Reklama

Reklama

Tři pohřby

  • USA The Three Burials of Melquiades Estrada (více)
Trailer

Celovečerní debut oscarového herce Tommyho Lee Jonese byl černým koněm canneského festivalu. Film nakonec dostal dvě velké ceny – za mužský herecký výkon a za scénář. Ten k filmu napsal Guillermo Arriaga, dvorní scénárista Alejandra Gonzáleze Iňárritua. Jeho scénáře k 21 Gramům i Amores Perros se vyznačují časovými skoky a stejný postup Arriaga uplatnil i zde. Drama se odehrává v Texasu na pomezí USA a Mexika. Místní rančer Pete Perlina (T. L. Jones) zaměstnává na svém ranči jistého Estradu (J. C. Cedillo). Jednoho dne se Estrada nedostaví do práce. Jeho tělo se najde v pustině, pohřbené v mělkém hrobě. Místní šerif nemá Mexikánce zrovna v lásce a tak pohřbívá Estradu v chudáckém hrobě, aniž by cokoliv začal vyšetřovat. Rančer Pete si ale osedlá spravedlnost a najde viníka – člena pohraniční stráže Nortona (Barry Pepper). Pete ho unese a přinutí, aby Estradu z hrobu vykopal a naložil na mulu. Všichni tři se pak vydávají na cestu za řádným pohřbem do Estradovy rodné vesnice na druhé straně hranice. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (107)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

