Reklama

Reklama

Být skinheadem

  • Švýcarsko Skinhead Attitude (více)
Švýcarsko / Francie / Německo, 2003, 90 min

VOD (1)

Obsahy(1)

„Nechápu, jak se někdo může hlásit k hnutí skinheads a zároveň být rasista. Vždyť skinheads pocházejí původně z Jamajky," říká jeden z průkopníků hudebního stylu ska, se kterým byli skinheads v počátcích neodmyslitelně spjati. Jeho slova výstižně ilustrují jeden z mnoha paradoxů hnutí, které si většina lidí automaticky spojuje s násilím a sympatiemi k neonacismu. Režisér Daniel Schweizer v doprovodu mladé švýcarské skinheadky Karole se rozhodl zmapovat téměř čtyřicetiletou historii hnutí skinheads a ukázat jeho současnou podobu v nejrůznějších zemích Evropy a Ameriky. Unikátní záběry z koncertů a rozhovory se členy antirasistických skupin Bad Manners či Sham 69 kontrastují s hajlujícími jedinci na koncertech jedné z prvních neonacistických kapel Screwdriver, jejíž zpěvák Ian Stuart Donaldson založil v Anglii nechvalně známou organizaci Blood nad Honour. Brutální policejní zásah proti účastníkům koncertu Los Fastidios v Krakově, rozhovory s antirasisticky orientovanými Redskins z Berlína či se zapálenými neonacisty z USA a Švédska autor doplňuje konzistentním komentářem plným zajímavých informací. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (68)

larelay 

všechny recenze uživatele

Zijeme vo velmi smutnom svete, kde skutocne hodnoty, za ktore treba bojovat, stracaju na vyzname a do popredia sa deru extremisticke nazory, s ktorymi sa ja nikdy nebudem ochotna stotoznit, podporovat, natoz tolerovat a vzdy budem kazdemu, kto je ochotny pocuvat hovorit, ze sme si vsetci rovni a ti, ktori tvrdia opak, su pre mna nuly, bezcharakterne svine a mali by si vyskusat koncentracny tabor. Vyborny objektivny dokument, ktory nikomu nic nevnucuje, naopak dufa, ze si kazdy spravi vlastny nazor. A myslim, ze po tomto by si ho mal kazdy slusny a inteligentny clovek urobit. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument mapující skinheadské hnutí od jeho počátků, kdy ještě nemělo nic společného s rasovými předsudky. Co musím ocenit, je nestrannost dokumentu, nechá vykecat nácky i sharpáky a úsudek si divák musí udělat sám, nikomu nevnucuje žádné názory. 90% ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Pro dokument nemám ještě úplně nastavená měřítka. Tenhle působil trošku monotónně, na druhou stranu zvolené téma a sdělení měly velkou váhu. Dokument bez předsudků a zkreslení mapuje vznik a vývoj hnutí Skinheads až do současných dnů. Některé věci určitě člověka se zažitou představou překvapí (třeba černí skinheads), u některých výpovědí a scén má zase problém věřit, že nejsou hrané, protože jsou zkrátka neuvěřitelné. O to větším varováním by však měly být. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Jednoduché odpovědi na složitý vývoj této kultury. Skinheads jako hudební kultura? ANO. Černoch jako skinhead? ANO. Skinhead jako antirasista? ANO. Skinhead proti náckovi? POVINNOST! ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Švedští skinheadi jsou skutečně boneheads. Moc se mi líbil boj polských skinů proti po zuby ozbrojeným policistům sněhovými koulemi. Tohle je velmi vyvážený dokument, který bourá předsudky lidí o skinheads. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Zažil sem už zábavnější dokumenty, ale na druhou stranu sem se toho dozvěděl hodně novýho a chvílema se mi otvírala až kudla v kapse, když sem viděl co za lidi chodí po světě. ()

prsvl 

všechny recenze uživatele

Dobře udělaný dokument o vzniku hnutí skinheads. O jejich hudbě. O tom jak se z této nerasistické, dělnické kultury pocházející púvodně z Jamajky odklonila část sympatizující s extrémní pravicí (rasisti, fašisti, neonacisti) a o tom jak to vypadá se skinheads v součastnosti. Rozhovory jak s levičáky, apolitickými, tak s extrémními pravičáky......... Rozhodně zajímavé, chvílemi však docela nudné (alespoň pro mě). ()

