Reklama

Reklama

Mise v ohrožení

  • Austrálie The Dish
Trailer

Obsahy(1)

Když Neil Armstrong poprvé otiskl svou nohu do měsíčního prachu, jediné spojení bylo díky satelitu mezi několika stovkami ovcí na australském venkově. Ve dnech před 19. červencem 1969 a vesmírnou misí, která poprvé otiskla lidské stopy na Měsíci, spolupracovala NASA se skupinou australských techniků, kteří souhlasili s nainstalováním satalitního přijímače. Anténu umístili přímo doprostřed ovčí farmy v městě Parkes, známém stříháním ovcí a právě toto rozhodnutí NASA mírně znepokojilo. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Blíží se památný den, kdy poprvé bude otisknuta stopa člověka v prachu Měsíce. Tím vyvoleným sice může být jen jeden, ale miliony jiných chtějí tento okamžik sledovat alespoň v televizi. Díky moderní technice, a obrovskému satelitnímu talíři umístěnému u malého městečka Parkes v Austrálii, může být přání milionů vyslyšeno, a vzdálený signál poputuje do obrazovek obyčejných lidí. Teda, pokud se od satelitu podaří odehnat všechny ovce, nebo se nestane jiná neočekávaná událost ... Mám rád filmy, po jejichž skončení můžu strávit několik desítek minut pročítáním wikipedie a dalších zdrojů, kde si mohu celkový obraz filmu doplnit reálnými základy. Mám rád filmy, které se týkají vstupu člověka do vesmíru (jako jsou například Apollo 13 nebo Správná posádka). Mám rád filmy, u kterých se sice neutřískáte smíchy, ale úsměv vám z tváře po celý film nesleze. A přesně toto všechno Mise v ohrožení splňuje, a tak jenom lituji, že jsem moc mladej na to, abych v tento památný den, 20 července 1969 nemohl být alespoň částečně u toho... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Milá "vesnická" komedie na australský způsob. Fingovaný přímý přenos z vesmíru byl nezapomenutelný. 70% Zajímavý komentář: Odpadlik ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No spis nez komedie to je neco mezi komedii a dokumentem inspirovanym podle skutecny udalosti. Sceny kdy byste se zasmali tady moc neni(snad krome toho kdyz hrajou prenos z vesmiru) a vetsinou se budete jen pousmivat. Film je prolozen nekolika archivnima zaberama ze skutecny mise na mesic. Sam Neill to zahral spis prumerne, ale v poho mu verite, ze je spravcem "talire". Celkove tu tedy mame film o problemech s prenosem z mesice, ktery nema nijaky vetsi ambice nez divaka pobavit a to se mu dari celkem dobre. Ale na druhou stranu to zas nic extra neni a i pres vsechny klady je to takovy neslany nemastny, takze si vic jak 3* nezaslouzi. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Já nevím, už jsem to viděla asi čtyřikrát a pořád je to takové nijaké. Ale při scéně, kdy jim vypadne signál a oni hrajou přímý přenos z kosmu, tam to nemá chybu. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Film velmi volně rekonstruuje první přistání na Měsíci z pohledu obyvatel australského městečka Parkes, ve kterém je umístěn obří satelitní přijímač, který měl za úkol přenášet televizní vysílání z procházky po Měsíci. Hlavními hrdiny jsou zdánlivě čtyři vědci/technici, kteří měli stanici na starost a jejichž úkolem bylo zajistit ničím nerušený přenos signálu z měsíce. Ve skutečnosti je hlavním hrdinou filmu onen titulní "talíř", obří satelit v Parkes, který dodnes stojí, a ve kterém probíhalo veškeré natáčení. A nutno říct, že kdyby byl film natáčen na nějakém jiném místě, v prostorách menšího satelitu, tak by ztratil i to málo ze své působivosti, co má. Protože ačkoliv tvůrci snímku uspěli ve snaze připomenout jednu z nejvýznamějších událostí 20. století, film samotný výrazně postrádá nosný příběh, v podstatě nemá žádnou zápletku a dojde zde k jedné jediné dramatické akci - když totiž na chvíli vypadne proud. (A navíc všechny ty drobné zádrhely, které mají tvořit v zápletce překážky vhodné k překonávání, jsou vymyšlené, ve skutečnosti to bylo ještě bezproblémovější!) Jinak totiž probíhalo téměř vše bez nejmenšího zaváhání... a film bez zápletky, bez napětí, bez děje, je skoro na nic, to už by bylo lepší se dívat na dokument. Výhodou je, že na DVD je 101 minut bonusového materiálu, který stojí za zhlédnutí. Takže kdyby se film někomu moc nezdál, ale stále měl chuť se o satelitu v Parkes něco dozvědět, tak si stejně přijde na své. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Pokud se chcete dostat do pohody, tenhle příjemný filmík by k tomu mohl pomoct. Nejde sice o žádnou nezapomenutelnou komedii k uchechtání, ale je to milý, úsměvný snímek o obyčejných lidech - o jejich problémech, láskách i bolestech. A hlavně o jednom obřím satelitním talíři mezi mezi tisícovkami australských ovcí:-). 3* je k hodnocení málo, 4* je zase moc. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Komedie? Tohle? Moc jsem se tedy nenasmál. Spíš jsem byl poučen o složitosti přenosu televizního signálu z Měsíce. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Příjemný film na odpoledne u televize. Obdivuji scénáristu, který dokázal okolo téměř jediné dramatické situace (výpadek signálu) opentlit tu něco dopředu a tu něco vzad.... Líbí se mi představa, že nějaký Australan - zřejmě producent, když zhlédl např. Apollo 13 nebo podobný americký film, omílající hrdinné americké dobyvatele vesmíru praští pěstí do stolu a a zahřmí: "Sakra, my jsme taky přispěli, ne!? Koukejte něco vyšťourat a dát dohromady - a ať je to hodně vlastenecké, nezapomeňte na ovce!" ()

cross 

všechny recenze uživatele

Velmi slabé 4* - The Dish je velmi příjemný film, ze kterého se rozhodně neposadíte na zadek, ale který si můžete s klidnou duší užít při odpočinkovém odpoledni po prací nabytém dni. Některé scény jsou opravdu vydařené, některé jsou hodně dojemné a vše navíc doplňují reálné dobové záběry. Trochu poučné, vstřícně zábavné a dokonale odpočinkové. Ale jinak nějak zvláštní.... ()

štísko 

všechny recenze uživatele

I když by se snad podle obsahu mohlo zdát, že jde o pořádné drama, není to úplně pravda. O napětí nouze není, ale jde především o film snažící se divákům přiblížit jeden z nevětších vrcholů tecnického pokroku pod zcela jiným úhlem pohledu. A je to pohled mimořádně svěží. Dramatické okamžiky jsou hustě protkány jemným humorem. Ten situaci sice odlehčuje, ale rozhodně nezastírá osobní statečnost a profesionalitu s jakou posádka vysílače přistupovala ke svému úkolu. ()

cab 

všechny recenze uživatele

Mily maly australsky pocin zanechava v srdcich silny zazitek, i kdyz se nesnazi o primi utok se kazdemu zavdecit, protoze pribeh tymu techniku pracujicich s unikatnim satelitem uprostred ohrady pro ovce, kteremu se postesti spolupracovat s NASA a prenest na zivo prvni kroky Neila Armstronga po mesici pro jizni polokouli dozajista neoslovi vsechny. Jedina skoda je, ze jsem nemel moznost posoudit australsky smysl pro humor, i kdyz dabing nebyl veru spatny. 70% ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Zajímavě skromný snímek ze zákulisí historického přistání prvního člověka na Měsíci. Přesněji řečeno, co všechno se dělo, aby lidstvo mohlo celou událost v přímém televizním přenosu vidět a hlavně slyšet slavná slova Neila Amstronga: “Je to malý krok člověka, obrovský skok pro lidstvo.” Snímek natočený na základě skutečných událostí přináší pohled na jednu z největších událostí v historii lidstva svěžím dojmem a zase krapet z jiného úhlu. Nechybí humor, přirozenost a zásadovost. Kdo by kdy řekl, že taková anténa měla kvůli signálu nejlepší místo uprostřed ovčí farmy. Snímek vypadá sice televizně, avšak zpracováním věrohodně. K tomu dopomohly hlavně autentické záběry vesmírné agentury NASA. Takže rok 1969, Apollo 11, přistání na Měsíci a snaha o televizní přenos. Snímek přináší zcela přirozený příběh s dramatickými i humornými okamžiky. ()

smrtacik 

všechny recenze uživatele

Je to malý skok pre človeka, ale veľký skok pre ľudstvo. Tak toto notoricky známe prehlásenie asi pozná každý, ale nie každý asi vie ako a čo stalo za tým, že sa obrázky z pristátia človeka na mesiaci dostali do tých drevených krabíc na ktoré čumelo takmer celé ľudstvo. Toto sa nám snaží priblížiť Bob Sitch...a robí to zaujímavou formou. Misia v ohrození i keď obsahuje prvky podľa skutočných udalostí je vlastne komédia. Nie komédia plné gagov a sprostého humoru ale komédia plynúca jemne svojím tempom, so sviežim a ľudským humorom, ktorý vyplýva najmä zo vzniknutých situácii a z charakteru postáv. Hlavnou hviezdou je asi Sam Neill (Cliff), ale aj pre mňa menej známi (alebo skôr vôbec) herci ako Kevin Harrington (Mitch), Tom Long (Glen), Patrick Warburton (El), ktorí si zahrali miestnych astronómov sú naozaj výborní. Najmä sa mi páči Mitch a jeho typický suchý austrálsky humor. Ostatní mu tu sekundujú skvelo a hlody typu: ,,stratili ste Apollo 11? Hlavná vysielacia stanica nevie kde je Apolo 11?“ a mladý na to ,,no je na ceste na mesiac“ stoja fakt za to. Tento austrálsky filmík na mňa zapôsobil celkom príjemne, mestečko vo vidlákove prežívajúce všetky tieto udalosti bolo super od školákov až po starostu, celkom pohodový hudobný doprovod, taký pohodový ako celý film a čo mňa veľmi očarilo boli nádherné scenérie a úžasný pohľad na ten vtedy neuveriteľný kus techniky, kde vysielač trčí uprostred ničoho, len v poli pri ohrade s dobytkom. Zábery vyzerali naozaj skvelo a veľmi pôsobivo. Aj keď situácie jednotlivých postáv okolo skutočných udalosti si autori vymysleli, zapadá to do seba tak zaujímavo, že možno predsa len aj na nich bude niečo pravdy :-)...a ak niekto bude mať záujem o nejaké fakty, medzi bonusmi na DVD nájde denník pristatia Apolla na mesiaci alebo archívne materiály Nasa. Hodnotenie: 70% ()

Lachyc 

všechny recenze uživatele

Když jsem to viděl, byl jsem ještě celkem malý kluk. Dnes už nedokážu říct, nakolik to byl kvalitní film, ale velmi dobře si pamatuji, jak mě tehdy hrozně zaujala myšlenka, že by neexistoval záznam z prvního přistání člověka na Měsíci. A tehdy to ve mně probudilo velký zájem o celý vesmírný program. ()

Odpadlik 

všechny recenze uživatele

Docela milý film o tom, jak lidstvo málem nevidělo přistání na měsíci. Má užasnou atmosféru poklidné, ospalé australské "díry" konce šedesátých let, příjemné herecké výkony a dobrou hudební složku. Na nic velkého si toto dílo nehraje a to je mi sympatické. ()

Reklama

Reklama