Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Letní road-movie o nekonvenčním dívčím přátelství je nejen studií současných dospívajících dívek, jejich iluzí a představ, ale i cestou za poznáním a sebevědomím... Iška, Karolína a Vendula se po maturitě vydávají na cestu bez cíle, důležité je putování samo. Ačkoliv jsou povahově i vzhledově velmi odlišné, působí jako kompaktní trojice: podobná slova, stejný humor a společná minulost. Problém nastává už před cestou: Iška musí vzít s sebou čtrnáctiletého bratra Vojtu. Obstarat si jídlo a cestovat bez peněz není jednoduché, zpočátku však dobrodružné a zábavné. Postupem času ale dívky zjišťují, že někdy to, za co se neplatí, bývá nejdražší. A že dívčí přátelství se rozpadá, nebo se rozpadlo už dávno a ony to jen nechtěly vidět, jako nechtěly vidět svoje opravdové touhy, přání a trápení. A Vojta? Nechá se vtáhnout do hry plné potlačovaných emocí, nevyřčených slov, výbuchů smíchu a pořád ještě silných citů, které nemají nic společného se selankou holčičího přátelství. (Česká televize)

(více)

Recenze (485)

HAL 

všechny recenze uživatele

Parta hloupých husiček se rozhodne užít si poslední prázdniny a vyrazit na krušnou cestu za nezávislostí na rodičích i okolí, zkoumáním vlastní sexuality a taky jako v každé pohádce za láskou a za štěstím. Občas se u toho směje, občas chlastá, občas souloží, ale hlavně je komletně psychicky ve sračkách - což by nebylo na škodu, syrově realistický film o tom že život je hnusná svině a dokáže každého nakopat takovým způsobem, že i ta sebevražda je vcelku příjemnou alternativou, by mohl být velmi zajímavým příspěvkem nejen české, ale i světové kinematografii... ale to by ty holky nesměly být tak neskutečně pitomé, jednoduché a ubrečené... a nesměly by vzbuzovat dojem že jim vlastně nejde o nic jiného než je ten sex. Sluníčkový závěr a skrytě pomrkávající morální ponaučení pak už jen dotvrzují dojem že jsou Pusinky jen mírně nadprůměrným filmem pro dospívající bez jakýchkoli jiných ambicí, i když je to rámci českého zahnilého filmového rybníčku takřka inteligentní veledílo. Babinská by ale stejně měla radši točit místo filmů jen melancholické videoklipy - ty by jí vážně šly. 6/10 ()

ChewieDC 

všechny recenze uživatele

Po tomhle filmu se vážně stydím, že jsem dal kdysi Snowboarďákům tak vysoké hodnocení. Je to dost ošemetný film. Dementní název vyzve diváky na srandovní teenagerskej film, a ve výsledku je to famózně natočená deprese ze života. Sice nedrží moc tempo, zpočátku se tam toho děje strašně moc a nestíhá se to zpracovávat, ale dopad má silný. Kamera, střih a režie ovšem na světové úrovni. V posledních několika letech jsem neviděl tak dobře nasnímaný český film. Fakt. ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Přesto, že film není určen přímo pro pánské publikum, ba spíše naopak. Nemohu než nedat vysoké hodnocení! Protože jsem koukal na parádní a po všech stránkách opravdu profesionální práci. Ano, kdybych byl ožralej, měl jinaj filmovej vkus a nebo byl 15ti letej smrad. Hodnotil bych asi odpadem. Ale jelikož jsem takovej jakej sem, nemohu než hodnotit vysoko! Pokud by měl mít komentář k filmu jen jedno slovo, použil bych slovo "PROZŘENÍ" to mě napadlo jako první a myslím že se moc dobře hodí. Navíc, co mě opravdu mile překvapilo, film se naprosto vymyká českým filmovým standardům. Takže mi nezbývá než Karin Babinské tleskat ve stoje! Hodnotil bych 4 , ale když koukám na hodnocení 53% s chutí mírně nadhodnotím a loupnu 5 hvězd. ()

Adam Bernau

všechny recenze uživatele

Fajn film. Jinak teda nevim. Kdyby mi bylo sedumnáct, tak bych asi věděl. Každopádně mi obecné hodnocení připadá neadekvátně nízké. I kdybych se rozhodl, že to za moc nestojí, tak aspoň za tři hvězdy určitě. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Myslím, že moje tehdejší nadšení z Pusinek pramenilo z toho, že se tam Sandra Nováková (moje tehdejší velká herecká oblíbenkyně) ukáže nahá. Když jsem film po letech zhlédl v telce znovu, téměř mě šokovalo, jak moc za tu dobu zastaral (sociální sítě zde neexistují, mobily jsou předpotopní, v ulicích jezdí staré kraksny a jedna z postav jezdí na Simsonu... celkově to tou šedivou pošmourností působí jako natočené pomalu za totáče), a ten výskyt nahoty mi zde nově přišel veskrze otravný (svlékne se zde totiž nejeden Sandra, ale všechny herečky, a to opakovaně). Dialogy jsou veskrze o ničem, podobně jako celý scénář, o mizerné režii nemluvě. Zbytečný film druhořadé režisérky (která se za ty dlouhé roky zmohla na jediný další film), který kromě těch odhalených koz a zadků v podstatě s ničím jiným nepřišel, což z něj dělalo ztrátu času už tehdy, natož dnes. ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

Na cesky film pro mlade to vubec neni spatne, nejaky Kotek ci Crash Road se s tim nemuzou merit a ze zacatku se mi to fakt libilo... Jenze pak postavy porad buli, soulozi, popripade buli a soulozi. Prislo mi, jako by se to reziserce uplne vymklo z rukou. Kazdopadne hudba od Muchowa byla skvela. ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Tři holky - jedna zjišťuje, že je lesba, druhá byla znásilněna a vůbec si nevěří a ta třetí, ta si věří až moc, proto všem slepě důvěřuje a chová se jako coura, ale zároveň má astma.... Všechny tyhle slabosti a silné zážitky, jsou tady natočený i zahraný velmi přesvědčivě. Někdy z toho byla opravdu cítit ta naprostá bezmoc a nicota.... Akorát mi přijde přehnaný, že prostě všichni se cítili se svým životem na hovno. Nebyl to zrovna záživný film, který by oplýval modroustma, ale celkem dobře zahraný, jen škoda, že to neudělali kapánek jinak.... Bylo to pořád v jedný rovině a vlastně opakovali stále stejné scény, nic se tam neměnilo... Pointa nebyla, jelikož do Holandska nedojeli... Jasně, je znát, že se každá změnila, to je velký plus... Za dojemný konec se musim přiklonit o hvězdu víc.... Nenudilo mě to, ale tyhle zajímavý holky mohli mít mnohem zajímavější příběh. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Zoufalý to český film. Na Pusinkách je asi nejvíce vidět problém téměř všech českých filmů a to, že film měl být dramatem a přesto ze sebe snaží vyblít vtip za každou cenu. Paradoxně se mu komediální stránka (i ta nechtěná) daří lépe. Takoví Rafťáci byli dost špatní, ale alespoň se nesnažili o nic víc, než byl žánr teenagerovské komedie. Karin Babinská se snaží přihnout z láhve levného bílého vína stokrát jinak a v druhém plánu paří na PlayStationu Portable. Hlavním problémem dramatické roviny příběhu jsou všechny titulní slečny. Nemohl jsem jim fandit, protože z principu odmítám s takovými skvosty cokoli prožívat. Jejich "problémy" mi přišly směšné, což logicky nejvíce kazí můj celkový pohled na film. ()

Sonnery 

všechny recenze uživatele

Před filmem by měli uvádět varování: "Než si Pusinky pustíte, tak schovejte všechny ostré, tupé, divné, žluté i růžové předměty, zabedněte okna a přikurtujte se ke křeslu." Proč? Protože ten film je depka ve fyzický podobě. Pořád tam někdo bulí, hulí, bulí a chlap je tam vyjádřen třemi typy: zoufalec, debil, zoufalně debilní hajzl. Kouknete na to a chcete se pokud možno rychle zabít. Jo a chybí jim tam čtvrtá, ta nejlepší, skupina mužů: Sonnery ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Trojka kamarádek řeší svoje velké problémy, které zajímají osmnáctileté holky. A obávám se, že jenom osmnáctileté holky docení, o co se Babinská snažila, protože není tak dobrá režisérka, aby její film někoho jiného než pubertální slečny bavil. Naprosto rozumím, proč kolega Cival považuje Pusinky za uječený peklo (nedodal, že ten film vlastně nemá příběh a Sandra Nováková přehrává), přesto dávám dvě hvězdičky za snahu natočit v českých podmínkách film, kde holky pod dvacet nejsou jen roštenky pro Kotka s Mádlem. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