Ferry 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný dokument, měli by si ho prohlédnout naši "bílí chlapci s čistou krví (fuj)" Stejně by se na něj měla podívat i naše média.....protože kdyby nebylo jich, určitě by lidi nepletli skinhead-neonacista. Nepatřím ani sem ani tam, ale pokud někdo potírá někoho za to jak vypadá nebo v co věří (neberu nácky = neonacismus není víra, ale sračka) Tak se radši přidám k těm, co jsou proti rasismu a nacismu. P.S. Lonsdale vydává kolekce s mottem "milujeme všechny barvy, náckové přeberte si to vy hrdinové"... ()

stration 

všechny recenze uživatele

Celkem zdařilý, ale IMHO opět nevyvážený dokument. Ačkoliv se autor snaží, je jasně vidět, ke které odnoži tohoto hnutí inklinuje a ta také dostává v dokumentu největší prostor. ()

kapsomut 

všechny recenze uživatele

Ten kdo stále jen čumí na TV Novu a jejich televizní zprávy, ať se konečně podívá na něco normálnějšího a pravdivějšího. Z TV Nova víte, že měli skinheadi koncert. Ale nikdo neřekne jestli to byli neonacisté nebo skinheadi. Je v tom velký rozdíl a kvůli těmto nepravdivým informacích si lidé myslí, že každý skinhead je rasista a fašista. TO TAK ALE FAKT NENÍ!!! Naopak, první skinheadi byli černí, jak se nakonec sami dozvíte z tohoto výborného dokumentu. Ten kdo stále bude říkat že skinhead = nácek, ať si políbí prdel... (promiňte mi ten výraz). Tomutu výtečnému dokumentu 90% ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Obzvlášť náckové v Americe mi přišli mimořádně komický...samozřejmě myšleno v nadsázce. Takové existence aby člověk pohledal:-) Hitler by se asi divil jaká individua drží prapor áryjské rasy;-)) ()

Lord.Jim 

všechny recenze uživatele

No ke konci jsem měla pocit, že se už dívám na úplně jinej film. Počátky = celkem sympatie, současnost = odpor, humus. Hlavně ty americký týpci. Stejně ale moc nechápu, kolik je v současnosti věrnejch tý původní myšlence. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Vcelku pěkný dokument mapující skinheadskou scénu napříč různými zeměmi a obdobími. Vrhá nové světlo na subkulturu, která je mnohými považována ze něco zcela jiného než ve skutečnosti je. Ukazuje, že skinheads nejsou jenom nablblá hovada v bomberech a kanadách, ale skupina lidí se svou vlastní svébytnou historií, módou a životní filosofií. A co je nejdůležitější - vyvrací zažitý vzorec, podle kterého skinhead = hajlující nácek. Pro člověka, který je v této subkultuře trochu zběhlý nebo je dokonce její součástí, však dokument není ani přesto dokonale objektivní. Neptejte se mě proč, je to hodně složité. Tak jako tak považuju tento dokument za dobrou pomůcku pro ty, kteří se chtějí o skinheads dozvědět něco víc, než si mohou přečíst z novin. ()

