Reklama

Reklama

Tommy a Pentlička

(seriál)
  • Česko Tommy a Pentlička: Tajemný protivník (více)
Trailer

Epizody(6)

Obsahy(1)

Píše se rok 1952 a zdánlivě obyčejný manželský pár Tommy a Pentlička se při náhodném setkání ve vlaku stane hlavním aktérem mezinárodní špionážní hry, která může změnit budoucnost Anglie... Manželská dvojice amatérských detektivů Tommy (David Walliams) a Pentlička (Jessica Raine) se ve vzrušujícím a tajuplném prostředí poválečné Anglie 50. let zatoulají do nebezpečného světa vražd, tajných agentů a sovětských konspirací. Pentlička je neohrožená žena, která vidí za každým dalším rohem nějaké nové dobrodružství. Touží odhalit veškerá tajemství světa a k manželově velké nelibosti se do všeho vrhá po hlavě. Tommy je mnohem opatrnější. Ale i když se zpočátku drží zpátky, netrvá dlouho a společně s Pentličkou rychle zjišťuje, že hájit zájmy svého krále a své země je pro ně oba to pravé. Televizní mini série Tommy a Pentlička: Tajemný protivník vznikla na motivy příběhů slavné „Královny zločinu" Agathy Christie. (TV Prima)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (17)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

6/6 Ok, uznávám, že trpím. Ale je to potřeba brát s nadhledem. Kdyby nebylo nedožitých 125. narozenin Agathy, nikdo by zřejmě po novém zpracování dobrodružství Tommyho & Pentličky ani nesáhl. Ale co dělat, když milujete předlohu, která je cele spjata s 20. roky? A oni vám ji přesunou do období New looku let padesátých? Charaktery i jejich prostředí jsou autenticky spjaty s náladami a módními vlivy poválečného Londýna a navíc Agatha si na počátku bouřlivých dvacátých ještě žila skrze Beresfordovi ideální verzi svého prvního manželství s Archibaldem. Ale jak šel čas, více se věnovala Poirotovi a Marplové. Ve 30. letech zcela své miláčky zanedbala a až zase za války pro ně připravila nový román, aby je znovu v padesátých nechala spát a definitivně se k nim vrátila zase až v 60. a 70. letech. A co nám s tím BBC vymyslela pro letošek? Guláš prvních dvou románů přepracovala do reálií roku 1952. Z vyrovnaného dua udělala spíše manželství založené na téměř mateřské péči dominantní Pentličky o výrazně pasivního a nešikovného Tommyho. No toto! Je jasné, že takto to více sedí hercům, ale čeho je moc, toho je příliš. Zač tedy to poměrně dobré hodnocení za Tajemného protivníka (The Secret Adversary, 1922, česky 1927)? Už ta energie skrze kterou skřípu zubama za to stojí. Pepita jako přirozená Pentliččina silueta? Jako špionážní román je to akceptovatelné, jako téma na neděli přijatelné, ale mohlo to být mnohem lepší. Na N či M? (1941, česky 1967) jsem ale byla vlastně mnohem zvědavější, protože doposud nikdo tento román neřešil. Zde funguje jako navazující dobrodružství roku 1952 a finále se tváří, jako by roky Zločinů pro dva (Partners in Crime, 1929, česky 2002) měly teprve přijít. Zajímavý pohled, ačkoli tak jiný. Dvojitá hra na agenty v převleku T & P vždycky sedla. Chyběl tomu ale humor. Každopádně jsem ráda, že tuto událost letošního léta mám za sebou a vracet se očividně budu častěji k seriálu z 80. let, ale samozřejmě si vážím toho, že se T & P připomenuli i dnešní generaci. Zatím sbohem, miláčkové. #bbc ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

BBC se chopila Tommyho a Pentličky, asi nejkrásnějších Agathiných charakterů a já byl z jejich nápadu nadšen. Navíc předloha, zejméná povídková sbírka Zločiny pro dva, je naprosto úžasná, vtipná a inteligentí, a přesně taková je i tato minisérie. Dáma anglické detektivky by totiž zrovna dnes, kdy píšu tento komentář, slavila 125.narozeniny. Ale k seriálu - zvolený formát, tři díly na knihu, byl rozhodně velmi šťastný - příběh proto máme dostatečně rozpracovaný, kvalitně zahraný a natočený, se skvělou hudbou a vynikající atmosférou. Má to skvělé tempo, šmrnc, skvěle fungující vtipy, akci, napětí i chemii mezi postavami. Co se týče předloh, Tajemný protivník mě moc nevzal a navíc si ho moc nepamatuju, takže za mě je zpracování rozhodně lepší a N či M? jsem nečetl, i když to se mi taky líbilo hodně, bylo celkově vtipnější (zatímco Protivník byl spíše akčnější a špionážní) a ve druhé trojici potěšila i účast Roye "Dalglieshe" Marsdena. Další parádní kousek od BBC, která má letos opravdu silný, úspěšný rok a plodí samé kvalitní věci. A i když pokračování asi není zrovna na pořadu dne, já bych ho uvítal, materiálu je dost a herci jsou tady (ostatně jako všechny seriálové složky, na které si jen vzpomenete) perfektní, rozhodně je fajn že Agatha v televizi jede dál a takhle zatraceně kvalitně. 100%. ()

Reklama

mandlova 

všechny recenze uživatele

Hodnocení po shlédnutí "N či M": Ojojoooj ....tady si zase někdo zapřeháněl. Celou minisérii neznám a po této adaptaci si říkám, jestli o to vůbec stojím. Už jen to, že se nám tak zásadně změnil hlavní protivník z nacistického Německa na komunistické Rusko. Moc tyhle scénáristické úkroky a výstřelky, obzvlášť pokud se jedná o dobře sepsanou detektivku bez výrazných mezer, nechápu. V kostce - zůstal tomu jen název a jména postav, jinak si scenáristi vymysleli vlastní děj a celek je úplný nonsens. ()

kolacky 

všechny recenze uživatele

Hm. Vzhledem k tomu, že tyhle knížky znám dost podrobně, nejsem nadšená. Snaha o pobavení tu je, ale celkem vzdálená od originálu, kdy by se T+P měli teprve potkat, seznámit, hladovět... nebudu sem házet spoilery, kdo chce, ať si přečte. Moje maminka by řekla "Je to nějaké zdžezované" a nemyslela by tím k dobrému... ()

Franki69 

všechny recenze uživatele

Tak já nevím? Byla to komedie? Groteska, groteskní detektivka? Včelařská agitka? Nějaký patvar toho všeho, podle všeho inspirovaný dílem Agathy Christie. Působilo to na mne jako modernizace České hymny nebo Rusalka, doplněná o světelné diskoefekty a elektrickou kytaru. Takový pelmel všeho možného, kdy z původní látky zbyl jen značně pokroucený odraz. Tyhle čtyři hodiny mi budou v životě chybět. Nalákaly mne předchozí zpracování detektivek Agathy Christie, ale tady se to prostě nepovedlo. Dávám 25% a vím, že příběhům zpracovaných BBC v roce 2015 se zdaleka vyhnu. ()

Galerie (105)

Zajímavosti (6)

  • Na začiatku prvej epizódy číta Tuppence vo vlaku knihu „Strong Poison“ od Dorothy L. Sayersovej, z roku 1930. (Hank_Scorpio)
  • Seriál byl napsán podle prvních dvou románů s Tommym & Pentličkou The Secret Adversary (Tajemný protivník) z roku 1922 a N or M? (N či M?) z roku 1941 jako dvě třídílné adaptace přesazené do roku 1952. (NinadeL)
  • Román Tajemný protivník byl zfilmován již potřetí (1929, 1983, 2015), ale N či M? měl v tomto seriálu premiéru. (NinadeL)

Reklama

Reklama