No Country for Old Men 2... ;-) Film presne podľa môjho gusta, keď práve nemám náladu na zábavu typu Rambo 4 či Volkodav a chcem si dať niečo menej divoké, či (ako v tomto prípade) vyložene melancholicko-poetické. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $5,027,684Tržby Celosvetovo $12,038,000Tržby za predaj DVD v USA $5,907,709 //počet predaných kusov 353,015║ zo začiatku to vypadalo na dosť zmätenú vec tými dejovými prelivmi ale postupne to začalo dostávať zmysel a nakoniec sa z toho stala celkom slušná dráma s dobrými hereckými výkonmi, tak trošku škoda že o niečo viac nevyfarbil charakter toho nešťastného Melquiadesa, mohli sme mu to o niečo viac baštiť /60%/ ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Rozhodně neobvyklý příběh o chlapském přátelství (něco nad čím stále nepřestávám žasnout a i závidět) a o muži, který dlouho neměl klid ani v hrobě. Ale mě především ve filmu zaujala charakteristika postav, která není vůbec tak jednoznačná, jak to vypadalo na počátku velkého putování. A která se odkrývá velmi pozvolna. Vlastně vše se vleče ve velmi poklidném tempu jen s prvky podivného humoru, v nádherné přírodě u mexických hranic. Tommy Lee Jones určitě nezklamal ani jako herec ani v roli režiséra, ale mě nadchnul především scénář. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Skvěle napsaná Peckinpahovsky syrová a drsná variace na Zločin a trest, Guillermo Arriaga je opravdový mistr svého oboru, ta nelineárnost a ostré skoky mezi dvěma časovými rovinami jsou jeho trademarkem. Zajímavý post-westernový nádech a skvělé herecké výkony i atmosféra...mizanscéna naprosto autentická, Texas na diváka přímo dýchne... Pro uvědomění si kinematografické evoluce je dobré komparovat třeba s o dvě dekády starším lokálně i tématicky velmi podobným filmem Hranice - v 80. letech tradičně lineárně vyprávěný příběh, v novém miléniu příběh postmoderně rozbit do několika časových rovin s neostrými předěly, který zvyšuje vypravěčský efekt... ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Roger Ebert: Ten typ příběhu, který by rád natočil např. Sam Peckinpah -- Tudíž něco pro mě. Jen škoda, že druhá polovina už není dramaticky natolik konzistentní, pár scén je zbytečných, v příběhu nemají význam a závěr mě taky příliš neuspokojil. Ale postavy jsou napsané výborně. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Mile originální "divný western", nebýt: idiotsky otravného vývoje děje, nesnesitelně trapné Tommyho postavy (fakt, že si to sám režíroval, to ještě zhoršuje) a nechutně přehnaně promexikánského vyznění. Jasně, je tam celkem dost nekonvenčních perliček (mrtvola+mravenci), atmosféra je vážně příjemná a Barryho miluju, ale debilní scény, při kterých se mi nehty zarývaly půl cenťáku hluboko do dlaní, tlak vyskakoval na dvěstěpade a z úst létaly kurvy se sračkami, ty se vážně prominout nedají. Pro někoho, kdo se přes to dokáže v klidu přenést, je to jasná čtyřhvězda, ale já na to prostě nemám, i když bych moc chtěla. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,KDYBYCH TADY UMŘEL, ODVEZ MĚ K RODINĚ A POHŘBI MĚ DOMA. NECHCI MÍT HROB V TÝHLE ZEMI NĚKDE POD TĚMI BILLBOARDY“....... /// (Až) Artově podaný (téměř) westernový drama o tom, že jedině Mexikánec může mít tři pohřby (a žádnou svadbu). Podivný místo (takový normální americký městečko), divnej kovboj (co věří na přátelství a sliby), divnej hraničář (krásnou ženu má, přesto Hustler s pérem v ruce pročítá), divnej šerif (péro už mu službu odmítá), divný ......prostě všechno je divný a divnej budu asi i já, ale mám prostě s tvůrčím týmem kolem tohodle filmu svoje osobní problémy. Ten scénář je divnej, divný je tempo a divný .... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, proč je lepší nikdy nestřílet tam, kde se honí. 2.) Nevím koho v Mexiku vyhledat při uštknutí hadem. 3.) Nevím, v jakým stádiu už není dobrý česat mrtvolu. 4.) Thx za titule ,,dragon-_-“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Je z neho rančer len preto, že si kúpil ranč, ale chcel by som ho vidieť makať na ňom.“ Toto sa mi páčilo a hotovo. Texasan Tommy Lee Jones už dávno nie je hviezdou UTEČENCA. Od strhujúcej naháňačky za doktorom Kimbleom uplynulo priveľa rokov a priveľa zlých filmov (KLIENT, ŠERIFOVIA, DVOJNÁSOBNÉ OBVINENIE). V roku 2005 sa ale tento zjazvený frajer razantne pripomenul celovečerným režijným počinom TRI POHREBY (nie je pravda, že je to debut, tým bol televízny film POSLEDNÝ KOVBOJ z roku 1995). Vybral si k tomu „nechronologický“ scenár Guillerma Arriagau (dvorný scenárista režiséra A.G. Iñárritua – 21 GRAMOV, BABEL). Výsledok je zaujímavý, nejednoznačný a bizarne originálny. Predsa len, nakrútiť niečo ako ´moderný western´ a ešte ho k tomu skombinovať s road movie troch mužov, z nich jeden je v pokročilom štádiu rozkladu... Takže ÁNO, Jones v poslednej chvíli svetu (a sám sebe) ukázal/dokázal, že na to stále má (ak chce) a že je ostrým kovbojom, ktorý nedá svoju kožu lacno. Film je priamočiary a jednoduchý, ale pritom inteligentný a zručne nakrútený. K tomu prašná atmosféra „moderného Divokého Západu“ a Barry Pepper (25. HODINA), ktorému to tiež často nevyjde, ale v TROCH POHREBOCH aj on dokázal, že s ním treba rátať. A to je dobre vedieť, lebo dobrých filmov je ako šafranu. Viac na mojom ex-blogu: http://ivokucera.blog.sme.sk/c/183656/Tri-pohreby-80.html ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Karty jsou zde skvěle rozdaný co se týče prostředí, ta nádherná pohraniční mex/americana, také co se týče správně drsný "peckinpahovský" (Alfredo Garcia...) zápletky a prezence Tommy Lee Jonese. Po stránce děje už to taková sláva není a škoda, že ten závěr není nijak úderný a dosti to vyšumí, tak proto 3* a jen relativní spokojenost. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Podle názvu to vypadá, že chtěl někdo vyrovnat skóre po známé britské komedii Mikea Newella, ale tohle byl úplně jiný sport. Strastiplná cesta za naplněním slibu a odpuštěním, lehce morbidní (likvidace mravenců) a svou formou maximálně využívající prostředí. Herecky precizní od vedlejších rolí (promiskuitní informátorka Melissa Leo, šerif D.Yoakam s polštářem na rozkroku) až po morálně skálopevného T.L.Jonese a Barryho Peppera, přibližujícího se každým krokem své kalvárie k pokání. Po The Homesman už můžu říct, že si s režisérem rozumíme. V jeho road movies, při kterých je cesta důležitější cíle, se skrývá opravdovost, syrovost s kusem lidskosti i ozvěny minulosti znějící v uších pomalu umírající země.. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tommy Lee Jones zrající jako víno dokazuje, že mu není cizí ani režie. V roli starosvětsky zatvrzelého kovboje Petea se rozhodne dodržet slib svému zavražděnému příteli, tedy, že mu zajistí pohřeb v jeho rodném Mexiku. V cestě dokazující skutečné přátelství mu dělá nedobrovolně společnost přítelův vrah, ochránce zákona Norton. Neobvyklé (až bizarní) povídání s kvalitními hereckými výkony i slušným scénářem. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nádherný film. Snad jeden z nejkrásnějších za poslední dobu. Doopravdy. A s komentováním takových mám vždycky velký problém. Coeni, kteří se Zemí, která není pro starý přišli až o pár let později, by měli okamžitě smeknout jarmulky, protože tohle je moderní, citlivý westernový příběh s propracovanými postavami, dialogy, atmosférou a každou vteřinou zajímavým dějem, jak má být. Tommy Lee Jones za kamerou rozhodně překvapil. Doufám, že se tam brzy zase vrátí. A hudba Marca Beltramiho... Hmm, panejo. Poetické Tři pohřby jsem dnes rozhodně neviděl naposledy. Skvělé, skvělé, skvělé. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Rozvleklá divnosť ktorá sa zdá že má snaď dvakrát takú dlhú stopáž ako má v skutočnosti. A aby to bolo umelecky hodnotné treba pár záberov nechronologicky zoradiť, fuj. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Druhý réžijný počin T.L.Jonesa nedopadol vôbec zle. Silná zbraň tohto filmu je kvalitný scénar od G. Arriagy (21gramov, Babel...), ktorý jednoduchým, ale silným príbehom si u mňa pripísal ďalšie plusové body. T.L.Jones sa obsadil do hlavnej úlohy a dobre mu sekunduje B.Pepper, známy ako odstreľovač Jackson z filmu Zachráňte vojaka Ryana. V prvej polhodine chcel T.L.J. napodobniť réžijný štýl A.G.Iňarrita, čiže postupne odkrývať mozaiku príbehu, to ale veľmi nefungovalo, druhý dych film naberie asi po pol hodine, keď už film plynie chronologicky. Film sa nesie v pozvoľnom tempe, obsahuje pár dobrých scén a kvalitné herecké výkony. Čo filmu chýba, aby bol lepší, je nedostatočne rozobratý vzťah s mŕtvym mexickým priateľom, pre ktorého to všetko robí. V pôvodnom znení to má iskru, pretože ako vraví jedna z postáv: "Nerozumiem španielsky(mexicky), ale pekne to znie.Keď to T.L.J. točil, ešte asi netušil, že o dva roky sa ocitne v podobnom Texaskom prostredí a už oscarovom filme No country for old men. Film 70%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Zvláštní. Zvláštní. Zvláštní. Tommy Lee Jones se touhle postavou Peteho rozhodně stává jedním z největších podivínů na filmovém plátně. Tomuto rančerovi do hlavy vskutku nevidí nikdo. Režíjně je film zvládnutý velmi dobře. Trošku mi akorát nesedlo pomalejší tempo filmu, ale to záleží na vkusu každého diváka. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Príbeh sa odohráva v súčasnosti v drsnom kraji na hraniciach medzi Texasom a Mexikom. Protagonista, málovravný a neústupný rančer Pete, spočiatku pátra po vrahovi svojho priateľa, mexického Ilegála. Snímka sa skladá z dvoch častí, pričom sa v krátkych retrospektívach odohrávajú Peteove spomienky na kamaráta a udalosti okolo zločinu. Tvorcovia zámerne nechávajú otvorené niektoré otázky, najmä v prekvapivom závere putovania. Snímka, natáčaná z veľkej časti na Jonesovom vlastnom ranči, ťaží z dusivého pocitu odcudzenia a z takpovediac pokrivených vzťahov medzi postavami. Zvláštny, ale silný príbeh o mužovi, ktorý svojmu priateľovi dal sľub a ten hodlal splniť. Príbeh o odpustení a láske k blížnemu svojmu. Príbeh u americko-mexickej oblasti, kde si nikto nemôže byť ničím istý. A Tommy Lee Jones v hlavnej úlohe aj ako režisér fakt úžasný. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Film tohto typu by som si pravdepodobne lepšie užil sám v teple domácnosti, než v búrlivej kinosále, kde sa diváci smejú na na každom malom vtípku (veď čo, občas to bolo naozaj humorné). Ale holt. Každopádne ma Tommy Lee Jones na poste režiséra mimoriadne prekvapil. Poňatie snímku, v ktorom sa vraciame do minulosti, z dôvodu osvetlenia cesty hlavného hrdinu aj jejho zmyslu je rozmnou voľbou. Aspoň ihneď spočiatku nevieme, o čo tomu kovbojovi v skutočnosti vlastne ide. [MFF Cinematik 2012, PN] ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Přesně jak píše Rob Roy - typ filmu naprosto typický pro Peckinpaha. V roli Barryho Peppera (a možná i TL Jonese, i když ten přeci jen umí nasadit více výrazů) si dokážu představit takového Warrena Oatese. Co se týče filmu, nemám vážnější výhrady. Trošku brutální (či "peckinpahovské") předvedení toho, že přátelství může být doslova až za hrob. ()

Související novinky

Tanec s piráty

Tanec s piráty

20.03.2009

Kevin Costner se chystá opět režírovat. A protože jeho Krajina střelců byla ukázkou víc jak solidní řemeslné práce, není důvod jeho nový film nevyhlížet se zájmem. Obzvlášť, když mu scénář pomáhal… (více)

Reklama

Reklama