Matrinx 

všechny recenze uživatele

"Fašismus není názor, to je zločin" Jsem velmi tolerantní člověk, náboženství-sexuální orientace-styly-rasy, jedinou skupinou, kterou prostě nejsem schopen tolerovat, to je fakt prostě nemožný, jsou náckové. Lesba je lesba, a je to jenom její věc, do koho bude doma píchat. Věřící jsou věřící, je to jejich názor, a nezabijí Vás tím. Náckové prostě nejdou tolerovat, protože oni se Vám narozdíl od jmenovaných do života serou. Jsou to psychicky narušený nebezpečný svině, který milují toho největšího slabocha historie Adolfa Hitlera! Neúspěšného malíře, který má na svědomí desítky milionů životů! Jsou tak strašně primitivní, že svět dělí na barvy. "Jsi černej? TÁHNI TY ZASRANEJ IMIGRANTE!" Nejde to tolerovat, nejsou to ani lidi... Tu nestrannost dokumentu bych klidně odhodil, a ubral scény s náckama - dělalo se mi z nich na blití... "Bílá rasa vymírá, je nás snad jenom 9nebo10%" "White Power!" Už se těším, až budou všichni zavřený ve věznicích s afroamerickými dozorčími :D Naopak protirasistické části byly super... Ta nestrannost vůbec nebyla potřeba, pač náckové si to nezaslouží, akorát to třeba pomůže ke zrodu dalších nácků, a to nechceme... Sám jsem docela blízko "hodným skinheadům", nejblíže těm původním. Nesouhlasím s násilím, spíš bych to řešil přes politiku a přes média(síla médií je dneska silnější než síla fyzická). Politiku sice dost nemusím, ale jak jinak proti náckům ? Proč bychom si jejich hnusnou krví špinily ruce? To je přece pod naší úroveň. Orlík "zpívá" "Jsi čech čech čech čech čech čech, tak si toho važ!" Když vidím Orlík a nácky, kteří si hrajou na velký vlastence, ale přitom náš stát špiní, dělají mu ostudu, tak vůbec nejsem hrdý na to, že jsem čech. Čech spolu s těma zvěrstvy... Je mi totálně jedno, že jednou třeba nebude existovat bílá rasa. Barvy jsou pro blbce. Barva neurčuje to, čím budeme. O tom rozhoduje naše volba... Hlavně, když tu budou existovat lidi :) Verdikt: 97% Skvělý dokument, měli by ho vysílat v hlavním čase, rozhodně by to pomohlo více lidem, než nějaký shit jménem Ordinace v růžové zahradě :) Kéž by se lidi dozvěděli, že skinové nejsou stejný. Že nacistický skinové jsou jenom vyvrhelové od původních hnutí, kteří obrátily jeho myšlenky... Že antifašisti nejsou žádný zlý hoši... (Omlouvám se za vulgarismy, a za ten nepříliš filmový komentář. Myslel jsem na to celý film, tak jsem to dal i do komentu..." ()

zette 

všechny recenze uživatele

Pro laika mozna az moc detailni a podrobne, ale jinak zajimavy dokument o hnuti desitek podob. Nenudil jsem se. ()

Bouzy 

všechny recenze uživatele

Od mala se zajímám o punkovou hudbu její historii a odvětví. Pochopitelné je, že tato hudba se nedá poslouchat doma u počítače, ale je jí potřeba podpořit naživo. Na mnoha menších i větších koncertech se častokrát objevily Skinheadi (S.H.A.R.P.) Ještě dlouhou dobu jsem pořádně netušil rozdíl, který se u Skinheads dělí na dva tábory. Myslím, že v tomto dokumentu je to krásně vidět. Snad jednou přijdou časy a bílí a černí budou držet pospolu poslouchat SKA, Reggae, tancovat a popíjet pivo... ()

DivX 

všechny recenze uživatele

"Jen málo kdo ví, že Skinheads pocházejí z Jamajky!" Perfektní dokument o Skinhead, který vysvětluje vznik, názor a rozdělení tohoto stylu. 80% (DĚJ ***** AKCE ** HUDBA ***) IMDb.com: 7,3/10 ()

Reklama

Reklama