stává křečovitým, na chviličku se vzpamatuje v ordinaci MUDr. Pratta (koťátku jsem se poprvé a naposled hlasitě zasmál) - k nepoznání namaskovaného Petera Sellerse, aby nakonec zatížen mnoha přehmaty a zbytečnými loknami definitivně pohřbil veškeré naděje na příhodném místě - na hřbitově. Viděno ve skvělém českém dabingu (Česká televize 2001, za zmínku zejména výborný Otakar Brousek starší). ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Bláznivá komedie plná tradičního anglického humoru a skvělých herců. Závěrečná honička pohřebních vozů a scéna na hřbitově je par excellence. The Wrong Box dokazuje, že komedie se starším datem výroby můžou (a často také jsou) mnohokrát zábavnější a hlavně chytřejší, než veselohry z produkce dnešní. A:"My father was a missionary. He was eaten by his Bible class." B:"And your mother?" A:"She too. They never eat one without the other." ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Nesprávná truhla je taková milá, lehce staromódní britská černohumorná komedie. Nabízí spoustu hlášek, humorných scén, záměn, nedorozumění a (ke konci) honiček, které dohromady vytváří opravdu kvalitní zábavu. Nejvtipnější mi přišly snad všechny pasáže s bezchybnou mileneckou dvojicí, ale pozadu nebyli ani oba staří bratři (zvláště jejich setkání bylo k pokukání) a samozřejmě další postavy. Nelze tak určitě zapomenout ani na opravdu luxusní vystoupení Petera Sellerse, který možná nedostal tolik prostoru jako jiní, využil ho však nanejvýš královsky. Za zmínku stojí i příjemná hudba. Jistě, film má i slabší/méně vtipná místa, ale ta divákovi vynahrazuje naprosto skvostné finále, které jsem téměř celé probrečel smíchy, proto hodnotím slabšími, ale z mého pohledu zaslouženými 5*. „No, můj dědeček umírá.“ – Oh…“ – „Ach, to není nic vážného, umírá už řadu let.“ ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Průřez britskou komediální školou poloviny šedesátých let, jež kráčí ve stylu slavných cynických komedií studia Ealling. Každý herec tu uplatňuje jinou techniku komiky a dohromady je Nesprávná truhla přímo natlakována mírně dadaistickým humorem. No posuďte sami: slavný charakterní herec Ralph Richardson neustále mele pantem a vede přednášku na téma "bič v bibli", John Mills je uřvaný nesnesitelný stařík na smrtelné posteli, Michael Caine hraje nesmělé nemehlo se srdcem na správném místě, Dudley Moore je idiot snažící se vlézt do postele s každou druhou, Peter Cook hraje vychcaného hajzlíka se smrtelně vážným výrazem (ačkoli bývá pokaždé přechcán), no a korunu všemu nasazuje Peter Sellers, muž tisíce tváří, který opět změnil image i přízvuk a rozesměje vás svým zkrachovalým, věčně namazaným doktorem. Klasikou se pro mě Nesprávná truhla sice nestane, jako lehká černá komedie s vynikajícími herci ale funguje znamenitě. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Roztomilá černá komedie plná omylů, záměn a falešných nebožtíků, které by sice neškodilo poněkud rychlejší tempo, ale mě i tak výborně pobavila, už jen díky té báječné sestavě britských komiků. Ale nejlepší byl stejně Peter Sellers v malé roličce morálně diskutabilního lékaře, obklopeného hromadou koček. A loterijní nadaci Tontina bych já osobně přejmenovala na nadaci Darwinových cen, vzhledem k nebetyčně hloupým, přesto zábavným způsobům úmrtí většiny kandidátů na stotisícovou výhru. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • Peter Sellers svou roli natočil za 3 dny a bylo mu za každý den natáčení přislíbeno 25 000 amerických dolarů. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama