Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jen ten, kdo všechny ostatní přežije, může vyhrát tontinu, investiční spekulaci původně dvacetkrát jednoho tisíce liber šterlinků do společného fondu dvaceti mladých chlapců poručníky či otci jejich vloženou a po léta dozorčí radou (ovšem za přiměřený poplatek) moudře spravovanou. Série nešťastných nehod krátí seznam čekatelů na výhru, až na zakládací listině fondu zůstanou jen jména dvě – Masterman Finsbury (John Mills) a Joseph Finsbury (Ralph Richardson), bratři. Tito dva, ač bydlí v domech situovaných tak říkajíc bok po boku, spolu už přes čtyřicet let nepromluvili. Starší Masterman je nyní na smrtelném loži a protože by jmění, za ta léta pěkně zúročené na sumičku převyšující sto tisíc liber, rád zachoval pro svého poněkud nesmělého vnuka Michaela (Michael Caine), adepta medicíny a vášnivého patologa, lstivě se rozhodne pozvat Josepha, aby se ještě před (bratrovou!) smrtí usmířili. Jenomže i Joseph má dědice, dvojici chamtivých synovců Morrise (Peter Cook) a Johna (Dudley Moore), kteří se ve jménu (své) dobré věci neštítí ani takových praktik, jakou jest kupříkladu podvrhnutí úmrtního listu. Hip Hip Hooray! (dopitak)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (35)

burina 

všechny recenze uživatele

Komédia s takou koncentráciou skvelých vtipov, že vám hrozí trvalé poškodenie bránice.:-) Peter Cook a Dudley Moore boli vynikajúci komici, k tomu nesmelý Michael Caine a v malej roli skrachovaný doktor Peter Sellers. Za všetky scény spomeniem aspoň tú, kde sa jeden brat snaží zabiť druhého vázou s čerstvými kvetinami(Too late to apologize!).:-) ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Roztomilá černá komedie plná omylů, záměn a falešných nebožtíků, které by sice neškodilo poněkud rychlejší tempo, ale mě i tak výborně pobavila, už jen díky té báječné sestavě britských komiků. Ale nejlepší byl stejně Peter Sellers v malé roličce morálně diskutabilního lékaře, obklopeného hromadou koček. A loterijní nadaci Tontina bych já osobně přejmenovala na nadaci Darwinových cen, vzhledem k nebetyčně hloupým, přesto zábavným způsobům úmrtí většiny kandidátů na stotisícovou výhru. ()

Reklama

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Průřez britskou komediální školou poloviny šedesátých let, jež kráčí ve stylu slavných cynických komedií studia Ealling. Každý herec tu uplatňuje jinou techniku komiky a dohromady je Nesprávná truhla přímo natlakována mírně dadaistickým humorem. No posuďte sami: slavný charakterní herec Ralph Richardson neustále mele pantem a vede přednášku na téma "bič v bibli", John Mills je uřvaný nesnesitelný stařík na smrtelné posteli, Michael Caine hraje nesmělé nemehlo se srdcem na správném místě, Dudley Moore je idiot snažící se vlézt do postele s každou druhou, Peter Cook hraje vychcaného hajzlíka se smrtelně vážným výrazem (ačkoli bývá pokaždé přechcán), no a korunu všemu nasazuje Peter Sellers, muž tisíce tváří, který opět změnil image i přízvuk a rozesměje vás svým zkrachovalým, věčně namazaným doktorem. Klasikou se pro mě Nesprávná truhla sice nestane, jako lehká černá komedie s vynikajícími herci ale funguje znamenitě. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

U nás málo známá černá komedie, která je ale ve Spojeném Království kultovní a ve zlatém fondu zaujímá postavení srovnatelné s naším Limonádovým Joem. Asi je to i hustou koncentrací slavných osob, které se na filmu podílely. Bryan Forbes byl tehdy nejúspěšnější britský režisér, scénář (podle předlohy R.L.Stevensona) napsal Larry Gelbart, byl to vůbec první film s populární televizní dvojicí Peter Cook/Dudley Moore a obsazení je vůbec hodně pestré. Zápletka je kouzelná: dvacet šlechticů po celý život přispívalo do tzv. tontiny, jakési loterie, jejíž jackpot získá poslední přeživší. V tuto chvíli zbývají jen dva - bratři Masterman a John Finsberryovi, kteří spolu už několik desetiletí nemluví, ačkoli bydlí ve stejné ulici. :-) No a když se do situace vloží ziskuchtiví synovci jednoho a zamilovaný synovec druhého, dochází k všelijakým záměnám a intrikám přesně v duchu anglických tradic. Nejvtipnější je ovšem Peter Sellers v malé roli zkrachovalého MUDr. Pratta s ordinací plnou koček. 80% ()

charge 

všechny recenze uživatele

Určitě bych si pustil znova, britskej humor mi asi moc nesedí, ale to nic nemění na tom, že tahle rádoby vtipná comedy je až moc krutá k divákovi svojí extrémní nudností, někdy i nelogičností, třeba tam neni patrný jak se Nanette Newman dozvěděla o úmrtí svýho strýce, ale jde se na něj ptát do pohřebního ústavu a nezajímavým dějem o nějakejch (ne)existujících mrtvolách v sudech s postavami otravnými až k pláči, gentlemanové, plesniví dědkové, jejich vnuci uličníci a na nervy mi lezící Nanette Newman. 10% ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • Peter Sellers svou roli natočil za 3 dny a bylo mu za každý den natáčení přislíbeno 25 000 amerických dolarů. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama