Reklama

Reklama

Být skinheadem

  • Švýcarsko Skinhead Attitude (více)
Švýcarsko / Francie / Německo, 2003, 90 min

VOD (1)

Obsahy(1)

„Nechápu, jak se někdo může hlásit k hnutí skinheads a zároveň být rasista. Vždyť skinheads pocházejí původně z Jamajky," říká jeden z průkopníků hudebního stylu ska, se kterým byli skinheads v počátcích neodmyslitelně spjati. Jeho slova výstižně ilustrují jeden z mnoha paradoxů hnutí, které si většina lidí automaticky spojuje s násilím a sympatiemi k neonacismu. Režisér Daniel Schweizer v doprovodu mladé švýcarské skinheadky Karole se rozhodl zmapovat téměř čtyřicetiletou historii hnutí skinheads a ukázat jeho současnou podobu v nejrůznějších zemích Evropy a Ameriky. Unikátní záběry z koncertů a rozhovory se členy antirasistických skupin Bad Manners či Sham 69 kontrastují s hajlujícími jedinci na koncertech jedné z prvních neonacistických kapel Screwdriver, jejíž zpěvák Ian Stuart Donaldson založil v Anglii nechvalně známou organizaci Blood nad Honour. Brutální policejní zásah proti účastníkům koncertu Los Fastidios v Krakově, rozhovory s antirasisticky orientovanými Redskins z Berlína či se zapálenými neonacisty z USA a Švédska autor doplňuje konzistentním komentářem plným zajímavých informací. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (68)

BlackTom 

všechny recenze uživatele

Keby nebolo náckov, nik by nepotreboval vysvetlovať, kto sú "tí praví" a kto sú len zmrdi prekrúcajúci vlastnú minulosť a kolaborujúci s najsvinskejšími myšlienkami chorého jedinca. A keby neboli náckovia, nebolo by treba defenzívu v podobe SHARP (mimochodom, pre jedného vylízanca zde - antifašizmus NIE JE ľavicové zmýšľanie, ale názor každého normálneho človeka; nepochopil si zjavne veľa, keď ti vyšlo, že pôvodný skinhead bol ľavičák...). A keby nebolo náckov, nebol by ani tento výborný dokument (ktorému však tak trochu chýba správny postoj a to - na ktorú stranu sa dať?). A to by bola škoda. Poteší Laurel Aitken a Buster Bloodvessel. ()

prsvl 

všechny recenze uživatele

Dobře udělaný dokument o vzniku hnutí skinheads. O jejich hudbě. O tom jak se z této nerasistické, dělnické kultury pocházející púvodně z Jamajky odklonila část sympatizující s extrémní pravicí (rasisti, fašisti, neonacisti) a o tom jak to vypadá se skinheads v součastnosti. Rozhovory jak s levičáky, apolitickými, tak s extrémními pravičáky......... Rozhodně zajímavé, chvílemi však docela nudné (alespoň pro mě). ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý a hlavně zajímavý dokument. Dalo by se říct, že toto téma mě docela zajímá, né snad proto, že bych se sám řadil ke Skinheadům, to jako ani za mák, ale prostě mi to přijde zajímavý. Zajímavý tím, jak si lidi jsou schopni ničit a zničit život kvůli ustavičné nenávisti, kterou tento "koníček" produkuje. Vůbec jsem netušil, že to celé vzniklo na Jamaice a že prapůvodní plešouni poslouchali SKA. Z dokumentu je jasně patrné, že ti Skinheads, kteří zastávají fašismus jsou naprosto vylízaní a v jejich hlavách by se toho, kromě násilí a nenávisti, moc nenašlo. To jako bezesporu. Ale ať se mi ti zbývající (což jsou tedy antifašisti) nesnaží namluvit, že oni jsou vlastně hodní a že to myslí dobře. I z té francouzské antifašistické skinheadky na konci dokumentu vyleze, že se taky rádi perou, řežou a mlátí. Ale že nikdy nejde o život, bullshit! Ať je skinhead fašista či antifašista, je to pořád plešatá hlava, které se vždy vyhnu mílovými kroky! U nás v ČR jsem ještě neměl tu čest potkat skinheada, kterej by to měl v hlavě aspoň trochu srovnaný. Give peace a change! PS: "Chlapi, pojďte hajlovat k řece!", toto jsme zaslechli na vlastní uši z "úst" českých plešounů v létě 2007 na řece Sázavě nějak po půlnoci :o). Jsou to ale klucí šikovní, že? :o) ()

Vercinix 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že jsem se včera díval na Religulous, takže proto tento dokument na mě zapůsobil jako živá voda! Kdybych to asi viděl jindy, tak bych snad i zvažoval hvězdičku dolů! Snaha o vyváženost a nestrannost byla naznačena, tedy možná byla zbožným přáním a tak se i do dokumentu promítla! Ovšem "objektivní" rozhodně tento dokument není! Bylo jasně vidět ke které názorové frakci skinheads autor jasně inklinuje, které nechává větší prostor pro vyjádření (musíme ovšem uznat, že se šarpy se debatuje lépe než s B§H a White Power) a kterou i lépe "vykresluje"! Jinak toto považuji za záslužný a odvážný projekt, který se snaží poukázat na nečernobílost skinheads hnutí, na názorovou rozrůzněnost uvnitř oproti jednoznačnému radikálnímu odmítnutí médii! Tím, že dokument sám prochází genezí od kořenů až po současnost, vyjevuje pohnutou historii, která vedla až k dnešní nesmyslné zpitvořenosti a upozorňuje na to, že hnutí odporu proti rasistickému házení do jednoho pytle je možná silnější mezi skinheads než mezi námi, kteří je často velmi povrchně směšujeme a velkohubým gestem rádoby tolerance odsuzujeme! Dle mého je kastování na jakékoli skupiny ve finále nesmysl, ale když se tak již děje, tak se chci seznámit s fakty, aby mé sympatie směřovali pro mě správným směrem a nebyl zaslepeným chrličem ohně a síry na něco, co vlastně ani neznám! ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Hneď na začiatok treba povedať, že režisér natočil tento film z oboch nenávidených skinheadských strán aj keď hlavná protagonistka Carol , či ako , je na strane AntiFa . Na druhú stranu film je natočený objektívne , z oboch pohľadov. Tento zaujímavý dokument nakrútený takmer po celom svete nie je len pre priaznivcov hnutia Skinehads, ba naopak aj pre ľudí, ktorí sa chcú o tejto protispoločenskej revolte dozvedieť o niečo viacej. či už históriu tohto smeru, zaujímavosti , alebo komentáre neonacistov, Oi, Sharp...Výsledný obrázok nech si určí každý sám. Film je nakrútený vážne realisticky , a aj tak s niektorými názormi neonacistov, že bojovať za svoju vlasť,rasu a mať v sebe patriotizmus má niečo do seba. Tak isto aj s tými ľuďmi, ktorý hlásia, že neonacisti,rozbili a pošpinili toto hnutie sá im tiež dá pokladať za pravdu. To,ale každý smer , každá politická strana má dobré korene a ideály, ktoré sa možu náhle zvrtnúť ako napr.v prípade komunizmu . To už, ale píšem svoj politický názor, ale politika a príslušnosť k niečomu k tomuto filmu jednostranne patrí.No mne sa to ale páčilo, aj keď s malými výhradami , ale aj tak za 4* to určite stojí. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama