Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Autobiografický příběh dívky, která opustí svou rodinu, protože ji považuje za maloměšťáckou a stane se z ní spisovatelka. Film byl natočen podle stejnojmenného románu spisovatelky M. Franklin. (MVanis)

Recenze (13)

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Jako vzdor vůči tehdejší době se hrdinčino chování dá svým způsobem pochopit, jinak je ale strašně hloupá. Když opakovaně odmítne chlapa, po kterém celou dobu touží, a pak nás přesvědčuje, že je vlastně spokojená. Na můj vkus málo skutečného citu, málo vášně a velmi málo přesvědčivosti. Tohle na Jane Campion nemá. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

...KARIÉRA je magicky nasnímané dielo. Poetická atmosféra, je tu sprostredkovaná sugestívnymi kamerovými kompozíciami a z tohto hľadiska je to nadpriemerný film. Jeho romantický príbeh, ma však nezaujal a z môjho pohľadu je to jeden z ďalších snímkov, ktoré vyhrávajú svojou formou a nie obsahom. ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

No asi takhle. V záplavě několika australských filmů, které jsem viděl v krátkém časovém úseku si z tohoto pamatuju asi nejméně. Ba téměř nic. Jak tu kdosi psal, je to film pro ženy. Mně to nedalo nic. Nenašel jsem příběh, který by mě zaujal. Jen to bylo asi všechno docela pěkně načančané a pospojované do sebe. Trošku bych to v něčem přirovnal k filmu "Piano", ale ten mám teda daleko výše. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Australské filmy té doby se nezaměřovaly pouze na původní obyvatelstvo a nebyly to taky jen pořádné krváky. Mezi tím rostlo i něco jiného, něco, co ukazovalo, že film v Austrálii může být skutečně různorodý a myšlenkově může snadno konkurovat filmu mezinárodnímu. V tomhle případě to platí rozhodně. Je to univerzální příběh, ale přesto krásně využívá australské prostředí. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"I'm not marrying anyone. I'm going to have a career!" "A career? What in?" "Oh, literature, music, art. Maybe, the opera. I've not made up my mind yet."     Na príbehy o silných ženských hrdinkách mám slabosť a o to viac, keď ide o umelkyne. A Sybylla Melvyn (výborná Judy Davis) práve takou hrdinkou je. Mladá dievčina, neustále s hlavou v oblakoch, ktorej život jej farmárskej rodiny pripadá strašne prízemný. Ale aj divoška s plameňom v tele, ktorá svojím rebelantstvom a sarkastickými poznámkami robí poriadny prievan v britskej konzervatívnej spoločnosti s uhladenými, škrobenými spôsobmi. Za to má moje veľké sympatie, keďže to ich predstieranie, že sú niečo viac, mi je dosť protivné. Film si ma podmanil hneď v niekoľkých ohľadoch. Britskou angličtinou, ktorá oproti tej americkej znie ako balzam na uši, hereckými výkonmi, krásnym vykreslením krajiny, štylizovaným do farieb starých pohľadníc, pútavým príbehom a asi najviac množstvom zaujímavých a sympatických postáv: komický Frank, šarmantný Harry (výborný Sam Neill), prísna babka, láskavá teta, humorný strýko, či druhá teta plná pochopenia. A nemôžem zabudnúť ani na skvelé iskrenie medzi Sybyllou a Harrym. S hudbou som mal spočiatku mierny problém v tom, že melódia zo známych Detských scén Roberta Schumanna hrala až príliš často, nakoniec ale u mňa prevládol pocit, že tá hudba bola výborne použitá. Film je zaradený medzi 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete, na čo môžem iba súhlasne prikyvovať.     "Maybe I'm ambitious. Selfish. But I can't lose myself in somebody else's life, when I haven't lived my own yet. I want to be a writer." ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Sybyllu děsí představa nalinkované budoucnosti, v níž je odsouzena k celoživotní práci služky. Ráda by se stala umělkyní... Snímek, který odstartoval kariéru Judy Davis a mého oblíbeného Sama Neilla. Přestože jeho téma je jasně feministické, jedná se o příjemný film. Hlavní hrdinka není žádná hysterka, je prostě jiná než ostatní dívky a chce žít podle svého. ()

Reklama

Reklama