tri kamarátky, ktoré skončili strednú školu a majú pred sebou posledné letné prázdniny, sa rozhodnú stráviť leto spolu prácou v Holandsku - znie to ako česká tínejdž komédia, znie to ako prázdninová letná road movie tínejdž komédia, čo môže zavádzať, pretože AJ KEĎ to má prvky road movie, prvky letného filmu a prvky tínejdž komédie, je to veľmi dobre urobená, vybudovaná a ZAHRANÁ dráma - a pomerne citlivá; téma dievčenského priateľstva v čase dospievania - to je SAKRA zložitá téma, ktorá poskytuje naozaj veľa háklivých nástrah, ale ak sa urobí citlivo - a to je vďakabohu tento prípad - vypáli to nad očakávania dobre! Pripomínalo mi to trochu anglický snímok "My Summer Of Love" a veľmi ma to prekvapilo (príjemne); ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Babinská a Ušelová si napísali fajn indie scenár, ktorý ale bohvie prečo chceli silou mocou natiahnuť cez 90 minút , asi aby mali ľudia pocit, že film stojí za plné vstupné v kine. Pusinky sa tak občas tiahnu, tápajú, ako 70 minútová jednohubka mohli mať väčší drajv a naliehavosť. Pôsobí to trochu dojmom kvalitnejšieho študentského filmu, na čom nie je samozrejme nič zlé, ale v podstate v rámci žánru, ak by sme porovnávali s celosvetovou tvorbou tohto typu, tak by nám asi vyšiel čistý priemer. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Tak to pardon, ale tohle mají být holky po maturitě? Spíše mi přišlo, že jim je tak 15 a mají po základce. Jejich chování bylo vážně na pěst a ne jednou. Herecké obsazení také není nic extra, zachraňuje to pouze Sandra Nováková, na kterou je jako na jedinou hezký pohled. Čekala jsem to mnohem lepší. A ta kamera? No otřesné. Celé bych to zasadila tak o 100 let zpátky a ne do roku 2007. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Pokus o holčičí Snowbarďáky nebo Rafťáky se moc nepovedl. Moc mě to neoslovilo... Ani ty holky nejsou nějak zajímavé. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

V rámci propagace filmu Pusinky jsem viděl rozhovor s Karin Babinskou a následný trailer/sestřih filmu. Měl jsem jasno..další špatná teenagerská "komedie" typu Panic je nanic. Asi po měsíci jsem však četl recenze a pár kamarádů mi tento debut Karin Babinské doporučilo. Při první vhodné příležitosti jsem neřekl 'ne' a už jsme s přítelkyní seděli v kině. :) Klasické představení herců (v tomto případě hereček:) na začátek, zdlouhavý rozjezd..pomalu se mě začínala zmocňovat nuda. To naštěstí po pár dalších minutách pominulo. Těžko popsat, co jsem v tom kině zažil. Bylo to 'jiné', dynamické. Byla to road movie, ale přesto působila přirozeně česky. Vymkla se z klasického rámce vystavění děje - namísto postupného budování atmosféry a závěrečného rozuzlení se mi dostalo mnoha surových momentek jdoucích za sebou a končících smířením. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení, příjemný film. Z dívek mi byla už od začátku nejsympatičtější Iška, ale i ostatní protagonistky jsem si nakonec více či méně oblíbil. Blahopřeji Karin Babinské k jejímu debutu a doufám, že ještě dostane příležitost k celovečeráku. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem u toho 2x unsul takže jsem to jel 2x za sebou. Mě film dost nudil, spíše bych chtěl raději další teenegerskou komedii. Přišlo mi jako kdyby režisérka chtěla smíchat každej žánr dohromady a moc jí to nešlo. A i když herečky byly fajn tak jejich manýry mě vůbec nezajímaly(připomínaly mi ženský který jsou u nás v práci), bohužel pro mě se jedná o nudu. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý film s poněkud nedotaženým scénářem. Ústřední čtveřice je slušně napsaná, ale scénář je nutí do uměle vytvářených konfrontací. Vedlejší mužské postavy jsou všechny příšerné (neměl to snad být feministický manifest?). Povedná je kamera, hudba a herecké obsazení hlavní čtveřice. Obzvlášť nejmladší z ní – Oldřich Hajlich – byl vyloženě castingový poklad. Z vedlejších rolí nakonec stojí za zmínku pouze Lenka Vlasáková. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že jsem očekával dívčí ekvivalent ke Snowboarďákům, kde si budou mladé slečny shánět ,,nabíječe". Místo toho jsem dostal vyzrálý a upřímný film, u kterého se nechce věřit, že jím Karin Babinská debutovala. Snímek Pusinky vypráví příběh tří dívek, které si během cesty do Holandska sáhnou na samotné dno jejich přátelství a každá při tom nalezne sama sebe. Film se snaží být za každou cenu otevřený a upřímný i po sexuální stránce, ale rozhodně bych to nepovažoval za samoúčelný tah, spíše za snahu vše sdělit. S tím se spojuje problém, že by Pusinky byly rády generační výpovědí, ale to podle mě nejsou. Nevím. Možná je to tím, že nikoho takového neznám. Možná je to tím, že mám tam dole trošku jinou výbavu:-) Když se opiju s kamarády, tak si nezačneme vyčítat sociální a jiné otázky, místo toho se chytneme kolem ramen a zabékáme si nějakou improvizovanou písničku. Je tedy jasné, že je film protknut různými emocemi, kdy stydlivá lesbička odhaluje hranice své sexuální orientace a militantní baculka válčí s náruživou vůdkyní party. Tady musím napsat svojí první pochvalu směřovanou k ústřednímu hereckému triu, protože všechny ty emoce a hádky jsou neuvěřitelně živé a věrohodné. Slzavé oči Marie Doležalové jsou někdy výmluvnější něž nějaká přehnaná gesta. Další pochvalu chci směřovat k hudbě Jana P. Muchowa, která snímek ve správný moment zlehčuje, nebo ho dělá dojemnějším. Rozhodně se také musím zmínit o výborné kameře, která nabízí velice často půvabné záběry. Tak chvály už bylo dost. Je čas přejít ke krtice. Scénář sem tam sice nabídne dobrou hlášku, ale na tyto feministické filmy, které nám ukazují, jak je důležitější polovina lidstva plná volů a prasáků, skutečně nemusím. Snad o jediné mužské postavě se dá mluvit kladně a to o mladším bráškovi, který cestuje s dívkami, pro kterého jsem měl pochopení a dokázal jsem s ním soucítit (já bych se svojí sestrou a jejíma kamarádkama nevydržel ani hodinu). Problém tohoto klučiny je, že většina replik, které vyřkne, není úměrná jeho věku. Další výtku mám k tomu, že se ve finále projevilo to, že se jedná o debutový film. Celý film je natočen velice odvážně, ale ve finále odvaha z Karin Babinské vyprchala rychleji než chuť z laciné žvýkačky, protože chtěla za každou cenu dát svým postavám rozhřešení. Film měl skončit o 15 minut dříve, když se dívky rozešly před diskotékou. Působilo by to mnohem více ze života a bylo by to i emocionálně vypjatější. Na závěr musím říct, že film příjemně uteče, ale celou dobu jsem nad ním kroutil hlavou. Možná protože nejsem bravo dívka nebo feminista a proto nemůžu jít s hodnocením u této české verze Mexické jízdy nad tři hvězdičky. P.S. Omlouvám se za délku, ale psal jsem to ve škole na přednášce, když jsem se hrozně nudil:-) ()

Související novinky

Fresh Film Fest 2007 (22.-26.8.)

Fresh Film Fest 2007 (22.-26.8.)

15.06.2007

Na nezájem o mladé a začínající filmaře si v poslední době nemůže nikdo stěžovat. Před pár měsíci proběhl na stanici Nova filmový maratón studentských snímků, Noc filmových nadějí, a v pondělí 4.6.… (více)

Reklama

Reklama