Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matka, jejíž dítě zemřelo při útoku dinga v australském vnitrozemí, je obviněna z dceřiny vraždy. Snaží se prokázat vlastní nevinu, ale všichni, včetně médií, stojí proti ní... (TV Prima)

Recenze (88)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Další z dlouhé řady důkazů o dokonalém herectví Meryl Streep. Hlavně ona táhne tento film, a jestli Linda byla alespoň z poloviny tak divná, jak ji Meryl hraje, tak se ani nedivím, že se z tohoto soudního procesu (a celého případu) stala v Austrálii taková událost. Sam Neil sice nijak nezaostává (i on předvádí skvělý výkon), ale přiznejme si to, bez Meryl na plátně je to celkem nuda. 80 %. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se po tomhle filmu pídila a - nelituju. Manželům s třemi dětmi na dovolené zmizí ze stanu mimino a protože se kolem motají psi dingo, nabízí se možný viník, případ je vyšetřen, uzavřen. Vlivem indicií, které se dodatečně vyskytnou, se rodina opět ocitá v martyriu výslechů a pod tlakem médií i veřejnosti. Film stojí na Meryl Streep, která zahrála škálu výrazů od žalu ze ztráty dítěte přes šok z obvinění z vraždy až po vztek vůči opakovanému ponižování. A protože je Meryl geniální herečka, přesvědčení o nevině i pochybnosti se vyrovnaně střídaly. Její Lindy se totiž opravdu někdy chovala divně a situace se komplikovala ještě tím, že manželé byli silně věřící, manžel dokonce kněz - toho zahrál Sam Neill rovněž fantasticky. Pláč ve tmě působí celistvě, nenudí ani nepřehání, je suchý, přesto velmi poutavý a lidský. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Divácký zážitek je postaven na souznění s rodiči, kterým se v australské přírodě náhle ztratí miminko a oni se musí vyrovnat nejen z jeho ztrátou, ale i se zdegenerovanou společností. To, co na první pohled vypadá jako velmi silné téma bohužel působí emočně velmi odtažitě a jen díky skvěle civilně hrajícím hlavním představitelům filmu nedošla pára. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ve své podstatě hodně zajímavé drama. Poukazuje na dnešní dost obtížnou dobu, kde pakliže si chcete vybojovat pravdu, musíte pro to obětovat svůj vlastní život. Ne, že bych tohle už jednou neslyšel. Meryl Streep a Sam Neill za tu rodinu ale bojovali tak, jako v žádném jiném filmu. Když si to převedu do reality, s čímž se mně film snažil každou desetiminutovku sblížit, tak si musím uvědomit, že tak těžký život opravdu neprožívá každý. A v rámci toho je tento film hodně silný. Co už bylo horší, tak ta dost silná vazba na víru, křesťanství a církev, kterou bychom zde nazývali sektou. Vysvětlovat si to může každý po svém. Každopádně i lidé kolem těch lidí nevedli zrovna zdravé názory a tak film fakticky jednal na obě strany. Myslím si, že v rámci těchto dvou stran se teprv ukáže, k jaké straně kdo inklinuje. Jestli k těm, co jsou schopní respektovat nebo těm, co jsou alternativní názory úplně cizí. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Skutečný případ, skutečný tlak médií, skutečný hon na čarodějnice. Odvlečení kojence psem dingem při dovolené v kempu rozpoutal mediální peklo, kterému musejí čelit manželé Sam Neill a hlavně kritiky velebená Meryl Streep. Veřejnost verzi manželů nevěří. A není sama. Při znovuotevření případu, ve kterém matka čelí obvinění z vraždy dítěte, se oscarová herečka neprezentuje pouze jako oběť. Jenže široké okolí nerespektuje, že sílu k tomu, aby překonala šok ze ztráty dítěte, čerpá ze své hluboké víry. Působí tak chladně, navíc dělá špatná rozhodnutí při poskytování dalších a dalších rozhovorů. A média si vezmou jen to, co se jim hodí. Přesto se tahle mediální bašta stává i obžalobou společnosti, která prahne a vždycky bude prahnout po senzacích. Ač nakonec manželé zvítězí, za návrat do normálního života budou bojovat už navždy. Někomu může úsporné herectví vadit (Meryl opravdu netrpí jako „správná“ matka, která přijde o to nejcennější), a také to, že tvůrci nejdou příliš po emocích, jiní naopak ocení celistvost vyprávění. 70% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, dokument o tomto případu byl mnohem zajímavější a emotivnější. Jakkoliv mám ráda Meryl Streep i Sama Neilla, v tomto filmu mě zanechali chladnou a nezúčastněnou, nedokázala jsem s nimi soucítit a jejich takřka netečný přístup ke ztrátě dítěte přímo vybízel k pochybnostem, zda maličkou Azariu skutečně unesl dingo, nebo to celé bylo úplně jinak. Možná šlo o záměr filmařů, ale mě ta odosobněnost docela iritosrala. 59% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Já osobně si nemyslím, že kvalita snímku by měla nutně stoupat či padat spolu s výkonem Meryl Streep. Ač mám tuto madam velice rád, ač ji bezmezně obdivuji, za největší přednosti Výkřiku ve tmě považuji myšlenku a následný obsah. Ono není bezpodmínečně nutné, aby nám někdo (či něco) zcizilo dítě ze stanu. Procitnout a přemalovat své růžové brýle na realističtější barvu můžeme i za pomoci mnohem méně závažných událostí. Je hezké předat svou zkušenost druhým lidem, aby bylo zabráněno budoucím neštěstím. Kde je ale hranice mezi touhou pomoci druhým a touhou zviditelnit sebe sama? Jak odmítnout žádosti o uveřejnění osobního příběhu, aby to neznělo alibisticky a nebudilo podezření? Na kterou stranu ukročit před smečkou všežravých hyen? Výkřik ve tmě je bravurně zpracovaným propletencem otázek a odpovědí, které všichni moc dobře známe z běžného života. Nemaskuje se za velkolepou hudbu nebo uhlazené vizuální provedení. Je suchým, názorným a realistickým pohledem do duše společnosti. A za takový budiž mu vysloven jeden veliký dík! Jo a Meryl, tak ta byla famózní! ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Silný príbeh, ktorý nenechá nikoho chladným. Prísť o dieťa takým spôsobom musí byť naozaj strašné. Z pohľadu hlavnej postavy Lindy ide o pomerne zložitý film, ktorý sa vyžíva v citovej komplikovanosti oboch rodičov a z pocitov veľkej krivdy po obvinení matky z vraždy. Na jednej strane chápem Lindu, že bola voči nepriateľskému prostrediu chladná a že neprejavovala na súde žiadne city, na druhú stranu však chápem aj ľudí okolo, pretože týmto svojim správaním si logicky v ich očiach len priťažovala. Odhliadnuc od toho mi však prišlo veľmi čudné a hlavne nezodpovedné ťahať niekoľkotýždňové bábo a ísť s ním na rodinný výlet niekam do jednej z najviac nebezpečných oblastí na svete. To bolo vážne nerozumné. 80/100 ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Mottom jednej knihy Alberta Camusa je: Kto neplače na pohrebe svojej matky, skončí na šibenici. Spomenul som si naň pri sledovaní austrálskej drámy Výkrik do tmy, nakrútenej podľa skutočnej udalosti. V nej ma nezaujala iba Meryl Streep, vynikajúco stvárňujúca postavu Lindy Chamberlain, ale aj proces vytvárania verejnej mienky, v ktorom vášne a predsudky zohrávajú porovnateľnú úlohu, ako neúplne a médiami účelovo upravené fakty. A v Austrálii, v ktorej vďaka prvým várkam imigrantov nemajú ich potomkovia ďaleko k skratovým a násilným alternatívam zdĺhavých a komplikovaných súdnych procesov, v tej Austrálii nepomôže pri hľadaní pravdy ani porotný systém. Film ako celok nebol síce ničím objavný, ale neľutujem, že som si ho pozrel. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Skoro bych brečel, když se člověk ponoří do děje, představí si, jaké by to bylo na jejím místě, přichází hrozná tíha zoufalosti. Nádherné je, jak se tu společnost mění, od ochoty pomoc, přes rozdělení na dva tábory, až po skoro jednohlasné ukamenovat. Božská Streep, ale to je spíš samozřejmost - možná jen ty účesy, co jí vyrobily na hlavě, jsou fakt asi až moc naturalistické. Každopádně doporučuji, ale zajímalo by mě, jak ten příběh pokračuje ve skutečnosti... ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Nikdy by som nenechala také malé dieťa spať v stane samé. Obzvlášť, ak sa okolo potulujú divé psy. Lenže ja nie som Linda. Sledovať všetok ten tlak médií a okolia .. no krásne sme sa my ľudia vyznamenali. Film si celý čas drží odstup, ale možno to takto ten Fred chcel .. nikomu nenadržiavať, iba vyrozprávať tento smutný príbeh. 3,5* ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Film pôsobí nenápadne, ale téma má niečo do seba. Vie zamraziť, ak sa rozhodnete trochu premýšľať. Pri šikovnejšom režisérovi, by to sa s príbehu dalo vyraziť vac napätia. Páčilo sa mi, ako skratkovito bol zobrazený vplyv na verejnosť, resp. celospoločenská atmosféra... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Z filmografie Meryl Streep jeden z těch méně známých filmů, který však pod nenápadnou slupkou skrývá neskutečně silné a poutavé drama o rodině, která nejen, že přijde o malé dítě ale zároveň musí čelit obvinění z jeho zavraždění. Standardně výborná Meryl a zdatně sekundující Neill. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Film působí téměř jako rekonstrukce příběhu a to i úsporným, ale účelným herectvím, které je přesvědčivé. Tvůrci se zaměřují na detaily - zajímavý vývoj manželské podpory (podávání si rukou při cestách k soudu). Působivé je zobrazení davových scén, nadčasově působí mediální štvanice. Stejně jako v Philadelphii nenudí ani scény před soudem. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Smutný a cielene chladný film o strate toho najcennejšieho v živote. Meryl pri svojej návšteve v Prahe spomenula práve A CRY IN THE DARK (a IRONWEED) ako tie, o ktorých sa málo vie, ale ona je na ne obzvlášť hrdá. Filmársky nijak objavné, herecky veľmi veľmi dobré. VERDIKT: Vinní nech sú tí, ktorí málo plačú. ()

Reklama

Reklama