Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Záminkou k černé grotesce o nezřízené posedlosti penězi je svatba dcery vesnického boháče, vědomého si moci peněz. Ženicha uplatí luxusním vozem, ale dodavatel žádá okamžitý doplatek. Zatímco svatebčané hodují, otec se zaplétá do složitých transakcí, při nichž musí podplácet notáře, policisty a nakonec i kněze, aby se dostal ze spárů chladně kalkulujícího gangstera. A to všechno uprostřed bujarého a poté bezuzdného veselí, gradovaného mírou opilosti nenasytných svatebčanů. Sugestivní rytmus scén a dialogů, souznějících s hudební produkcí, nutí myslet na Formanův hasičský bál s tombolou i na obdobné výjevy z Wajdovy Veselky. Ovšem na rozdíl od Wyspiańského venkovanů, omámených i vizí boje za národní svobodu, venkované Smarzowského se vyžívají v závisti a chamtivosti, zlé škodolibosti a v podlých podrazech. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (30)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vtipnejšie ako dánsky Festen a v Poľsku legendárny film asi ako u nás Slunce, seno... Zároveň typicky do poľskej mentality zabŕdajúci Smarzowski, ktorý to s novou Svadbou podľa mňa už trochu prehnal, ale v tejto pôvodnejšej verzii znázornil vtipným spôsobom, ako taká dedinská svadba plná pokrytectva vyzerá. Že aj tehotná nevesta bude chlastať ako statok a Dziedziel od rána do večera nalievaný vodkou sa stále udrží na nohách je už asi éra fantasy, ale v rámci karikatúry to môže byť. Najhoršie je, že si človek vlastne na konci uvedomí, že to ani nebola komédia. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Chtěla jsem si odpočinout při bujaré nenáročné komedii. Bohužel nebo bohudík, opak byl pravdou, do komedie bylo dost daleko, spíš syrová realita zahnaná do extrému. A když se to začalo posírat, tak už ten kolotoč nešel zastavit...Některé situace už byly za hranicí možné reality, alespoň doufám (např. že ani čerstvě ustřelený prst nezmírní chuť na sex...). Každopádně jeden z těch filmů, které nezapadnou mezi ty, u kterých druhý den nevíte o čem že to vlastně bylo... ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

4* je důležité si na tento film udělat správnou náladu a hlavně od něj neočekávat komedii, ale naopak surovou a naturalistickou realitu. Happyendu se rozhodně nedočkáte, ale užijete si poctivý a snad i poučný příběh, který začíná bujarým veselím. Provedení připomíná hodně filmařský styl dogma a tento mu výborně sedí. Pokud Vás nic z popisovaného neodradilo, tak můžete zkusit - doporučuji. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 0 /// ART: 1 /// STYL:1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Tak takhle nějak si představuji polskou svatbu. I když tahle byla dost masakrální, ne pro každou letoru a žaludek. Nicméně jim to sedlo jak prdelka na nočník. Jejich mentalita, tradice, zvyky, ukradené auťáky, ale hlavně jim místo krve koluje v těle vodka. Ale ne, nebudu je házet všechny do jednoho koše, to by nebylo fér. Za tenhle unikátní a téměř dokumentární film jim musím napálit čtverec. ()

darwin 

všechny recenze uživatele

Dost dobré drama (žádná komedie), které vcelku věrně vystihuje mnoho rysů polské společnosti na venkově. Výběr herců perfektní, spotřeba alkoholu naprosto autentická (praví chlapi pijou vodku a ne nějaké pivo), finanční záležitosti a další podobné nuance taktéž. Pravá polská vesnická svatba v duchu polského rčení "postaw się i zastaw się". Patriotická Rota Marie Konopnické, kterou na konci zpívají totálně najebaní svatební hosté je pouze trpkou kritikou společnosti a skutečné degradace ideálů. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (5)

  • Na natáčaní bolo len jedno Audi TT, takže neboli možnosti opravy záberov. Napriek maximálnemu úsiliu sa Tamare Arciuchovej nepodarilo auto účinne zničiť, no v ten deň dostala také bolesti zápästia, že musela ísť na pohotovosť. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v Gościeńczyce, Grójci a okolí Komańczy a Rzepedu (Poľsko). Natáčanie trvalo od 18. júna do 29. júla 2003. (Arsenal83)
  • Scéna, v ktorej je Wojnar (Marian Dziędziel) poliaty bigosom, sa nakrúcala niekoľkokrát. Problém bol v tom, že Iwona Bielska, ktorá mala hádzať bigos, nedokázala zasiahnuť Mariána Dziędziela. Keď sa jej to konečne podarilo, obliala aj samú seba. (Arsenal83)

Reklama

Reklama