Reklama

Reklama

Do 3. března 1981 si mohl svět poklidně plout na vlně ničím nerušené promiskuity, z níž mohlo vzejít maximálně tak nechtěné těhotenství či nějaká nepříjemná, přesto léčitelná pohlavní choroba. Jenže právě 3. března vyšel v novinách New York Times znepokojivý článek o záhadné komunitní nemoci, která si už vybrala životy několika amerických homosexuálů a nikdo neví, co si s ní počít. Byť pod jiným jménem, právě tehdy se lidstvo dozvědělo o existenci AIDS. A mezi americkými gayi, ale nejen mezi nimi, vypukla panika, jež do té doby neměla obdoby. Právě na tento moment se také soustředí autentické drama režiséra Normana Reného, které se snaží zachytit příběh hned několika mužů a žen, pohybujících se ve středu či alespoň na okraji homosexuálního společenství. Oni všichni se musí vyrovnat s nově nastalou situací, která od píky zcela zpřehází veškeré priority jejich života. Ale ne každý reaguje na příchod moru 20. století stejně. Nakonec dodejme, že režisér René čerpal při tvorbě tohoto sugestivního snímku hodně z vlastních zkušeností a že on sám zkázonosné chorobě, jíž se nedokážeme bránit dodnes, nakonec podlehl. I o to je jeho výpověď, jedna z prvních filmových pojednávajících o AIDS, důležitější a cennější. Snímek byl v roce 1991 nominován na Oscara a od evropských kritiků v Hollywoodu obdržel Zlatý glóbus. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

freddy 

všechny recenze uživatele

Úžasně citlivý a nesmírně zajímavý film, který stojí za to vidět, pokud vám nevadí téma homosexuality. Tenhle film vlastně mapuje historii AIDS od první zmínky v amerických novinách, přičemž hlavních postav je zde hned několik a z počátku jsem se v nich jen velmi obtížně dokázal orientovat. Ale film s tím, jak postupuje děj, získává na intenzitě a příběh se dostává do stále smutnějšího tónu, aby pak vygradoval absolutně smutným, ale o to více geniálním a nezapomenutelným koncem. Ano, když už si z tohoto filmu téměř nic nezapamatujete, tak vám určitě utkví v hlavě právě ten závěr, kdy z velkého počtu hlavních hrdinů, které jsme po celou dobu sledovali, zbyli naživu už jen tři poslední lidé a dialog při procházce po pláži, který spolu vedou, je naprosto dojemný, za vše v závěru filmu řečené snad vše poví věta "chtěl bych se dožít chvíle, kdy se najde lék na AIDS". Kdepak, tenhle film není jen obyčejným vyprávěním o několika lidech žijících v homosexuální menšině v New Yorku, tenhle film je totiž nádhernou a dojemnou výpovědí lidí, kteří jen prostě mají strach ze smrti. Herecké výkony jsou zde výborné, ale ze všech herců vyčnívá jedno jméno, a to Bruce Davison. Naprosto perfektní a bezchybné herectví, kdy si tento herec zahrál roli milujícího muže, jehož životní partner postupně umírá na AIDS a on se o něj obětavě stará, mění mu pleny a je mu vším, to vše s velkou trpělivostí, pochopením a hlavně láskou. Tohle je opravdu brilantní herectví ve své nejčistější kráse, a Bruce Davison za to měl dostat Oscara, protože jeho výkon prostě musí utkvět spolu s tím nádherným závěrem v mysli každého diváka, škoda tedy, že zůstalo jen u oscarové nominace. Já jsem s tímhle filmem naprosto spokojený, ale přesto neudělím plný počet, a to z toho důvodu, že těch postav bylo na začátku opravdu moc a vždycky když bylo řečeno, kdo další umřel, tak jsem si nemohl vybavit ani jeho tvář, nebo jen velmi těžko po delším přemýšlení. Kdyby se film zúžil na méně postav, pak by to bylo naprosto ideální, takhle je to "jen" za čtyři hvězdy. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Pěkně natočené drama, které časově obsahuje a přibližuje téměř celou dekádu 80. let minulého století, jejíž začátek znamenal mimo jiné i objev dodnes nevyléčitelné nemoci AIDS, která zabijí nemilosrdně jako kterákoli rakovina. Ve filmu je zobrazeno vnímání tohoto faktu z pohledu skupinky gayů, kteří se jednotlivě s nemocí vypořádávají velmi různorodě, nehledě na to, jestli jsou HIV pozitivní či negativní. Nejvíce mě z hereckého obsazení zaujal Bruce Davison a Mary-Louise Parker. Zkrátka sympatický film, který je sice obrazem hořké reality, ale i tak zahřeje u srdce. ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se dívala s původním dabingem a to pouze kvůli Mary-Louise Parker, jinak bych film nejspíš ani nenašla..:) ()

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Tohoto filmu si hodně cením už kvůli tomu závažnému tématu. Čekal jsem hodně velké drama, srdceryvné, ale nakonec námět byl zpracován pro mě velice přijatelně a film mohu doporučit ... 9777 ()

Reklama

Reklama